Nyheter

Verdistrid. Spisse utspill. Håp – og farer. Her er dramaet bak Venstres lederkamp

Abid Raja, Guri Melby eller Sveinung Rotevatn? Lederkandidaters utspill fra senere år farger fortsatt fronter i Venstre før valgkomiteen må velge.

Lørdag samles komiteen til møtedager om hvem som skal bli Trine Skei Grandes etterfølger. Overfor Vårt Land peker en rekke Venstre-profiler på at lederstriden hele tiden har vært styrkeprøve: Hva slags kurs skal partiet ha – også etter et valgdrama neste år?

Raja, Melby og Rotevatn er de tre som åpent ønsker å overta etter Grande. Iselin Nybø stiller seg til disposisjon for løsninger fra komiteen.

Velgertekke? Måles tungt på verdier og politikk

Politisk plassering? Holdninger i verdipolitikk? Strategi? Alle kandidatene har politiske meritter de måles på i lederdramaet. Like mye som velgertekke kan dette bli utslagsgivende når til slutt landsmøtet avgir sin dom over en samlet – eller delt – innstilling.

Bare en av de tre selverklærte kandidatene kan bli leder. Dernest handler det om nestlederposter. Der stiller dagens to, Ola Elvestuen og Terje Breivik, seg også til disposisjon. Breivik anses med sin erfaring og sentrumsplattform fortsatt som aktuell i kabaler om ledertrio og andre toppverv.

Slik står profilene politisk – og slik er håpet til tilhengerne

Her er Vårt Lands oversikt over de fire mest omtalte:

Gruppemøte i Venstre etter at Trine Skei Grande varslet sin avgang som partileder.

Abid Raja

• ABID Q. RAJA: Håp for partiets tradisjonsfolk

Abid Q. Raja er flere sentrumsorientertes og deler av Distrikts-Venstres håp – mot for sterk liberal slagside. Raja-tilhengere har vært kritisk til deler av partiets satsinger, men er sprikende om politikken de ønsker med Raja.

Politisk profil: I lederkampen har han lovet å vinne hverdagsfolk, men i liten grad snakket om hvilken politisk kurs han vil gi jernet for. Er Venstre-allrounder, markert i asylpolitikk, ledet arbeid med oppvekstpolitikk og i det siste vektlagt distriktspolitikk.

Verdipolitikk: På landsmøter og programkomiteer har Raja aktivt kjempet mot verdiliberale fremstøt: Åpning for surrogati, aktiv dødshjelp og avvikle sexkjøpsloven.

Regjeringsvalg: Vinteren før 2017 valget var Raja villig til å vurdere samarbeid med Ap, men endte opp som viktig pådriver for landsmøtevedtak uten uttalte sperrer mot Frp.

Motstandernes frykt: At Raja kan bli for mye solospiller. Blant unge at han vil tone ned stemmen i verdiliberale stridssaker.

Håp hos tilhengere: At Raja, av noen omtalt som «rockestjernen», på kvikt vis skal vinne media og reise Venstre flere prosenter opp fra gallupkrisen langt under sperregrensen. I Distrikts-Venstre frykter man null tingfolk derfra om ikke noe kraftfullt skjer.

Ringvirkninger: Blir Raja partiets leder, blir han også regjeringens nummer to etter Erna Solberg.

Gruppemøte i Venstre etter at Trine Skei Grande varslet sin avgang som partileder.

Iselin Nybø

• ISELIN NYBØ: Utenfor strid og spetakkel

Iselin Nybø er sentralt plassert politisk i dagens utgave av Venstre. Er til disposisjon for toppverv, men har ikke aktivt jaktet lederjobben.

Politisk profil: I rikspolitikken mest fagpolitisk profil. Nå statsråd for næring – tidligere høyere utdanning. Plassert i midten av det ideologiske spennet i Venstre.

Verdipolitikk: Leder arbeidet med nytt og mer liberalt prinsipprogram, men blant flertallet som avviste åpning for aktiv dødshjelp. Talskvinne om livssyn i tiden på Stortinget fra 2013-17 og i valgkamper inntatt paneler i møte med kristenvelgere.

Regjeringsvalg: Har siden 2013 snakket klart om blågrønt samarbeid – frontet innspurten med samarbeidsvedtak 2017.

Motstandernes frykt: Til tross for oppmerksomhet som fagstatsråd i koronatid ikke så godt kjent fra riksscenen når det er kort tid til valget.

Håp hos tilhengere: At Nybø som har stått utenfor vårens stridigheter kan samle og skape ro i Venstre.

Ringvirkninger: Kan få solid trøbbel med å vinne stortingsplass fra hjemfylket Rogaland. Fare for å havne på sidelinjen i rikspolitikken om Venstre flopper neste år.

Bærum 20200814. 
Kunnskapsminister Guri Melby (V) møter lærere på Haslum skole i Bærum fredag for å snakke om fagfornyelsen og andre skolestart-relevante tema.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

• GURI MELBY: Liberaler på vei til midten

Kunnskapsminister Guri Melby snakker seg nå selv mer i sentrum av Venstre – etter år med omdømme som pådriver for et tydeligere, liberalt parti.

Politisk profil: Sentral i programarbeid i en årrekke. Har stått for omstridte nyorienteringer, men står nær Trine Skei Grandes politiske posisjon. Bakgrunn fra utdanningssektoren. Debattsterk – hyppig brukt som allroundpolitiker i tøffe dueller.

Verdipolitikk: Har vært liberal stemme om nye familieformer, religionspolitikk og om stridssaker som dødshjelp og surrogati. Melby var med i Stålsett-utvalget og er sentral utvikler av partiets livssynsnøytrale posisjon.

Regjeringsvalg: Blågrønn – plassert som dagens Venstre-leder.

Motstandernes frykt: Krefter som vil bevare mest mulig av Venstres gamle sentrumsprofil anser Melby som ideologisk lik Sveinung Rotevatn. Som de vil unngå i Venstre-toppen.

Håp hos tilhengere: Melby sto utenfor lederstrid i vinter – og på pragmatisk vis føre Grande-linjen videre.

Ringvirkninger: Velges Melby, må førsteplassen i Oslo ryddes for henne. Ola Elvestuen og andre håpefulle må vike.

Oslo 20200812. 
Sveinung Rotevatn (V) møter pressen under Venstres møte i valgkomiteen som er samlet for å diskutere lederspørsmålet. 
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

• SVEINUNG ROTEVATN: Liberaler for tydeligere parti

Sveinung Rotevatn har vært Unge Venstres og de mest liberale og urbane delene av Venstres lederhåp i en årrekke. Derfor går også sentrums- og tradisjonsorienterte i forsvarsposisjon.

Politisk profil: Er nå miljø- og klimaminister. Har inntatt mer pragmatisk posisjon i partiet, etter år som ideologisk pådriver. Ønsker et tydelig, liberalt Venstre.

Verdipolitikk: Har tonet ned verdipolitiske utspill etter at han i 2014 skrev boken Liberalisme på norsk. I den utfordret han en rekke forbud, gikk for ja til surrogati og fastslo at dødshjelp handlet om selvråderett over egen kropp.

Regjeringsvalg: Som Unge Venstre-leder kjempet han mot bildet av Frp som «spedalsk». Kritisk mot å stenge dører i spørsmål om regjeringsmakt.

Motstandernes frykt: At han skal gjøre Venstre for liberalt – også i verdipolitikk.

Håp hos tilhengere: Nettopp det å gjøre Venstre tydeligere ideologisk.

Ringvirkninger: Trenger sikker stortingsplass om han blir leder. Sikter da mot Hordaland, der Terje Breivik nå har plassen.

LES OGSÅ:

KrF-politiker insisterer på rett til å håndhilse

Vårt Land om høstens første partilederdebatt: Tre ble usynlige. Tre glitret

Venstre-Grandes oppgjør med KrF: Ikke slik at noen har moral og andre ikke

Bråkesakene i kø etter Grandes avgang – analyse

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter