– Jeg regner med at jeg kanskje blir utestengt for å protestere i media, dersom Trond Kverno mener at dette er en protest mot redigeringen. Men det er viktigere for meg å kunne uttale meg fritt, enn å være med i gruppen, sier Elisabeth Thorsen. Hun er domkirkeprest i Oslo, og et av de 3.500 medlemmene av Facebook-gruppen Forum for kirke, teologi og liturgi.
Tidligere denne måneden skrev Vårt Land om at presten Svein Josefsen var blitt utestengt fra forumet fordi han ytret seg kritisk mot tonen i debattforumet. Facebook-gruppen er blant Kirke-Norges største kirkelige forum, og består av blant annet en rekke prester, biskoper og teologiprofessorer. Etter Vårt Land omtalte gruppen sist, ble forumets retningslinjer oppdatert – og et nytt punkt lagt til:
«Å legge ut protester mot redigering i media, slik nylig skjedde, bygger ikke opp gjensidig tillit, og vil føre til utestengelse fra Forum. I en privat gruppe på 3400 ville slik oppførsel føre til fullstendig kaotiske tilstander».
– Kan føre til mindre ytringsfrihet
– Det er uheldig å uttrykke seg på den måten, mener Elisabeth Thorsen.
Hun sier at det fra starten har vært «inspirerende» å følge gruppen.
– Men dersom gruppen hadde vært en offisiell side for Den norske kirke kunne man ikke lagt ut en slik melding. Det er viktig å kunne komme med motargumenter, slik som Josefsen gjorde.
Det er vanskelig å anse forumet som «privat» når det er såpass mange medlemmer, mener Thorsen.
– Dersom man kan kastes ut hvis man protesterer, for eksempel mot andres utestengelse, kan man føle seg mindre fri til å ytre sine meninger, sier domkirkepresten.
– Kan ikke være en «lukket klubb»
Hallgeir Elstad, professor ved Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo og medlem av forumet, mener at det på «generell basis» er problematisk å kaste ut folk fra diskusjonsgrupper på Facebook:
– Med mindre det er ting som ikke hører hjemme, slik som personangrep og andre ting som går ut over vanlig anstendighet. Da må nettstedet ha anledning til å reagere, sier han.
– Er det riktig å kaste ut folk for å gå til media med protester mot redigering?
– Det synes jeg er problematisk. Et slikt forum kan jo ikke være en lukket klubb. Gruppen har over 3.000 følgere og har langt på vei karakter av å være et offentlig forum, svarer Elstad.
Han mener at det må være alvorlige uttalelser dersom man skal fjerne noen fra gruppen.
– Moderator bør være varsom med å gripe inn for å ivareta ytringsfriheten.
– Kommer du til å melde deg ut?
– Nei, jeg er liker å følge med på det som tas opp der. Man får innblikk i hva folk er opptatt av, sier han.
Ekspert: – Et offentlig forum
– Forum for kirke, teologi og liturgi er et offentlig forum. Da bør reglene for debatten følge aksepterte normer for offentlig debatt. Det må være stor takhøyde for ulike meninger, sier Trygve Aas Olsen, fagmedarbeider ved Institutt for journalistikk.
Olsen viser til straffelovens paragraf 10, som slår fast at med «offentlig sted menes et sted bestemt for alminnelig ferdsel eller et sted der allmennheten ferdes».
Videre står det i straffeloven at dersom en handling består i fremsettelse av en ytring, «er handlingen også offentlig når ytringen er fremsatt på en måte som gjør den egnet til å nå et større antall personer».
– 3.400 medlemmer er et større antall personer. Det spiller ingen rolle om Facebook har innstillingen «privat», forklarer Olsen.
Han legger til at man derfor ikke kan forvente at pressen ikke siterer fra et forum med 3.400 sentrale kirkemennesker.
Det er flere som administrerer forumet på Facebook. En av dem, Olav Rune Ekland Bastrup, svarer i en e-post følgende på spørsmål om hvorfor retningslinjene er blitt endret og hvordan administratorene forholder seg til reaksjonene som er kommet:
«Jeg har ingen kommentarer til disse spørsmålene. Det er Trond Kverno som på eget initiativ har lagt til dette punktet i retningslinjene, og henvendelsen må derfor gå dit.»
– Thorsen risikerer ingenting
Professor i kirkemusikk og komponist Trond Kverno var også den som fryste medlemskapet til prest Svein Josefsen tidligere i sommer. Han skriver i en e-post til Vårt Land at han valgte å legge til det aktuelle punktet i retningslinjene på grunn av «erfaring med at et tiltak etter en privat diskusjon havnet i Vårt Land».
Han skriver videre at «Elisabeth Thorsen er en sivilisert debattant som ikke risikerer noe som helst fra oss» fordi «Thorsen har aldri mobbet noen på nettet».
– Hallgeir Elstad mener punktet er problematisk og sier at denne typen forum ikke kan være en lukket klubb. Han mener det må være snakk om alvorlige uttalelser dersom man skal fjerne noen fra gruppen. Hva sier du til dette?
– Det som førte til dette punktet var et resultat av personmobbing etter min vurdering, skriver Kvernmo.
Han understreker også at forumet følger Facebooks presiseringer når det kommer til definisjonen av gruppen som «privat».
LES MER:
• Påpekte ufinheter – ble utestengt fra kirkeforum
• Min tro-intervju med Gyrid Gunnes: – Jeg har aldri fått så mye hets som etter kronikken i Vårt Land
• Gyrid Gunnes: Bør vi rive Nidarosdomen?
---
Dette sier loven
- Med offentlig sted menes et sted bestemt for alminnelig ferdsel eller et sted der allmennheten ferdes.
- En handling er offentlig når den er foretatt i nærvær av et større antall personer, eller når den lett kunne iakttas og er iakttatt fra et offentlig sted.
- Består handlingen i fremsettelse av en ytring, er handlingen også offentlig når ytringen er fremsatt på en måte som gjør den egnet til å nå et større antall personer.
---