Nyheter

Sanders og høyprofilert republikaner ut mot Trump – dro hver sin kristne parallell

Årets demokratiske landsmøte startet med en uvanlig vri: På «scenen» stod både den uavhengige sosialisten Bernie Sanders og republikaneren John Kasich forent av et felles mål: Å bli kvitt Donald Trump.

In this combination image from video, former first lady Michelle Obama, Sen. Bernie Sanders, I-Vt., and former Republican Ohio Gov. John Kasich speak during the first night of the Democratic National Convention on Monday, Aug. 17, 2020. (Democratic National Convention via AP)

Det har vært knyttet stor spenning til årets demokratiske landsmøte helt siden talerlisten ble publisert i forrige uke.

Den store overraskelsen var nyheten om at den høyprofilerte republikaneren John Kasich skulle tale. Det er høyst uvanlig at en representant for et parti i USA taler på landsmøtet for et annet parti. At Kasich, den tidligere republikanske guvernøren for Ohio, i tillegg skulle dele plattform og budskap med sosialisten Bernie Sanders, hadde i andre settinger vært helt utenkelig.

De har imidlertid en ting til felles: Begge kjempet om å bli president i valget i 2016, året Trump vant. Og budskapet til begge er enkelt: Ikke stem på Trump, stem på Joe Biden.

– Ikke normale tider

Kasichs historiske opptredenen ble forklart av mannen selv:

– Jeg er en livslang republikaner, men den tilknytningen kommer på andreplass for mitt ansvar til mitt land. Det er derfor jeg har valgt å dukke opp på dette landsmøtet. I normale tider ville noe som dette antageligvis aldri skjedd, men dette er ikke normale tider, sa republikaneren i en forhåndsinnspilt video til seerne som fulgte landsmøtet hjemmefra.

Landsmøte skulle egentlig ha blitt holdt på vanlig vis i Milwaukee, men koronapandemien gjorde det umulig. Partiet valgte derfor å holde sitt første virtuelle landsmøte noensinne.

Kristne paralleller

Sammen med tre andre republikanere, New Jersey-guvernør Christine Todd Whitman og Meg Whitman, ga Kasich i sin tale sin fulle støtte til Joe Biden, som han kalte for «en god mann, en troens mann».

Flere av Kasichs uttalelser handlet om at amerikanere må finne sammen på tvers av politiske linjer. «Ingen enkelt person eller parti har alle svarene», sa Kasich da han oppfordret amerikanere om å finne sammen. Han har tidligere sagt noe liknende om religion – at til tross for han ble oppdratt katolsk, anser han kirkesamfunn for å være irrelevant.

Kasich startet sin tale med å si at USA står ved en korsvei, og avsluttet med å si at hvis amerikanere kan finne sammen så vil «vi kunne se toppen av fjellet med en sjel som er en fyrlykt av frihet for hele verdenen».

Den siste delen er en parallell til Jesus' bergpreken hvor han sier «Dere er verdens lys! En by som ligger på et fjell, kan ikke skjules». I amerikansk politikk blir uttrykket «En by som ligger på et fjell» gjerne brukt som et symbol på USA som rollemodell for resten av verden.

Sanders: – Nero kastet bort tiden mens Roma sto i brann

Sanders var krassere en Kasich i sin kritikk av Donald Trump på landsmøtet.

Trump har vist seg ute av stand til å kontrollere virusutbruddet, han har ikke klart å få økonomien på rett kjøl, og han har ikke klart å håndtere rasismeproblemer eller klimautfordringer, slo Sanders fast.

Sanders, som er jødisk, dro en parallell mellom Trump og Nero, keiseren som ble mistenkt for å sette fyr på Roma, og som skal ha sunget i teaterantrekk mens byen brant. Nero selv la skylden på de kristne, som ble «kastet til ville dyr, korsfestet og brent levende» på grunn av det.

– Nero kastet bort tiden mens Roma sto i brann. Trump spiller golf, sa Sanders.

Da broren til Donald Trump – Robert Trump – døde på lørdag, ble Trump harselert med på sosiale medier nettopp fordi han spilte golf den dagen.

Kasich: Biden ikke vil bli «kontrollert» av venstrefløyen

Timer før starten på Demokratenes landsmøte, anklaget president Trump presidentkandidat Joe Biden for å være det han kalte en «marionett for venstreekstreme».

– De venstreekstreme forsøker å utviske grensene våre, utslette politiet vårt, indoktrinere barna våre, framstille våre helter som kjeltringer og ta fra oss energien vår, sa Trump da han talte ved en lufthavnhangar i Mankato, Minnesota mandag.

En av de nyeste valgkampvideoene fra Trump-kampanjen avsluttes med et bilde av Biden sammen med bilder av noen av Kongressens mest uttalte venstrefløy-demokrater, blant andre Bernie Sanders. Stemmen på videoen sier: «Den radikale venstresiden har tatt over Joe Biden og Det demokratiske partiet».

Denne påstanden, som gjentas ofte av Trump selv, ble forsøkt imøtegått av Kasich på landsmøtet.

– Jeg er sikker på at det er republikanere og uavhengige som ikke kan se for seg å stemme på en demokrat. De frykter at Joe vil snu skarpt til venstre og la dem bli igjen. Jeg tror ikke på det. For jeg kjenner hvordan mannen er: Han er fornuftig, trofast, respektfull og vet du, ingen dytter Joe rundt, sa Kasich, som av enkelte republikanere har blitt kalt «Obama-republikaner» fordi han var med å støtte Obama og Bidens helsereform.

Obama: – Biden er en mann styrt av sin tro

Den største stjernen på landsmøtet mandag var en helt annen enn Sanders og Kasich, nemlig Michelle Obama.

– Stem på Joe Biden som om livene våre var avhengige av det, sa den tidligere førstedamen da hun avsluttet første dag av Demokratenes landsmøte med en følelsesladd tale tidlig tirsdag morgen norsk tid.

Obama tok seg også tid til å snakke om troslivet til Biden, som er katolsk:

– Han er en dypt anstendig man ledet av tro. Han var en fantastisk visepresident. Han vet hva som skal til for å redde en økonomi, slå tilbake mot en pandemi og lede landet vårt. Og han lytter, sa Obama.

Så gjenstår det å se om nok velgere lytter til gode ord om Biden. Det får vi vite 3. november da presidentvalget avholdes.

---

Demokratenes landsmøte

  • Demokratenes fire dager lange landsmøte holdes i Milwaukee i Wisconsin, etter å ha blitt utsatt fra 13. juli. Vi kommer med sak fra åpningen natt til tirsdag. Blant talerne på møtets andre dag er eks-president Bill Clinton og Joe Bidens kone Jill. Torsdag blir Biden formelt norminert til partiets presidentkandidat. Sted: Fiserv Forum i Milwaukee i Wisconsin.

---

---

Meningsmålinger

  • * USA holder presidentvalgt tirsdag 3. november.
  • * President Donald Trump søker gjenvalg for Republikanerne, men utfordres av Joe Biden fra Demokratene.
  • * Et gjennomsnitt av de siste landsdekkende meningsmålingene gir Biden en oppslutning på 50,2 prosent, mot 42,5 prosent for Trump.
  • * Vippestatene Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, North Carolina, Florida og Arizona blir trolig avgjørende for årets valgutfall.
  • * De siste meningsmålingene gir Biden et forsprang i disse seks delstatene, med unntak av North Carolina.
  • * Et gjennomsnitt av meningsmålinger i de seks delstatene gir Biden 48,7 prosent, mot 44,4 prosent for Trump.
  • * 54 prosent mener nå at Trump gjør en dårlig jobb som president, mens 42 prosent mener at han gjør en god jobb, viser et vektet gjennomsnitt av de siste meningsmålingene.
  • Kilde: RealClearPolitics , FiveThirtyEight, NTB

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter