Nyheter

KrF kritiserer Vedums «Norge først»-holdning

På torsdagens partilederdebatt sa Trygve Slagsvold Vedum (Sp) at staten må prioritere at nordmenn får en koronavaksine før noen andre land. – En «Norge først»-holdning er det siste verden trenger i en global pandemi som hele verden lider under, sier Geir Toskedal (KrF).

Under torsdagens partilederdebatt sa Trygve Slagsvold Vedum (Sp) at staten må prioritere at nordmenn får en koronavaksine. I konteksten av internasjonalt samarbeid om vaksineprogram, falt budskapet for døve ører hos Vedums partilederkollegaer. Det gjorde det også for Stortingspolitikeren Geir Toskedal (KrF) som fulgte debatten tett.

– Jeg var nok ikke den eneste som reagerte kraftig da Trygve Slagsvold Vedum konsekvent kun snakket om å sikre en mulig korona-vaksine til oss her i Norge, sier Toskedal til Vårt Land.

Vedum diskuterte med ordstyreren

Torsdagens debatt ble preget av flere opphetede diskusjoner, og en av dem skjedde da Vedum ble spurt om sitt synspunkt på hvordan Norge skal tilnærme seg en eventuell koronavaksine.

– Den viktigste oppgaven til en folkevalgt i Norge og regjerinen er å sikre norsk befolkning mat, liv og helse. Vi må sikre vaksiner til våre unge, gamle og vårt nøkkelpersonell, sa Vedum.

– «Norge først?», kontret NRKs ordstyrer Fredrik Solvang.

– Det er jo vår jobb, svarte Vedum, og la til:

– Vi må sikre vaksinen til Norge så fort som mulig. Det går ikke på bekostning av andre, vi hjelper til med vaksineprogram, men vi må sikre vår befolkning.

– Det er jo det det fort kan gjøre, Vedum, avsluttet Solvang.

Toskedal lite imponert

Toskedal kaller Vedums uttalelser for «skumle signaler»:

– En «Norge først»-holdning er det siste verden trenger i en global pandemi som hele verden lider under, sier KrF-politikeren som er utenrikspolitisk talsperson for KrFs stortingsgruppe.

Han synes måten regjeringen har gått frem i arbeidet for en vaksine, er den riktige veien å gå da den skal gjenspeile at Norge er klar over at de har ressurser ikke alle land har.

– Heldigvis har regjeringen prioritert vaksine-utviklingsprogrammer, som tar sikte på å rettferdig fordele en vaksine når den kommer. Det som er en krise her i Norge, vil bli en katastrofe ute i verden, og å få en vaksine på plass til verdens fattigste vil være enormt viktig for å redde enormt mange liv, sier Toskedal.

Liknende synspunkter ble delt av flere av partilederne på torsdagens debatt, blant annet Kjell Ingolf Ropstad, som sa at der pandemien er en krise for Norge, er den «en katastrofe for verdens fattigste».

Etter ordvekslingen mellom Solvang og Vedum, var Mdg-leder Une Bastholm den første som fikk ordet. Hun sa: «Det er jo en del statsledere som tenker slik og det er ikke akkurat det som fremmer samarbeid i verden når alle land bare skal tenke på seg selv».

Vedum: – Det jeg sa burde være en selvfølge

Vedum Slagsvold sliter med å forstå kritikken fra Toskedal, og føler seg til dels misforstått.

– Det jeg sa er en selvfølge, nemlig at vi som norske myndighet må jo sikre vaksine. Jeg vektla også i debatten de sårbare gruppene: blant annet de eldre, men også de unge, sier Senterpartilederen til Vårt Land.

Han føler seg misforstått når det kommer til anklager om å ikke ville være med på internasjonalt samarbeid.

– Senterpartiet har på Stortinget aktivt støttet å få ned internasjonale vaksinepriser, sier han.

Han synes til dels at vaksinediskusjonen blir for hypotetisk, men blir likevel med på et tankeeksperiment:

– Det er ikke sånn at hvis det kommer 500 000 vaksiner hit, så skal vi på Stortinget si at vi sender dem en annen plass i verden. Selv om vi vet at det er sårbare grupper som holder seg hjemme, ja, som for eksempel Trine Skei Grande.

Vedum sikter til at Venstre-lederen siden korona-nedstengningen stort sett har holdt seg hjemme på grunn av en kronisk helsetilstand. Grande har snakket åpent om dette flere ganger.

Norge med på avtale om koronavaksine

På fredag inngikk EU-kommisjonen en avtale med AstraZeneca, som er i gang med å utvikle en koronavaksine. Helseminister Bent Høie (H) sier samarbeidet også vil gjelde Norge.

– EU-kommisjonen har i dag inngått en avtale med AstraZeneca om den såkalte Oxford-vaksinen. Dette er en av vaksinekandidatene som har kommet lengst i sin utprøving, sa Høie på en pressekonferanse om koronasituasjonen fredag ettermiddag.

Norge er del av det europeiske samarbeidet gjennom EØS-avtalen. President Ursula von der Leyen i EU-kommisjonen snakket fredag med statsminister Erna Solberg og skriver på Twitter at Norges behov er dekket gjennom samarbeidet.

Marit Arnstad, parlamentarisk leder i Sp, skriver i en e-post at det ikke er slik at Sp er imot internasjonal samarbeid om koronavaksine. De har støttet opp om den internasjonale vaksinealliansen Covax, som har som formål å fordele en vaksine på en rettferdig måte slik at den ideelt sett skal komme alle til gode.

«Selvsagt er det viktig å sikre vaksine til befolkningen i Norge. Det står imidlertid ikke i motstrid til et internasjonalt samarbeid om vaksine. Sp understreket senest i juni vår sterke støtte til det samarbeidet som pågår i Covax. Dersom Toskedal tar seg bryet med å sjekke referat fra stortingsdebattene vil han kunne se det», skriver Arnstad.

Toskedal beskylder Vedum for populisme: – Trekker inn årene

Slagsvold Vedum har helt siden han ble partileder for Sp, blitt beskyldt for populisme med jevne mellomrom. Toskedal mener partilederens siste utspill ikke utgjør noe unntak fra det han kaller «Trygves refrenger».

– Jeg satt igjen med inntrykket at han ville trekke inn årene for at vi skulle berge oss selv. Da skraper du litt opp i populistiske føringer, og det må vi unngå.

– Hvis alle land tenker «mitt land først», som du beskylder Vedum for å gjøre, hva blir konsekvensene?

– Det kan det smitte over på forskning og hjelp slik at hvis man finner en medisin som fungerer, kan man holde igjen verdifull informasjon. Det vil legge en demper på det internasjonale samarbeidet, forklarer Toskedal.

Verdiene til KrF og Sp: – En solo Vedum eller så har Sp forandret seg

– Hareide har sagt at Sp og KrF har mange like verdier. Hvilke verdier mener du Vedum forfekter her?

– Jeg er enig i at Sp står med KrF i mange viktige saker. Men de siste par årene har de etter min mening blitt for populistiske. De henger seg på misnøye og forsøker å skape oppslutning om det, sier Toskedal, og legger til:

– Vi har som sagt mange av de samme verdiene. Men nå tenker jeg at enten så er det Vedum som operer på egen hånd, eller så har partiet skifta retning. Det håper de ikke har, sier Toskedal, som tror at det nok er flere i Senterpartiet som tenker at Vedums vaksine-utspill «ikke var særlig kloke».

LES MER:

---

Fakta:

---

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter