Nyheter

Israel og Emiratene etablerer diplomatiske bånd

«En historisk avtale», sier Netanyahu og Trump. Belønner okkupasjonen, mener palestinsk politiker.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier at det ikke er aktuelt å endre planen om å annektere deler av Vestbredden, tross avtalen med Emiratene.

– Det er ingen endringer i min plan om å utvide suvereniteten, vår suverenitet i Judea og Samaria, i full koordinering med USA, sa Netanyahu torsdag kveld.

– Trump har bedt Israel vente

Netanyahu sier også at Trump har bedt Israel vente med å innføre israelsk suverenitet over området, der palestinerne ønsker å etablere en egen stat, men bare midlertidig.
– Slik jeg har kommet med fred, vil jeg også komme med suverenitet. Jeg vil aldri oppgi våre rettigheter i vårt land, skriver Netanyahu i en Twitter-melding.
Emiratene har gått med på å normalisere forholdet til Israel mot at Israel stanser den planlagte annekteringen av Vestbredden. Avtalen ble kunngjort torsdag.

Det er første gang på 26 år  et arabisk land bestemt seg for å slutte fred med Israel. I mange år har Egypt og Jordan vært de eneste i regionen med normale diplomatiske bånd med den jødiske staten. Nå følger en av de arabiske statene ved Persiabukta etter.

Abbas: «Aggresjon»

Palestinske myndigheter kommer med en kraftig fordømmelse av avtalen mellom Emiratene og Israel og ber om et hastemøte i Den arabiske liga.
President Mahmoud Abbas kaller avtalen for «aggresjon» mot det palestinske folket og for et svik mot palestinernes sak, deriblant mot kravet om at Jerusalem må bli hovedstad i en framtidig palestinsk stat.
Avtalen mellom Emiratene og Israel er fremforhandlet med USAs hjelp og innebærer at de to landene normaliserer forholdet seg imellom.Israel og Emiratene etablerer diplomatiske bånd mot at Israel lar være å annektere deler av den okkuperte Vestbredden, opplyser USAs president Donald Trump.

De forente arabiske emirater er dermed den første arabiske staten ved Persiabukta som etablerer fullstendige diplomatiske bånd med Israel. Fra før av er det kun to arabiske land, Egypt og Jordan, som har diplomatiske bånd med Israel.

Trumps kunngjøring kom i form av en Twitter-melding med en uttalelse fra de to landene, der de gjør avtalen kjent.

– STORT gjennombrudd i dag. Historisk fredsavtale mellom våre to GODE venner, Israel og De forente arabiske emirater, skriver Trump.

Samtidig la han ut en felles uttalelse fra Israels statsminister Benjamin Netanyahu, Abu Dhabis kronprins Mohammed bin Zayed Al Nahyan og seg selv.

Emiratene: Israel skal stanse ytterligere annektering.

Israel skulle etter planen har begynt annekteringen av viktige deler av den okkuperte Vestbredden 1. juli, men dette ble utsatt. Planen har møtt sterk internasjonal kritikk ettersom områdene lenge har vært ment å utgjøre en framtidig palestinsk stat.

Netanyahu skriver i en Twitter-melding at normaliseringen med Emiratene er en historisk dag.

Emiratene understreker på sin side at Israel har gått med på å stanse ytterligere annektering av palestinske områder.

Avtalen slaktes av PLO

En av palestinernes mest kjente politikere, og PLOs talskvinne Hanan Ashrawi, tar avstand fra den nye avtalen.

– Avtalen belønner israelsk okkupasjon, skriver Hanan Ashrawi på Twitter kort tid etter at den ble offentliggjort av president Donald Trump og lederne i de to landene.

Normaliseringen innebærer etter planen at Israel innstiller planen om å annektere deler av den okkuperte Vestbredden.

– Israel ble belønnet for ikke å erklære åpent hva de har gjort mot Palestina, ulovlig og vedvarende, siden okkupasjonen begynte, skriver hun og legger til at Emiratene nå har avdekket sine hemmelige avtaler og normalisering med Israel.

– Vær så snill, ikke gjør oss en tjeneste. Vi er ikke noens fikenblad, skriver hun videre.

Også på Gazastripen, der Hamas styrer, får avtalen hard medfart. Samtidig hylles den av Egypts president Abdel Fattah al-Sisi.

– Kun utsatt

Selv om Emiratene forsvarer avtalen med at den innebærer «dødsstøtet» for Israels videre annektering av palestinske områder, er det imidlertid høyst usikkert om annekteringen er stanset for godt.

Torsdag kveld uttalte Israels statsminister Benjamin Netanyahu at annekteringen kun er utsatt, ikke avlyst. På en direktesendt pressekonferanse sa han også at den innebærer en ny æra for forholdet mellom Israel og den arabiske verden.

Både han og Trump håper avtalen vil bety at flere arabiske land følger etter, deriblant Saudi-Arabia.

– Nå som isen har blitt brutt, forventer jeg at flere arabiske og muslimske land vil følge De forente arabiske emirater, sa Trump under en pressekonferanse i Det hvite hus. 
Seier for ledere i motvind

For både Trump og Netanyahu er avtalen gull verdt ettersom de begge sliter på hjemmebane, både som følge av håndteringen av koronautbruddet og massedemonstrasjoner.

For Emiratene betyr avtalen at landet kan begynne å forhandle om investeringer og gjensidig handel. Landet har lenge fremstilt seg selv som en forkjemper for økt toleranse i Midtøsten, selv om det er styrt av et autoritært regime.

– De fleste land vil anse dette som et modig skritt for å sikre en tostatsløsning, som gir tid til forhandlinger, sa Emiratenes utenriksminister Anwar Gargash etter at avtalen ble gjort kjent.

Der framstilte han også Emiratene som en brubygger som endelig har greid å få til noe konkret.

– Emiratene bruker sin tyngde og sitt løfte om et forhold for å fjerne en tidsinnstilt bombe som truer en tostatsløsning. Er det perfekt? Ingenting er perfekt i en svært vanskelig region. Men jeg mener vi bruker våre politiske brikker riktig, sa han.

Føler seg sviktet

For palestinerne, som lenge har vært avhengig av arabisk støtte i sin kamp for en egen stat, oppleves avtalen først og fremst som et svik. De har gjentatte ganger bedt arabiske land om ikke å normalisere forholdet til Israel før Israel og

Palestina har inngått en fredsavtale som innebærer at det etableres en palestinsk stat og at den israelske okkupasjonen opphører.

Israel skulle etter planen har begynt annekteringen av viktige deler av den okkuperte Vestbredden 1. juli, men dette ble utsatt. Planen har møtt sterk internasjonal kritikk ettersom områdene lenge har vært ment å utgjøre en framtidig palestinsk stat.

Avtalen som USA nå har forhandlet fram, har fått navnet Abraham-avtalen og er resultatet av langvarige forhandlinger mellom landene. Det er den første i sitt slag siden en lignende fredsavtale ble inngått mellom Jordan og Israel i 1994

LES MER:

---

Israel og nabolandene

  • Staten Israels historie har vært preget av en rekke konflikter og kriger med den palestinske befolkningen og nabostater som har støttet palestinerne.
  • Da staten Israel ble proklamert av David Ben-Gurion i Tel Aviv 14. mai 1948, erklærte de arabiske nabolandene krig mot den nye jødiske staten dagen etter.
  • Med å etablere diplomatiske bånd mot Israel, blir Emiratene den første arabiske staten ved Persiabukten til å gjøre dette.
  • Israel ligger i Sørvest-Asia, på østkysten av Middelhavet, og grenser til Libanon i nord, Syria og Jordan i øst og Egypt i sørvest.
  • Mens Israel ligger ved Middelhavet, ligger Emiratene i Persibukta, og landene Saudi-Arabia og Jordan ligger i mellom landene.
  • Kilde: Store Norske Leksikon

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter