Nyheter

Skepsis til fadderuker og samlinger i Laget

Laget har avlyst styrelederkurs neste helg, og «mister» de 1000 medlemmene de hver sommer verver på kristne stevner. – Det råder stor skepsis til kollektivreising og samlinger – særlig i Oslo, sier generalsekretær Karl-Johan Kjøde.

Velkommen til er Lagets alternativ til fadderukene som tilbys nye studenter.

– I fjor hadde vi slike arrangementer i syv byer, med flere hundre deltagere. I år blir arrangementet i Oslo avlyst, og programmene i de andre byene reduseres. Vi har utarbeidet en smittevernplan, men flere steder blir det krevende å skaffe lokaler som oppfyller kravene til korona-instruksene, sier Kjøde.

Alternativt fadderopplegg

Velkommen til er både supplement og alternativ til fadderoppleggene på universitetene. Noen steder i samarbeid med fadderopplegget, de samarbeider også med KRIK og lokale menigheter.

– Vi vil ikke dra folk bort fra fadderoppleggene, men vil bidra til å hjelpe mennesker inn i student-tilværelsen, sier han.

Usikkerhet

Han merker at situasjonen med korona-pandemien gjør noe med studentene.

– De viser usikkerhet rundt det å samles. Neste helg skulle vi hatt styrelederkurs som nå er avlyst. Særlig når det gjelder de yngste medlemmene får vi mange telefoner fra bekymrede foreldre. De gir uttrykk for en betydelig skepsis til å reise kollektivt, og Oslo er også litt ekstra «farlig», sier han.

Skepsis til kollektivreiser

Nå er han spent på om det samme vil skje med neste kurset for styreledere i videregående i begynnelsen av september.

– Vi har mange reservasjoner til det kurset, men jeg er redd for at den samme skepsisen vil slå inn der, sier Kjøde.

Medlemssvikt

Hver sommer drar Lagets folk til kristne stevner og arrangementer – som er deres viktigste arena for medlemsverving.

– Vanligvis rekrutterer vi 1000 nye medlemmer foran høstsemesteret. Det blir et stort inntektstap for oss, inkludert tapet av statsstøtten vi får per medlem. Nå må vi legge om taktikken og forsøke andre måter å høste medlemmer på. Vi har blant annet planlagt en medlemsturne på sør- og vestlandet der vi vil ha med musikalske krefter, sier han.

Rekord-GF

Generalforsamlingen i juni måtte gjøres på nett.

– Det gikk greit, og var en suksess i den forstand at det var den største GFen vi har hatt på tyve år, med 120 delegater, forteller Karl-Johan Kjøde.

Velkomst til studenter

I Trondheim har Laget sitt eget fadderopplegg sammen med KRIK, som startet allerede i går, med samling ute, rundt Berg prestegård. Laget har også sitt eget Velkommen til Trondheim-opplegg, som har et fysisk møtepunkt i Ilaparken neste onsdag, der studentene også møter representanter for flere Trondheimsmenigheter.

– Vi har vært aktivt til stede på Facebook og det møtte en god gjeng i går, vi har justert oppleggene litt, men det hemmer oss ikke betydelig. Men jeg merker at en god del av studentene er generelt skeptiske til alle typer fadderuker. Trondheim har også hatt en oppblomstring av koronaviruset de siste dagene, forteller Sander Høyland, leder for Lagets Velkommen til-prosjekt.

– Samtidig merker jeg at folk er positive – mange har et sosialt behov, folks sosiale liv har nok vært litt understimulert de siste månedene, sier Høyland.

Smitteverntiltak

Han understreker at de tar smitteverntiltakene på alvor.

– Det fysiske møtet blir delt i to bolker, for å begrense antallet personer samlet. Velkommen til Trondheim foregår lokalt og utendørs, det gjør nok terskelen lavere for mange, sier Sander Høyland.

LES MER: Kirken koronarammes – igjen

LES MER: Skjebneuker for pandemien

LES MER: Sanna (15) åpner kirkens dører

---

Fadderuke

  • Laget har sine fadderuker og Velkommen til-opplegg i Tromsø, Bergen, Lillehammer, Kristiansand, Stavanger og Trondheim.
  • Arrangementet i Oslo er avlyst.
  • Styrelederkurset som skulle vært avviklet neste helg i Oslo, er avlyst.
  • Laget rammes økonomisk av at kristne stevner i sommer var avlyste, der verver de årlig ca. 1000 medlemmer.

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter