Nyheter

Hviterusslands opposisjonsleder har forlatt landet

Svetlana Tikhanovskaja ble presset til å forlate Hviterussland, ifølge myndighetene i Litauen. I et videoopptak ber opposisjonslederen om unnskyldning.

– Hun følte åpenbart et visst press og hadde ikke stort annet valg enn å forlate landet, sa Litauens utenriksminister Linas Linkevicius på en pressekonferanse i Vilnius tirsdag.

Én dag tidligere hadde Tikhanovskaja (37) erklært seg selv som rettmessig vinner av det hviterussiske presidentvalget. Hun anklaget regimet til president Aleksandr Lukasjenko for valgfusk.

Hun dro selv til valgkommisjonens hovedkvarter for å levere et formelt krav om å telle stemmene på nytt. Her ble hun værende i flere timer, uten at valgkampstaben hennes klarte å få kontakt med henne.

Leser opp uttalelse

I valgkommisjonens hovedkvarter ble hun møtt av høytstående representanter for politiet og myndighetene, ifølge Olga Kovalkova, en av Tikhanovskajas medarbeidere.

Kovalkova forteller til nyhetsbyrået AP at Tikhanovskaja senere ble kjørt ut av landet. Etter hvert ble to videoopptak av henne lagt ut på internett. I det ene leser hun opp en uttalelse der hun godtar det offisielle valgresultatet.

– Jeg ber dere om ikke å konfrontere politiet, sier 37-åringen, uten å løfte øynene fra arket hun leser fra.

Kovalkova mener Tikhanovskaja ble presset til å lese opp uttalelsen.

– Vi vet ikke hva slags press hun ble satt under eller hvordan de klarte å knekke henne, sier medarbeideren.

Gjenforent med barna

I det andre videoopptaket sier Tikhanovskaj at hun selv valgte å forlate Hviterussland av hensyn til barna sine. Hun understreker at det var en svært vanskelig avgjørelse og ber tilhengerne sine om unnskyldning.

– Gud forby at noen av dere noen gang må stå overfor valget jeg måtte ta, sier hun.

37-åringen er nå gjenforent med datteren på fem år og sønnen på ti, som tidligere ble brakt til Litauen av sikkerhetshensyn.

Etter søndagens presidentvalg opplyste Hviterusslands valgkommisjon at Tikhanovskaja fikk i underkant av 10 prosent av stemmene. President Aleksandr Lukasjenko skal ha fått rundt 80 prosent.

Men opposisjonen mener det foregikk omfattende valgfusk, og Tikhanovskaja hevdet mandag at hun satt på tall som viste at hun vant valget.

I tillegg til at det mistenkes omfattende juks under opptellingen av stemmene, ble flere av Lukasjenkos politiske utfordrere fengslet før valget. En av dem er Tikhanovskajas ektemann, den populære bloggeren Sergej Tikhanovskij.

Tåregass og gummikuler

Da hviterussiske myndigheter offentliggjorde de første resultatene fra valget, brøt det ut omfattende demonstrasjoner og sammenstøt med politiet. Over 3.000 mennesker ble pågrepet.

Protestene fortsatte mandag kveld, og én demonstrant mistet livet. Politiet brukte tåregass og gummikuler mot deltakere i protestene. Over 2.000 mennesker ble pågrepet forskjellige steder i landet i løpet av kvelden og natten.

Et betydelig antall mennesker, både demonstranter og politifolk, skal ha blitt skadd i protestene.

Hviterussland ligger mellom Russland og Polen og har rundt 9,5 millioner innbyggere. Lukasjenko står i spissen for et autoritært styre og er blitt kalt «Europas siste diktator».

EU og USA: Valget i var ikke fritt

EU fastslår at valget i Hviterussland søndag ikke var fritt, og truer med sanksjoner.

I en erklæring sendt ut av EUs utenrikssjef Josep Borrell på vegne av de 27 medlemslandene truer han med tiltak «mot de ansvarlige for voldsbruk, urettmessige arrestasjoner og forfalskning av valgresultatet».

Borrell sier at Hviterusslands befolkning har vist at de vil ha endringer, men at valget verken var fritt eller rettferdig.

Den autoritære presidenten Aleksandr Lukasjenko ble gjenvalgt med over 80 prosent av stemmene, men opposisjonen mener valget var preget av fusk, og at deres kandidat Svetlana Tikhonoskaja var den virkelige vinneren.

Også USAs utenriksminister Mike Pompeo sier han er sterkt bekymret for gjennomføringen av presidentvalget i Hviterussland og sier det ikke var «fritt og rettferdig».

– Vi fordømmer på det sterkeste den pågående volden mot demonstranter og pågripelsen av opposisjonens tilhengere, i tillegg til nedstengningen av internett for å hindre Hviterusslands befolkning i å dele informasjon om valget og demonstrasjonene, sier Pompeo i en uttalelse gjengitt av nyhetsbyrået Reuters.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter