Nyheter

Gir seg i KRIK – blir ny generalsekretær i Areopagos

KRIK-general Silje Kvamme Bjørndal blir Areopagos' nye toppleder. Hun avviser at jobbskiftet har sammenheng med samlivsbråket i sin nåværende jobb.

– Dette har vært en vanskelig beslutningsprosess, for jeg trives jo så godt i KRIK, sier Silje Kvamme Bjørndal.

1. desember 2020 bytter Bjørndal sjefsstol: Hun går da direkte fra stillingen som generalsekretær KRIK, og tiltrer som ny generalsekretær i misjons- og dialogorganisasjonen Areopagos. Der blir 39-åringen den yngste topplederen i organisasjonens historie, og den første kvinnen ved roret, heter det i en pressemelding fra Areopagos.

Stillingen som øverste leder i Areopagos har stått ledig siden Raag Rolfsen gikk av som direktør 1. oktober i fjor. Da jakten på hans etterfølger startet i vår, ble Bjørndal kontaktet av organisasjonens innleide rekrutteringsbyrå.

Men KRIK-generalen hadde ikke lyst til å forlate den kristne ungdomsorganisasjonen. Planen hennes var å være der lenge.

– Underveis i rekrutteringsprosessen ble jeg overbevist om Areopagos «prosjekt» og potensial. Det er tilnærmingen deres til tro og dialog som har gjort meg interessert. Jeg opplever at Areopagos ønsker å skape møteplasser som bidrar til økt kunnskap om tro, gjensidig forståelse mellom mennesker med ulike livssyn – ja, rett og slett litt mer fred i verden, sier Bjørndal i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Min Tro med Silje Kvamme Bjørndal

Ingen sammenheng med KRIK-bråk

Med jobbskiftet blir det en kort KRIK-karriere for Bjørndal, som startet i stillingen som generalsekretær i KRIK i april 2019. Hun overtok etter Erling Ekroll som gikk av høsten 2018. Da overtok hun også en uavklart situasjon rundt samlivsspørsmål i organisasjonen. I august i fjor – etter over et år med stor uenighet – fattet KRIKs landsstyre et omstridt vedtak som i praksis åpner for at homofile og samboere kan være ledere på KRIK-leir. Tre måneder senere bekreftet generalforsamlingen landsstyrets vedtak.

– Har jobbskiftet ditt også en sammenheng med bråket i KRIK?

– Nei, det har ingen sammenheng overhodet. Runden vi hadde i fjor høst bidro i stedet til at vi alle ble tvunget til å tenke gjennom: Hva er det aller viktigste i KRIK? Hva samler oss? Vår opplevelse er at vi gikk styrket ut av det. Vi fikk ikke et medlemsras i fjor, i stedet hadde vi medlemsrekord. Det som derimot har vært krevende i år er koronasituasjonen og at vi ikke kunne gjennomføre leire, svarer Bjørndal til Vårt Land.

Økumenisk leder

Areopagos ble stiftet i 1922 og har som formål å dele evangeliet i en multireligiøs verden, noe de gjør gjennom livssynsdialog, religionsstudier og bistandsprosjekter. Organisasjonen er bygd opp som en stiftelse og har sine medlemsforeninger i Norge og Danmark. I Areopagos er de opptatt av økumenikk, samtidig som de er «rotfestet i en luthersk arv», ifølge vedtektene.

Bjørndal selv er pinsevenn, men bryter med den tradisjonelle oppfatningen om at pinsevenner er skeptiske til akademisk teologi. Selv har hun en doktorgrad i systematisk teologi fra MF vitenskapelig høyskole.

– I hvilken retning ønsker du å lede organisasjonen med denne bagasjen?

– I Norge og de nordiske landene har alle kristne retninger røtter i den lutherske tradisjonen. Selv Pinsebevegelsen som jeg kommer fra, har hele tiden definert seg «i forhold til» eller stått i opposisjon til Den norske kirke og den lutherske tradisjon. Det du beskriver som atypisk pinsevenn, blir mer og mer typisk. I et samfunn som i økende grad sekulariseres, bygges skillelinjene mellom de kristne konfesjonene ned. Selv vil jeg fortsatt være en økumenisk innstilt leder som er opptatt av å ivareta verdien av dialog og samarbeid mellom ulike kristne tradisjoner.

Solid teologisk kompetanse

Ifølge styreleder Torstein Lalim var det stor interesse for stillingen som Areopagos-general. I pressemeldingen fra Areopagos sier han at han er overbevist om at Bjørndal er den rette personen til å føre organisasjonen inn i framtiden, og at hele styret er svært fornøyd med ansettelsen.

– Det var på høy tid at vi fikk inn en kvinne som toppleder, og det er framtidsrettet å satse på yngre krefter. I tillegg er det en stor fordel å ha en toppleder med solid teologisk kompetanse. Det var ikke noe krav i utlysningen, men når det ble slik, gleder det meg. Vi er jo en kompetanseorganisasjon, med teologiske studier og religionsdialog som to av våre «søyler».

Da Vårt Land omtalte den forrige Areopagos-lederens avgang i fjor høst, fikk de ansatte beskjed av styrelederen om ikke å uttale seg til pressen om Raag Rolfsens direktøravgang. Styreleder uttalte at Rolfsen hadde styrets tillit og beskrev samarbeidet med ham som godt.

Kvamme Bjørndal sier at hun framover må få tid til å bli kjent med staben, som hun beskriver som en «kompetent gjeng med lidenskap for det driver med». Hun vil også bruke tid på å sette seg inn i hva som skjedde rundt avgangen i høst og «vurdere hvilke utfordringer fra den tiden som må jobbes videre med og hva som er et lukket kapittel».

I KRIK lyser de allerede nå ut stillingen til ny generalsekretær, heter det i en pressemelding de har sendt ut i dag.

LES MER:

Areopagos-direktør slutter – ansatte tause om avgangen

NLM og ImF om KRIK-vedtak: Dette svekker samarbeidet

• En rekke kristen-profiler gir sin støtte til KRIK-styret

---

Silje Kvamme Bjørndal

  • 39 år, jobber nå som generalsekretær i Kristen Idrettskontakt (KRIK) og har vært politisk rådgiver i KrF.
  • Hun er utdannet ved NLA Høgskolen Bergen og MF vitenskapelig høyskole, hvor hun også har skrevet sin doktorgrad i systematisk teologi.
  • 1. desember 2020 blir hun ny generalsekretær i Areopagos.
  • Fram til da er Lars Mollerup Degn konstituert direktør for organisasjonen. Han er leder for Areopagos Danmark.
  • Areopagos ble stiftet i 1922 og har som formål å dele evangeliet i en multireligiøs verden, noe de gjør gjennom livssynsdialog, religionsstudier og gjennom bistandsprosjekter.
  • De driver også utviklings- og ­dialogarbeid i Hongkong og Kina.

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter