Nyheter

Pensjonert lege mener reiserådene er helsefarlige

Lege Kåre Odland reagerer kraftig på at helsemyndighetene ikke prioriterer de som har fritidsbolig og familie i Sverige. Høie svarer at den medisinske etikken er enkel.

– Bekymring over tid er helsefarlig. Vi bekymrer oss for familien og at vi ikke får fulgt opp barnebarn. Vi bekymrer oss for forfall ved fritidsbolig. Og det som tærer aller mest er at vi sender brev til helsemyndighetene, men vi får ikke skikkelig svar. Å føle seg aktivt bortprioritert er ikke gunstig for helsen, sier Kåre Odland, pensjonert overlege ved Sykehuset Østfold-Halden.

Selv bor han i Halden, har fritidsbolig ved Strømstad i rød sone og har barn, svigerbarn og barnebarn i Sverige.

– Vi er omkring 12.400 som har fritidsbolig i Sverige. De aller fleste av oss har også tilknytning gjennom familie til landet. Covid-19 er alvorlig, men det er ikke bare fravær av Covid-19 som er helse.

Lege Kåre Odland reagerer på myndighetenes karanteneregler for folk med familie og fritidsbolig i Sverige. Han mener reglene går på helsa løs. Lege Kåre Odland reagerer på myndighetenes karanteneregler for folk med familie og fritidsbolig i Sverige. Han mener reglene går på helsa løs.

– Å føle seg aktivt bortprioritert er ikke gunstig for helsen, sier Kåre Odland, pensjonert overlege ved Sykehuset Østfold-Halden. Foto: Privat

Dårlig svar fra helsemyndighetene

Odland er del av en Facebook-gruppa Gruppen for oss med fritidsbolig i Sverige. Gruppa har sendt brev og forespørsler om endringer i regelverket til norske helsemyndigheter. De ønsker blant annet å kunne overnatte i hele Sverige, uten å måtte i karantene etterpå.

– Vi får kun knappe svar eller kopier av vedtak. Det er ikke godt nok, sier Odland.

Legen opplever det som lite logisk at grensene ble åpnet for horder av turister fra utlandet, før de med tilknytning til Sverige kunne få friere regler, uten å måtte i karantene.

Det som hadde vært logisk er å åpne først for denne lille gruppa på 12.000, ikke de forventa 2,2 millionene tyske turister.

Ønsker å bli vist tillit

Veldig mange av medlemmene er svensker som jobber og bor i Norge, eller som har foreldre eller barn i Sverige. Jeg reagerer på at denne gruppa ikke blir vist tillit.

Legen mener at det er ikke noe i veien for at det kunne vært lagt strenge føringer for reise til fritidsbolig eller familie, uten å måtte i karantene.

– Det norske systemet med smittevern er tillitsbasert. Jeg forstår ikke hvorfor vi ikke kan bli vist tillit over grensa. Vi trenger for eksempel ikke handle på butikk eller være i store forsamlinger. Myndighetene kan legge de føringene de vil.

Sammenvevde grupper

Noe av det som vekker sterkest reaksjoner hos legen, er at helsemyndighetene sier de ikke kan gjøre to ting på en gang.

– Da Bollestad for en uke siden sa at de skal prioritere helse, så barn, så jobb og så helse til de nærmeste, så er det liten forståelse for at dette er sammenvevd. Dette er ikke fire isolerte grupper.

Likebehandler alle land

Bent Høie svarte Odland på pressekonferansen om koronasituasjonen fredag.

- Hvorfor kan ikke regjeringen legge til rette for at denne gruppa kan få besøke familie og fritidsboliger, uten å måtte i karantene?

– Vi likebehandler alle land i Norden. Det handler om at smittesituasjonen i den enkelte regionen er avgjørende. Dessverre har flere regioner i Sverige hatt for høy smitte.

– Kåre Odland mener at dette går på helsa løs for dem som ikke kan se til familie og hytter. Hva svarer du til det?

– Det er mange som har ofret veldig mye i denne situasjonen. Mange har ikke fått besøke sine kjære på sykehjem på lang tid. Mange har mista jobben, noen har mista livet. Det å stå i en pandemi er krevende, men vi er nødt til å ta hensyn til smittesituasjonen.

– Hva er den etisk faglige begrunnelsen for dette – ville det ikke vært mer etisk å ta hensyn til en liten gruppe, enn den enkle, geografiske løsningen?

– Det etiske er ganske enkelt: Det handler om å beskytte samfunnet mot en pandemi, og da er det smittesituasjonen som er avgjørende. Da likebehandler vi regioner i Sverige, med andre regioner i Norden.

LES OGSÅ:

De bodde, jobbet og ba sammen. Nå er 13 døde av korona

Landet som nedkjempet korona på rekordtid

Familie og slekt må fremdeles vente med å reise til røde land

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter