Nyheter

Flere tusen nye arter står i fare for å dø ut

Over 4.000 nye arter har fått plass på IUCNs rødliste i år. Klimaendringene forverrer truslene.

Thale Engelsen, Dagsavisen

– IUCNs oppdatering av sin rødliste er urovekkende, men dessverre ikke overraskende lesing. Dette viser at det fortsatt går feil vei og at vi må gjøre noe så fort som mulig, skriver Zanete Andersone-Lilley, seniorrådgiver for naturmangfold og rovdyr i WWF Verdens naturfond, i en mail til Dagsavisen.

Verdens naturvernunion (IUCN) har nylig kommet med en fersk rødliste over truede arter. Den viser at flere enn 32.000 arter er utrydningstruet, en økning på over 4.000 fra fjorårets liste.

IUCNs rødlistekategorier og kriterier er ment å være et lett system for klassifisering av arter der det er høy risiko for global utryddelse.

Blant artene IUCN selv trekker fram, er den nordatlantiske retthvalen, Madagaskars lemur og europeiske hamster. Hvalarten har gått fra å være truet til nå å være kritisk truet. Før levde nordkaperen ved norskekysten, men i dag sees den bare på den vestlige siden av Atlanterhavet.

Eksperter har advart

– Som forskere har vi lenge visst at den nordatlantiske retthvalen er kritisk utsatt, sier David Wiley, forskningskoordinator for Stellwagen Bank nasjonale marinreservat i Massachusetts, til The Guardian.

– Det som er bra med at hvalarten nå er kritisk truet, er at den vil få mer oppmerksomhet. Forhåpentligvis vil det bringe den opp til toppen av politisk bevissthet, fortsetter han.

I 2018 skrev The Guardian at den nordatlantiske hvalarten risikerte å bli utryddet, etter at det ikke var registrert nye fødsler på to år. Eksperter advarte at uten menneskelig innblanding, ville arten forsvinne. I dag er retthvalen kritisk truet.

– Naturen er livsgrunnlaget vårt og det er derfor ekstremt viktig å ta vare på den. Hvis ikke for naturens skyld, så for vår egen skyld, skriver Andersone-Lilley i WWF.

Uten velfungerende økosystemer og et rikt biologisk mangfold, har heller ikke menneskearten en sjanse, mener Andersone-Lilley.

Klimaendringene forverrer

IUCNs artikkel slår fast at klimaendringene ser ut til å forverre truslene mot retthvaler i Nord-Atlanteren. Høye temperatur i havet har sannsynligvis presset dens viktigste matkilder lenger nord om sommeren, der hvalene er mer utsatt for tilfeldige møter med skip. Det medfører også høy risiko for sammenfiltring i krabbetau.

– Klimaendringer påvirker de fleste arter og økosystemer. Noen arter drar nytte av det, men mange er veldig sårbare for et varmere klima. Dette gjelder særlig de arktiske artene som retthval, isbjørn og reinsdyr. Arter fra varmere strøk kan potensielt spre seg nordover når klima blir varmere, men de arktiske artene har ingen steder å vende snuten mot, skriver Andersone-Lilley.

Samlet sett er forskere veldig klar over at tiden ikke er på hvalens side, når dødsfall overgår hastigheten på reproduksjon.

– Det er krevende å holde offentligheten engasjert og finansieringen i gang, når man vet at vi ikke vil se resultater på 20 år, sier forskningskoordinator David Wiley.

Lemurer er også truet

I tillegg til den nordatlantiske retthvalen, trekker IUCNs ferske rødliste fram lemurer og europeiske hamstre som arter i faresonen.

Oversikten viser at nesten en tredjedel, nærmere bestemt 31 prosent, av alle lemurarter på Madagaskar nå er kritisk truet, hovedsaklig på grunn av avskoging og jakt.

Andersone-Lilley forteller at lemurer kun er en av mange artsgrupper som er truet av altfor intensiv skoghogst og avskoging. Dette truer også flere arter i Norge.

– Derfor er det viktig å bekjempe avskoging og ødeleggelser av skoghabitater både i verden og på hjemmebanen.

LES MER:

• WWF: Mener naturens karbonlager kan spille en stor rolle – ønsker avgift på nedbygging av natur

• Politikere erkjenner naturkrise. Flere partier mener naturinngrep må få en prislapp

• Høyre: – Det er i ferd med å bli mye sterkere politisk interesse for naturens rolle

---

WWF Verdens naturfond

  • Global miljøorganisasjon.
  • Arbeider for en framtid der mennesker lever i harmoni med naturen, og der ingen dyr eller andre arter skal dø ut på grunn av menneskers handlinger.
  • Den norske delen av WWF ble grunnlagt i 1970 og er en selvstendig stiftelse med navnet WWF Verdens naturfond.
  • På verdensbasis har organisasjonen kontorer i mer enn 80 land, nesten 6000 ansatte og millioner av følgere i sosiale medier.
  • Kilde: WWF

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter