Nyheter

Helsearbeidere kastes ut av hjemmet i frykt for koronasmitte

India: I frykt for å bli smittet har naboer kastet helsearbeidere ut av sitt hjem. Naboene er redde for å bli smittet. Koronakrisen øker i landet

Av Sunniva Bjerkaas, Dagsavisen

Helsepersonell i India møter utstrakt stigma og diskriminering, ifølge den indiske legen Prince Mathew, som Dagsavisen har intervjuet. Han hevder at den gjennomsnitlige helsearbeideren i landet har blitt drevet ut av hjemmet sitt i løpet av pandemien.

– De har rett og slett måttet flytte ut fra hjemmene sine, fordi andre beboere og naboene deres ikke vil ha dem der.

Årsaken er folks generelle frykt for å bli koronasmittet av helsepersonell. Dette har også gjort jobben med å få omplassert personell innad i landet vanskeligere for Leger Uten Grenser.

Summen av dette har gjort det svært utfordrende for den mentale helsen til helsepersonellet på bakken, sier Mathew.

Stor harme overfor helsearbeidere

 Er det grunn til å tro at helsearbeidere blir smittet av viruset i større grad enn den gjennomsnittlige inder?

– Ja, i veldig stor grad. Men det er å vente når de hele tiden er i kontakt med syke mennesker. Og dette skaper stor harme overfor helsearbeiderne, som blir ansett som den gruppen som overfører smitten til andre grupper.

24. mars erklærte Indias statsminister, Narendra Modi, erklærte en total nedstenging av landet. Restriksjonene satte over 1,3 milliarder mennesker i karantene. Ifølge legen Prince Mathew begrenset dette smitten effektivt.

– Men det kunne ikke vare, konstaterer han.

Jobbet i førstelinjen

Mathew er regional direktør for Leger Uten Grenser i Asia. De siste tre månedene har han jobbet i førstelinjen for virusbekjempelse i Patna, en by i den nordøstlige regionen Bihār, som grenser mot Nepal. Nå har han reist til New Delhi for å bidra i kampen mot covid-19 derfra.

Han forteller at områdene som er særlig tett befolket, som New Delhi i nord, samt Maharashtra-regionen i vest og Kerala-regionen sør i landet, har blitt spesielt hardt rammet av viruset.

Etter å ha lettet på restriksjonene for to uker siden, har India sett et drastisk oppsving i smittetallene. NTB meldte nylig at tallet på smittede i India er 697.836. Dette betyr at landet nå er det tredje hardest rammede av viruset, bak USA og Brasil.

– Men å ha nesten 1,4 milliarder mennesker i karantene er ikke bærekraftig over tid. De økonomiske konsekvensene ville blitt større enn konsekvensene av sykdommen i seg selv, sier Mathew.

Store tilleggsbelastninger 

Arbeidsdagen til Mathew og resten av helsepersonellet har blitt påvirket av pandemien på flere områder, forteller han.

– Det praktiske har vært svært krevende. Vi trenger medisinsk utstyr, men under en total nedstenging av landet har det vært vanskelig å få tak i det helt essensielle, som sykehussenger.

Mathew forklarer at logistikk sjelden er et problem når han er ute på oppdrag for Leger Uten Grenser. Nå er imidlertid alt snudd på hodet.

– Se for deg at et airconditionanlegg blir ødelagt. Det har plutselig blitt uhyre vanskelig å finne en tekniker som er villig til å komme inn i en covid-avdeling og prøve å fikse den. Det er en enorm frykt blant folk, og de ser ikke hvorfor de skal risikere å bli smittet, sier han.

Familier i uvisse

I tillegg til praktiske utfordringer har pandemien også ført med seg menneskelige omkostninger - både for pasienter og helsepersonell.

– Det er veldig vanlig at syke mennesker blir fraktet til sykehus uten at familien deres vet hvor de har blitt sendt. Familier blir også spredt på ulike sykehus. Det er veldig traumatisk for de det gjelder, sier Mathew.

For helsearbeiderne selv har fraværet fra familien også vært vanskelig.

– I Leger Uten Grenser spør vi vanligvis helsearbeidere om å forplikte seg til et oppdrag som skal avhjelpe en akutt situasjon. Når vårt personell drar ut på oppdrag er de vanligvis sikre på at deres egne familier er trygge, sier han, og fortsetter:

– Nå ber vi folkene våre reise ut i en krise, vel vitende om at deres kjære med stor sannsynlighet kan bli syke mens de er ute på oppdrag. Det er en enorm tilleggsbelastning å vite at man ikke kan være der for dem.

LES MER HER: 

Landet som nedkjempet korona på rekordtid

• I dette koret har 45 blitt korona-smittet og to har dødd

• Frykt for skrekkscenarioer når korona sprer seg i fattige og krigsherjede land

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter