Nyheter

Paven i dyp smerte over omgjøringen av Hagia Sofia til moské

Pave Frans sier han er i dyp smerte som følge av avgjørelsen om å omgjøre landemerket Hagia Sofia fra museum til moské.

Søndag markerte den katolske kirken Verdenshavenes dag. I en kort bemerkning uttrykte paven sin sorg.

– Og sjøen tar meg litt lenger bort med mine tanker: Til Istanbul. Jeg tenker på Sancta Sophia, og jeg blir i dyp smerte, sa paven i en tale fra vinduet sitt ved Petersplassen søndag.

Kulturmonumentet ble opprinnelig bygd som en kristen katedral på 500-tallet, men ble omgjort til moské under det ottomanske riket. I 1934 ble den omgjort til museum av den sekulære tyrkiske landsfaderen Mustafa Kemal Atatürk.

Fredag omgjorde president Recep Tayyip Erdogan formelt Hagia Sofia til moské igjen etter at en rettsavgjørelse opphevde statusen som museum.

Erdogans omgjøring skaper stor splittelse mellom sekulære, kristne og islamske grupper i Tyrkia. Ortodokse kristne i nabolandene Hellas og Russland har også reagert sterkt på avgjørelsen.

Kirkens Verdensråd med åpent brev til Erdogan

Kirkens Verdensråd har i et åpent brev bedt Erdogan om å gå tilbake på hans avgjørelse om å gjøre Hagia Sofia til en moské. Det melder BBC.

Rådet, som representerer mer enn 500 millioner kristne og har 350 kirkesamfunn som medlemmer, skriver at Hagia Sofia-omgjøringen har medført dem sorg og misnøye.

De mener omgjøringen vil føre til splittelse.

«Ved å bestemme å konvertere Hagia Sofia tilbake til en moské, har du reversert det positive signalet på Tyrkias åpenhet og forandret det til et signal på ekskludering og splittelse», står det i brevet som er ført i oennen av fungerende generalsekretær Ioan Sauca.

LES MER:

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter