Nyheter

Regjeringen endrer retningslinjene: Vil prioritere skeive flyktninger

Regjeringen vil prioritere LHBTIQ-flyktninger ved uttak av overgangsflyktninger. Tiltaket blir møtt med både skepsis og skryt.

– I nærmere 70 land er homofili kriminelt og de som bryter med normer for kjønn og seksualitet kan bli utsatt for forfølgelse og diskriminering i hjemlandet sitt. Det kan gi rett til beskyttelse i Norge, sier statssekretær for integreringssaker i Kunnskapsdepartementet, Grunde Kreken Almeland (V).

Derfor endrer regjeringen nå retningslinjene for arbeidet med overføringsflyktninger, slik at personer som er skeive skal prioriteres. Stortinget har vedtatt til kvoten for overføringsflyktninger skal være 3.000 personer årlig.

Bokstavene LHBTIQ står for lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og intersex. «Q» står for queer som er den engelske varianten av skeiv.

Bekymret for manglende kompetanse

Hasti Hamdi, organisatorisk leder i Salam, organisasjonen som fremmer trygger rammer for skeive muslimer, skriver i en epost til Vårt Land at Salam mener det er viktig å prioritere skeive flyktninger, men at de er bekymret for at utlendingsforvaltningen, de som tar beslutningene om hvem som skal få komme til Norge, ikke har nok kompetanse om målgruppa:

– Vi ønsker ikke at skeive flyktninger skal settes opp mot andre flyktninger, og føre til en usunn selektering. Det vil også gå imot sin hensikt all den tid det er mange som er på flukt av andre årsaker, men som også er skeive.

OSLO, NORGE 20200624. 
Organisatorisk leder i Salam, Hasti Hamidi . under pridemarkeringen i hagen til regjeringens representasjonsbolig
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Organisatorisk leder i Salam, Hasti Hamidi, under pridemarkeringen i hagen til regjeringens representasjonsbolig tidigere i sommer. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Hamdi forteller at mange skeive asylsøkere blir ikke trodd av Utlendingsdirektoratet (UDI) når de opplyser at de ikke er heterofile asylsøkere, og mener dermed at det trengs en kraftig kunnskapsheving blant beslutningstakere slik at skeive flyktninger og asylsøkere kan bli trodd selv om de ikke er skeive på en «vestlig» måte.

Erfaring: gjøres på en god måte

– Hele poenget med kvoteordningen er å hente dem som ikke kan få beskyttelse i nærområdet, sier seniorrådgiver i Flyktninghjelpen, Pål Nesse.

Han gir regjeringen honnør for tiltaket, og forteller at det er viktig sikkerhet for de det gjelder. Videre forteller Nesse at det er for få kvoteplasser globalt, og mener derfor det er viktig at de brukes på dem som ikke kan få beskyttelse der de kommer fra.

– I mer eller mindre alle landene Norge tar ut flyktninger fra, kan det være problematisk å være homofil. Derfor er dette en sikkerhetsventil for de det gjelder, og et viktig bidrag fra regjeringen.

Nesse sier det vil ofte være et dilemma for flyktninger å komme frem som skeiv, men han har erfaring med at de som henter ut flyktningene, gjør dette på en god måte.

Stoler på at FN ivaretar alles rett til personvern

Politikk- og samfunnssjef i Amnesty International Norge, Tale Hungnes, sier at de er positive til regjeringens tiltak. Hun legger imidlertid til at Amnesty skulle ønske regjeringen tok inn flere.

– Vi er glade for den prioritering regjeringen gjør, også gitt korona. Denne krisen forsterker allerede hvordan sårbare grupper som LHBTIQ skyves foran som syndebukker.

Når det kommer til å identifisere flyktninger som er homofile, lesbiske, bifile eller transpersoner, er Hungnes positiv til den prosessen.

– Vi stoler på at FN klarer å gjøre den jobben, samt ivaretar alles rett til personvern.

Det globale covid-19-utbruddet har ført til at uttak, reise, mottak og bosetting av overføringsflyktninger er utsatt. Regjeringen, sammen med blant annet FN, vil gjenoppta arbeidet så snart det er praktisk mulig.

LES MER: 

---

Flyktninger

  • Overføringsflyktninger er som regel registrert som flyktninger hos FNs Høykommissær for flyktninger (UNHCR).
  • FN fremmer søknadene for overføringsflyktningene.
  • UDI bestemmer hvem av overgangsflyktningene som får komme til Norge.
  • Norge har en ordning med treårig fleksibilitet for kvoteplassene, slik at dersom det tas ut færre flyktninger ett år i perioden, så kan det tas ut flere året etter.

---

Amalie Vadla

Amalie Vadla

Mer fra: Nyheter