Nyheter

Over 1000 europeiske politikere med beskjed til Israel og Trump: Stopp annekteringen av Vestbredden

Israel har måtte utsette Donald Trumps plan om å annektere deler av Vestbredden. Nå ber et stort europeisk opprop om at planen aldri blir gjennomført.

Over 1000 europeiske parlamentarikere har signert et opprop som fordømmer Israels planlagte annektering av Vestbredden. Annekteringen, som er en del av Donald Trumps fredsplan for regionen, skulle egentlig begynt onsdag 1. juli, men har blitt utsatt på grunn av koronaviruset.

Oppropet som er et initiativ fra den tidligere israelske stortingspresidenten og leder av organisasjonen Jewish Agency Avraham Burg, er adressert til EU og europeiske utenriksministre.

Oppropet innledes slik:

«Vi, parlamentarikere fra over hele Europa som er forpliktet til en regelbasert internasjonal orden, deler alvorlige bekymringer rundt President Trumps plan for Israel-Palestina-konflikten og den nært foreliggende planen om en israelsk annektering av territorier på Vestbredden. Vi er dypt bekymret for presedensen dette vil sette i øvrige internasjonale relasjoner».

Signert av flere norske stortingspolitikere

– Jeg er veldig bekymret for det som skjer i Israel og Palestina nå. Selv om verden har oppmerksomheten andre steder bør ikke fokuset gå vekk fra viktigheten på Vestbredden, sier stortingspolitiker Åsmund Aukrust (Ap), som er en av de norske politikerne som har undertegnet oppropet.

Med tanke på den siste tidens opptrapping av konflikten, mener han det er viktig for Europa å finne nye måter å tilnærme seg Israel og Palestina.

De norske politikerne som har signert oppropet er:

* Kari Elisabeth Kaski (SV)

* Petter Eide (SV)

* Lars Haltbrekken (SV)

* Audun Lysbakken (SV)

* Arne Nævra (SV)

* Nicholas Wilkinson (SV)

* Svein Roald Hansen (Ap)

* Torstein Tvedt Solberg (Ap)

* Åsmund Aukrust (Ap)

* Mathilde Tybring-Gjedde (H)

Skulle begynt 1. juli, men Israel utsetter annekteringen på grunn av koronaviruset

Tidligere denne uken sa Israels forsvarsminister Benny Gantz at statsminister Benjamin Netanyahus planlagte annektering av områder på den okkuperte Vestbredden utsettes på grunn av koronakrisen.

– Alt som ikke har med kampen mot koronaviruset å gjøre, må vente, sa Gantz.

– Hva mener du om at Israel utsetter en annektering på grunn av koronakrisen, Aukrust?

– Det er en veldig tragisk kommentar, når folkeretten er så viktig, sier Ap-politikeren.

LES MER:

---

Trumps plan

  • President Donald Trump har i nært samarbeid med Israel utarbeidet en plan for fred mellom Israel og palestinerne. Palestinerne avviser den i sin helhet, tross løfter om over 450 milliarder kroner i investeringer.
  • Ifølge planen får Israel beholde bosetningene i de okkuperte områdene, der det i dag bor nærmere 800.000 israelere. Israel får også annektere Jordandalen, palestinernes kornkammer.
  • Som kompensasjon får palestinerne tilbud om noen lommer land i Negev-ørkenen langs grensen mot Egypt, forbundet med Gazastripen.
  • Gazastripen knyttes til de palestinske områdene på Vestbredden med en 40–50 kilometer lang tunnel.
  • Planen åpner for etablering av en demilitarisert palestinsk stat, uten kontroll over egne grenser og luftrom.

---

Les mer om mer disse temaene:

Amna Iqbal

Amna Iqbal

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter