Nyheter

VG: Utvalg kritisk til politiets innsats knyttet til moskeangrepet i Bærum

Utvalget som har evaluert politiets innsats knyttet til moskeangrepet i fjor, legger fram sin rapport torsdag. Ifølge VG rettes det kritikk mot politiet.

VG skriver at både politiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) får kritikk. Ifølge flere kilder med innsyn i rapporten, inneholder den beskrivelser av svikt i den operative innsatsen.

Utvalget skal også være kritisk til hvordan politiet og PST håndterte en hemmeligstemplet trusselvurdering fra PST før Philip Manshaus' terrorangrep mot Al-Noor-moskeen lørdag 10. august i fjor.

FIKK DU MED DEG DENNE? Stort intervju med Muhammad Rafiq: – Selv tenkte jeg at min siste dag var kommet

Rapporten, som er på 200 sider basert på nær hundre intervjuer, lydlogger og sambandstrafikk, skal også inneholde en svært detaljert tidslinje over politiets interne kommunikasjon mens angrepet utspant seg, og med direkte sitater fra politiets lydlogg.

Utvalget skal stille spørsmål ved hvorfor politiet ikke trykket på den store alarmknappen da de første meldingene om angrepet kom.

Utvalget har vært ledet av Anja Dalgaard-Nielsen. Hun er forsker i emnene terrorisme, terrorbekjempelse, ledelse og strategi, og er leder for Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet i Danmark. Dalgaard-Nielsen har tidligere vært avdelingsleder i PSTs danske motsvar PET.

Politidirektoratet, PST og Oslo politidistrikt ba om den uavhengige vurderingen. Den tar i hovedsak for seg formidling og oppfølging av PSTs trusselvurderinger knyttet til høyreekstremisme, PST og politiets tipshåndtering og politiets operative håndtering av hendelsen.

De som vil være til stede på pressekonferansen i Politidirektoratet torsdag, er evalueringsutvalgets leder Anja Dalgaard-Nielsen, politidirektør Benedicte Bjørnland, PST-sjef Hans-Sverre Sjøvold og politimester Beate Gangås i Oslo politidistrikt.

LES OGSÅ: Medalje for edel dåd tildelt Rafiq og Iqbal

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter