Nyheter

KrF stiger til beste galluptal siden valget i fjor

KrF får sin høyeste oppslutning etter fjorårets lokalvalg med 4,3 prosent på fersk gallup. Usikre velgere er tilbake i folden.

På Norstats ferske juni-gallup går KrF frem med 1,1 prosentpoeng og bryter dermed flere måneder med triste tre-tall i Vårt Lands målinger.

– De siste måneder har liv og helse vært viktigst i politikken. Men selv om målinger ofte går opp og ned, er dette en hyggelig melding å få like før sommerferien. Vi gleder oss når flere får øynene opp for KrF, sier fungerende leder, Olaug Bollestad.

Siden januar har partiet ligget under sperregrensen hos Norstat. Og noteringen denne måneden er den høyeste siden lokalvalget i fjor ga KrF 4,0 prosent. Regjeringsmakker Venstre ligger fortsatt langt under sperregrensen, med oppslutning 2,7 prosent.

LES OGSÅ: Blå nedtur for Erna Solberg i juni

Tar farvel med vinterens mange tre-tall

Målingen er tatt opp i forrige uke. Forrige gallup i mai ble foretatt midt under intens bioteknologistrid. KrF ventet et løft, men landet da uforandret på 3,2 prosent. Bakgrunnstall viste den gang sjelden stor usikkerhet blant velgerne.

Nå er bildet stikk motsatt: Fire av fem fra forrige stortingsvalg ville stemt KrF på nytt. Og velgere «på gjerdet» er krympet kraftig.

– Sammen med partiet Rødt troner KrF øverst på lojalitetstoppen denne måneden, bemerker valgforsker Bernt Aardal.

 

Forskeren: Vinner fra tidligere hjemmesittere

Men samtidig viser bakgrunnstallene – som alltid er usikre – at KrF mangler draget på nye velgere.

– De KrF vinner velgere fra, er i stor grad tidligere hjemmesittere. Det kan være velgere som sogner litt til partiet, men vi vet jo at mange slike usikre ikke bruker stemmeretten sin, sier Aardal.

Unntaket er de anslagsvis 7.000 velgere partiet kaprer fra Høyre. Samtidig taper KrF nær 12.000 velgere til Sp og Miljøpartiet De Grønne.

Sp henter velgere fra nesten alle – det gjør ikke KrF

For å sikre plass over sperregrensen, tror Aardal det er avgjørende at KrF mobiliserer velgere også fra andre partier.

– Følger man bildet av KrFs velgere over tid, viser det i grunnen at partiet er ganske isolert i kampen om velgere. Kontrasten til Sp er veldig stor. For Sp henter fortsatt velgere fra nesten alle andre partier, sier statsvitenskapsprofessoren ved Universitetet i Oslo.

Kan striden om bioloven ha løftet KrF?

– Kan det være gevinst fra bioteknologi-striden i KrFs fremgang?

– Nederlaget partiet ble påført om bioteknologi, skaper nok avstand til velgere som ikke ligger nær KrF. Blant disse bekrefter nok saken at KrF er et parti de ikke vil ha noe med å gjøre. Men bioteknologikampen forener nok partiets kjernegrupper. Slikt er ikke så uventet når denne typen saker blir aktualisert, svarer Aardal.

Bollestad optimist – «et samlet lag»

Målingen fra Norstat gir uansett KrF-toppen Bollestad litt påfyll av optimisme.

– Ja, for nå opplever jeg KrF som et samlet lag. Vi har kjempet for flere viktige saker i vår. Selv om noen ble tapt, så har vi stått samlet om dem, sier hun.

– Kan det være et forsinket løft fra bioteknologikampen KrF nå får?

– Det er vanskelig å si noe sikkert om årsaken, men vi er et folkeparti som er opptatt av bredden i politikken. Liv og helse har vært viktig i vår. Ut fra vårt verdigrunnlag har vi vært gjenkjennelige. Dessuten tror jeg folk legger merke til at vi bidrar til resultater i landbruks- og distriktspolitikken, sier KrFs fungerende leder.

 

LES OGSÅ:

KrF-veteran Dag Sele melder seg ut av partiet: «Det er ikkje meg, det er deg»

Ap-veteranen Martin Kolberg mener KrFs sidevalg var en «historisk feil»

Slik var forrige gallup: Venstre dumper til krisetall og KrF får dramatisk flere usikre velgere i tid med fullt kjør om bioteknologi

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter