Nyheter

KrF-seier har ikke ført til færre tvillingaborter

Ingen av Norges nye abortnemnder har siden innføringen i fjor sagt nei til noen av søknadene om fosterreduksjon.

Men søknader fra utlandet har nesten opphørt, skriver Aftenposten.

Det er 26 abortnemnder i landet, og ingen har avslått noen søknader om fosterreduksjon siden lovendringen trådte i kraft 1. september i fjor. I denne perioden på ni måneders har det vært 15 fosterantallsreduksjoner, inkludert såkalt selektive fosterantallsreduksjoner, viser en kartlegging Aftenposten har utført.

De selektive er utført av medisinske årsaker. Dette er på nivå med årene 2017 til 2019, som er i snitt 20 i året.

Viktig sak for KrF

Dermed har KrFs seier i kampen om innstramming i abortloven så langt bare har medført færre henvendelser fra utlandet.

– Det var viktig for KrF at selvbestemt tvillingabort ikke skulle være tillatt i Norge. Antallet fosterreduksjoner betyr selvsagt noe, men det var viktig å presisere at ikke et tvillingsvangerskap i seg selv gir grunn til abort, sier fungerende KrF-leder Olaug Bollestad til avisen.

«Et av de mest liberale landene i Europa»

Bollestad kaller færre søknader fra andre land «en gevinst», selv om de søknadene ikke førte til aborter, verken før eller etter lovendringen.

– Presiseringen i lovverket var viktig for KrF. Etter 2016 fremsto det som om Norge var et av de mest liberale landene i Europa, og da gikk antall søkere opp, sier Bollestad.

Timelang debatt

Det var for et år siden at den første endringen av norsk abortlov på 40 år ble vedtatt i Stortinget.

Diskusjonen på Stortinget foregikk i timevis. Stortingets vedtak innebærer at kvinner som er gravide med flerlinger, og som ønsker å fjerne noen av fostrene, må få saken behandlet i en nemnd.

105 stemte for vedtaket mot 64. Voteringsoversikten viser at alle regjeringspartienes representanter stemte for innstrammingen, i tillegg til 17 av 19 Sp-representanter.

Åslaug Sem-Jacobsen og Siv Mossleth var de to stortingsrepresentantene til Sp som stemte mot forslaget.

Med i plattform

Det var under regjeringsforhandlingene på Granavolden i januar i fjor at Kristelig Folkeparti fikk gjennomslag for å endre abortloven på punktet om fosterreduksjon.

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter