Nyheter

Fest, bønn og protest da USA markerte slutten på slaveriet

Amerikanere over hele USAs markerte fredag Juneteenth – merkedagen for slaveriets slutt. Dagen har fått ny aktualitet med protestene mot rasisme og politivold.

19. juni 1865 kom kunngjøringen i Galveston i Texas om at de siste slavene i USA var frigitt. Siden har dagen fungert som en festdag der mange amerikanere også har fri.

I år har dagen fått enda mer oppmerksomhet enn ellers, med millioner av amerikanere som samlet seg til grillfester, minneseremonier, religiøse sammenkomster og konserter – og ikke minst demonstrasjoner.

Dagen har fått ny tyngde og oppmerksomhet med de siste ukenes protester mot rasisme og politivold i kjølvannet av drapet på afroamerikanske George Floyd i Minneapolis.

Flere markeringer ble fredag formiddag arrangert digitalt som følge av koronapandemien, men mange steder ble fysiske sammenkomster gjennomført som planlagt, noen av dem med regler om sosial distanse og bruk av munnbind.

Stengte gater i Washington

Fredag morgen var flere gater i Washington sentrum stengt for trafikk, samtidig som politiet hadde tatt oppstilling ved «Black Lives Matter»-plassen, som ligger like ved Det hvite hus. Fredag ettermiddag er det ventet nye demonstrasjoner på stedet.

Også i Tulsa i delstaten Oklahoma er det varslet protester ettersom Trump skal holde folkemøte der dagen etter. Og i New York skal det arrangeres en marsj med krav om «rettferdighet, verdighet og likhet» for svarte amerikanere.

Årets feiring av Juneteenth vil etter alt å dømme forsterke kravet om reformer som kan minske den strukturelle rasismen i det amerikanske samfunnet. Dagen har i alle år vært en uoffisiell høytidsdag, men nå øker presset på at den skal få offisiell status som helgedag over hele USA.

Flere store amerikanske selskaper, deriblant Nike og Twitter, har kunngjort at de har gjort 19. juni til en lønnet fridag for sine ansatte.

Trump tar æren

Selv om mye har blitt bedre for USAs svarte minoritet siden 1950- og 60-tallet, sliter afroamerikanere fortsatt med diskriminering og dårligere levekår enn gjennomsnittet, både når det gjelder inntekt, helse og politisk innflytelse. Og langt flere svarte enn hvite havner i fengsel.

President Donald Trump har kommet med en rekke kontroversielle uttalelser under protestene. Nå vekker uttalelser til Wall Street Journal ny oppmerksomhet. Etter å ha utsatt folkemøtet i Tulsa fra fredag til lørdag, tar han æren for at dagen har fått så mye oppmerksomhet.

– Ingen har noensinne hørt om den. Jeg gjorde noe godt. Jeg gjorde Juneteenth veldig berømt, sier han til avisen.

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter