Nyheter

Kampen om KrFs stortingsplasser kan gi drama – her er oversikten

Statsrådsvikar Ida Lindtveit Røse kan innta KrFs gruppe på Stortinget. Tøff kamp om listetoppen venter i kjernefylker. I Agder er ikke alt over for Hans Fredrik Grøvan.

Både i Møre og Romsdal, Rogaland og Agder kan det bli friske oppgjør om hvem som skal toppe stortingslistene før valget neste år. Starten har gått for nominasjonsløp – og plassene på Kjell Ingolf Ropstads stortingslag.

I det vestlige Agder forsøker lokale krefter å sikre parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan fortsatt plass på Stortinget. Grøvan selv skal ikke ha lukket døren.

Når Akershus får flere stortingsrepresentanter, styrkes KrF-håp om comeback. Statsrådsvikar Ida Lindveit Røse seiler for alvor opp.

Hvem får stortingsplass? Det kan også bli «personlotto»

Vårt Land har kartlagt foreløpig status for KrFs nominasjonsprosess, ett år og tre måneder før stortingsvalget. Fylkeslag er i den første innspillsfasen. Om KrF klarer sperregrensen, er det duket for stor fornyelse av stortingsgruppen. Kanskje også fra det østlige Norge.

Akkurat nå er KrF under sperren. Om flere av Vårt Lands målinger i vår var valg, ville bare nestleder Olaug Bollestad fått stortingsplass. Men jumper KrF godt over sperren, kan det bli «personlotto». Utjevningsmandatene kan nemlig gi seter også fra «svake» KrF-fylker. I 2013 fikk partiet eksempelvis uventet en representant fra Vestfold.

Fortsatt er fylkene før regionreformen valgkretser. Her er Vårt Lands gjennomgang av fylker med mandatsjanser.

Agder Grøvan-kamp likevel ikke over?

Alt er klart for KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad på topp begge valgdistriktene – Aust-Agder og Vest-Agder. Parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan (bildet) varslet at han ikke var aktuell for en ny periode. Oppfatningen har vært at det går mot felles liste for begge de gamle fylkene:

Ropstad på topp – og stortingsvara Jorunn Gleditsch Lossius med god sjanse til å bli nummer to. Kristiansands-profilen Tove Welle Haugland vil ikke utfordre henne. Men idyllen kan nå bli brutt.

– Det er naturlig å foreslå Grøvan. Vi mener han er den beste kandidaten fra tidligere Vest-Agder, sier Mats Alvheim, leder i Lyngdal KrF.

Etter det Vårt Land får opplyst, prøver krefter i det vestlige Agder å få Grøvan til å ombestemme seg. Grøvan selv skal være avventende og lukker ikke døren om lokallagene selv løfter ham inn på nytt.

To menn på de to beste listeplassene vil møte kritikk. Nominasjonskomiteens leder, Anders Brovig, avventer nå en pågående første høring og opplyser at det senere i prosessen blir avgjort om det sammenslåtte fylket byr på to forskjellige valglister, toppet av Ropstad.

Enighet om ny livssynspolitikk. Jorunn Gleditsch Lossius
Kan Jorunn Gleditsch Lossius kanskje rykke opp?

Rogaland åpent race om en viktig andreplass bak Bollestad

Fylket må jakte ny kandidat til å være Olaug Bollestads nummer to. Geir S. Toskedal sa nylig nei til fire nye år. Toskedal har møtt fast på Tinget siden Bollestad ble statsråd og er fra nordfylket. Lokallagene der vil ventelig kjempe for «sin» kandidat til andreplassen, uten at profiler akkurat nå peker seg ut.

Før valgsmellen i 2017 har KrF over tiår hatt to mandater fra Rogaland. Stortingsvara Marie Ljones Brekke og KrFUs nestleder Hadle Rasmus Bjuland omtales som mulige Toskedal-erstattere, men navnebuketten er stor.

Hordaland Ulstein i sikte, men vil han?

Utviklingsminister Dag Inge Ulstein vil ha lett vei til den topplassen i Hordaland som Knut Arild Hareide gir fra seg. En rekke lokallag har alt foreslått ham, og i pressen har han ikke avvist muligheten. Men selv ikke sentrale KrF-aktører i hjemfylket eller regjeringsapparatet har hørt noe klart ja fra ham.

Forbrukerminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF).
Vil Dag Inge Ulstein bryte tausheten?

Skulle han si nei, trekkes tidligere Bergens-byråd Rebekka Ljosland, tidligere Lindås-ordfører Astrid Byrknes og dagens vararepresentant Torill Selsvold Nyborg frem.

Møre og Romsdal kan bli ordfører mot sveiser

I det som var et storfylke for KrF på Kjell Magne Bondeviks tid, er partiets utsikter kritiske. Fylket mister et mandat ved valget. Steinar Reiten reddet utjevningsmandat sist, men trekker seg.

Fylkesleder Randi Walderhaug Frisvoll, sveiser med bakgrunn fra fagbevegelsen, stiller seg til disposisjon. Men lokalt er det også press for å få Giske-ordfører Harry Valderhaug på topp. Det kan være duket for strid.

– Jeg er åpen for å stille om jeg blir spurt, men nominasjonskomiteen må nå vurdere innspillene, sier Valderhaug.

Akershus KrF-comeback og tidenes yngste statsråd først i løypa

Oslo får ett ekstramandat ved neste valg – Akershus to. KrFs sentrale strategier håper at partiet igjen kan få stortingsfolk fra Østlandet etter valgkollapsen i 2017.

Ida Lindtveit Røse vart enstemmig innstilt fra Akershus sist, men tapte kampvotering. Lindtveit Røse er KrFs fremste politiker i Viken og for tiden Kjell Ingolf Ropstads statsrådsvikar. Vikarjobben skyldes også at hun fremover ønskes inn i rikspolitikken.

– Å stille som kandidat ved stortingsvalget for KrF er en viktig og spennende utfordring. Jeg vil gi mitt svar til partiet først, dersom det er slik at de ønsker meg på den listen, formidler hun i en tekstmelding.

Oslo det kan stå mellom to profiler

Veteranen Hans Olav Syversen tapte Oslo-mandatet i 2017, og skal gi sitt svar til nominasjonskomiteen. Men i hovedstaden kan det nå stå mellom Erik Lunde og Espen Andreas Hasle.

Lunde vikarierer som statssekretær og har mange år bak seg i Oslo-politikken. Etter det Vårt Land kjenner til lukker han ikke døren for topplass, selv om han nå bor i Agder. Hasle overtok etter Lunde i Oslo bystyre.

– Jeg tar stilling til dette om nominasjonskomiteen spør, sier Hasle.

Usikkert KrF-land utjevningsmandater er lotto

Fra Sogn og Fjordane er Tore Storehaug klar for fire nye år, men har et særdeles usikkert utjevningsmandat.

I

Nordland skal nestleder Ingelin Noresjø, etter det Vårt Land kjenner til, være klar for å stille på topp. Fylket har ikke hatt mandat siden 2009, men i 2017 ga flere galluper i valgkampen utsikter til utjevningsmandat.

Når Geir Jørgen Bekkevold takker av etter tre perioder på utjevningsmandat fra Telemark, er mulig etterfølger ikke under oppseiling. Spørsmålet om fellesliste for det nye storfylket Vestfold og Telemark skal avklares. En slik løsning er langt fra sikker.

Fra Vestfold fikk Anders Tyvand mandat i 2013. Og nettopp Tyvand skrev på Facebook forrige torsdag at han er klar for å stille på nytt.

Trondheim  20150508.
Stortingsrepresentant Anders Tyvand under KrFs landsmøte.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Vestfold-representant Anders Tyvand er klar for comeback.

Storfylket Trøndelag KrF skal stille lik liste i begge «gamlefylkene». Men partiet har ikke hatt utjevningsmandat siden valget i 2009. Fylkestingsrepresentant Karin Bjørkhaug pekes på som mulig toppkandidat, men både hun og Trondheims-politikeren Geirmund Lykke møtes av en kinkig utfordring: Vararepresentanten de begge har, er utmeldt. Skulle de innta Stortinget, ville KrF bli uten representasjon i Trondheim bystyre og fylkesting.

I Østfold regnes løpet som åpent etter at Line Henriette Holten tapte mandatet for fire år siden.

LES OGSÅ:

---

STORTINGSLØP

  • I slutten av november står de fleste nominasjonsslagene i KrF. Da vil bildet av KrFs mulige stortingslag etter 2021 være klart, forutsatt at partiet vinner mer enn fire prosent av velgerne.
  • Storparten av fylkeslagene er nå inne i nominasjonens steg én: Lokallag foreslår navn. I august sender nominasjonskomiteene ut forslag til listetopper på høring.
  • Det gir grunnlag for et endelig listeforslag for valgkretsene. Selv med flere nye storfylker, velges representanter fra gammelfylkene.
  • Ved valget i 2017 gjorde KrF sitt verste stortingsvalg hittil: Bare 4,2 prosent og så vidt over sperregrensen. Dagens gjennomsnittstall viser et parti under sperregrensen på gallupene.

---

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter