Nyheter

Sentralbanksjef Øystein Olsen: – Føler ikke at jeg har ofret noe

Oljefondets påtroppende sjef Nicolai Tangen har fortsatt ikke en klar idé om hvordan han vil jobbe med å utvikle Oljefondets etiske forvaltning.

I nesten tre timer har Nicolai Tangen og Øystein Olsen svart på spørsmål. Den påtroppende oljefondsjefen og Norges sentralbanksjef har vært gjennom et maraton av kritiske spørsmål etter at Nicolai Tangens ansettelsesavtale med Norges Bank ble presentert.

Med tunge øyne og røde ansikter er de klar til å besvare Vårt Lands spørsmål.

– Du snakket på pressekonferansen om hva du kan tilføre jobben. Kommer vi til å merke det på den etiske profilen til fondet at det er Nicolai Tangen som er daglig leder for oljefondet?

– Ja, jeg tror det vil merkes. Men i hovedsak handler jobben om å følge det mandatet som Stortinget har vedtatt. Men det finnes ting man kan gjøre der, som jeg kan vektlegge.

Hva det er vil ikke Tangen utdype på nåværende tidspunkt.

Olsen: Derfor ansatte vi Tangen

Fra andre kanten av det lille, runde bordet kommer det nå noen lyder. Sentralbanksjef Øystein Olsen har noe på hjertet.

– Jeg kan spille inn fra sidelinjen at Nicolai Tangens visjoner rundt ledelse, organisasjonsutvikling og måter å skape langsiktig avkastning var noe av det ansettelsesutvalget fant spesielt interessant med Tangens kandidatur.

Olsens ettermæle

Stormen Olsen har stått i det siste året er svært uvanlig for en sentralbanksjef, som stort sett møter offentligheten gjennom rentemøter og sentralbanksjefens årstale.

– Tenker du nå på ditt eget ettermæle og at denne saken er det folk kommer til å huske deg for?

– Det kan godt hende at denne saken påvirker mitt ettermæle. Overskrifter blir ikke helt borte. Men svaret på om jeg tenker på det, er nei. Samtidig er jeg er ikke helt upåvirket av kritikk og sterke ord omkring slike prosesser.

Olsen står fast ved at prosessen i ansettelsen har vært god, men innrømmer at noe kunne vært bedre.

– Kanskje vi gjorde en ting på slutten der som kunne vært annerledes, men det rokker ikke ved det store bildet, sier han, og sikter til at Norges Bank satt Tangens navn svært sent på den offisielle søkerlisten.

– Har du ofret noe for å få dette gjennom?

– Nei, jeg føler ikke at jeg har ofret noe. Vi lyktes med å få mange interessert. Det er ikke så rart, fordi det er en veldig spennende jobb. Og så fikk vi, etter vår mening, den aller beste til i jobben.

Pressekonferanse om arbeidsavtale for ny daglig leder i Norges Bank Investment Management Nicolai Tange. Øystein Olsen

Påtroppende oljefondsjef

Nicolai Tangen og sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: Erlend Berge. 

Mange mulige interessekonflikter

Tidligere denne uken skrev Vårt Land om Tangens investeringer i et russisk fond, Russian Prosperity Fund. Det er i stor grad overlapp mellom Tangens investeringer i Russland, og Oljefondets Russland-investeringer.

Kritikken mot Norges Banks avtale med Nicolai Tangen, er blant annet at det vil finnes interessekonflikter, all den tid han er eier i fondet AKO Capital. Når oljefondet samtidig eier 1,5 prosent av verdens aksjer, er det derfor stadig risiko for at de er investert i de samme aksjene.

– Det er en logikk i det, ja. Men det er derfor avtalen mellom meg og oljefondet er viktig. Den sikrer at det er vanntette skott. Jeg vet ikke hva som skjer i AKO.

Samtidig er det som har ført til mye av uroen i tiden etter Tangens ansettelse, også etter arbeidsavtalen ble presentert.

– Er en leder for Oljefondet «over» beslutninger som gjelder enkeltselskaper, og dermed har det ikke så mye å si uansett?

– Det kan du si. Men samtidig er det sånn at jeg har ansvar for alt som skjer i min organisasjon, sier Tangen.

---

Fakta:

---

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen er tidligere journalist i Vårt Land, og jobbet med et bredt stoffområde innen religion, etikk og politikk.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter