Nyheter

Trump undertegnet presidentordre om sosiale medier

Nå synes hans krig med Twitter i forbindelse med store politidrap-opptøyer i flere amerikanske byer. I opptøyene har en politistasjon blitt satt fyr på og en CNN-journalist har blitt arrestert av politiet.

Twitter har begynt å markere President Donald Trump sine tweets med faktasjekk. I sin siste markering, mener Twitter at Trump bryter reglene om forherligelse av vold.

Til demonstrasjonene mot politidrapet på George Floyd, som begynte i Minneapolis og som har spredd seg til flere amerikanske byer, skriver Trump en advarsel om at hvis man begynner å plyndre, så vil militæret begynne å skyte.

Twitters markering av regelbrudd på denne tweeten ser slik ut:

###
– Denne Twitter-meldingen strider mot Twitters regler om å hylle voldsbruk. Twitter har imidlertid besluttet at det kan være i offentlighetens interesse at meldingen er tilgjengelig, heter det i merkingen.

George Floyd-opptøyene

På mandag døde den 46 år gamle svarte amerikaneren George Floyd etter skader som ble påført han av politiet i Minneapolis. I en video som har sirkulert på nettet, kan man se en politibetjent som presser kneet sitt på halsen til Floyd til tross for at Floyd sier han ikke får puste. De fire politimennene som var tilstede ved arrestasjonen, har alle fått sparken.

Drapet har ført til store opptøyer i Minneapolis, og det har nå spredd seg til flere amerikanske byer.

Noen demonstranter har tent på en politistasjon i Minneapolis. De roper "Jeg får ikke puste"

Nå har en CNN-journalist blitt arrestert av politiet

CNN-journalisten Omar Jimenez har blitt plassert i politivaretekt under en livesending på stedet for protestene i Minneapolis etter å ha identifisert seg selv tydelig til politbetjentene, skriver CNN.

Resten av CNN-teamet, en produsent og en kameramann, ble også satt i håndjern.

Trump: – Vi har fått nok

På fredag sa Trump at faktasjekken som Twitter har gjort rundt to meldinger han la ut på Twitter, var en redaksjonell avgjørelse som går i retning politisk aktivisme.

Han sa også at prisen vil være at selskapene mister sin beskyttelse i rettssaker som bringes inn på grunn av det som folk legger ut på plattformene deres.

Trump, som selv er storbruker av Twitter, har lenge hevdet at selskaper som Twitter og Facebook er forutinntatt mot konservative stemmer i sosiale medier ved å faktasjekke dem eller slette innleggene deres.

– Vi har fått nok, sa Trump, som la til at presidentordren vil ivareta ytringsfriheten.

I en video av avisen The Hill, sier Trump at det er ingenting han heller vil enn å bli kvitt Twitterprofilen sin.

Truet med stenging

Trump er rasende over at Twitter for første gang har merket to av meldingene hans som villedende etter at han tirsdag tvitret at stemmegivning per post ville føre til valgfusk.

Twitter la til en lenke til fakta som viser det motsatte.

Onsdag truet presidenten med å stenge sosiale medier. Trump har selv rundt 80 millioner følgere på Twitter og bruker det aktivt som en kanal for direkte å spre sine ytringer. Han har postet over 52.000 innlegg på kontoen sin @realDonaldTrump.

– Politisk utspill
– Dette skal ikke sees på som et seriøst forslag, men som et politisk utspill, sa Erik Åsard, professor emeritus i Nord-Amerika-studier ved Uppsala universitet til nyhetsbyrået TT tidligere torsdag.

Han understreket at ytringsfriheten står sterkt i USA og ikke vil kunne endres av noen sinte Twitter-meldinger.

Heller ikke Frida Stranne, lektor i Nord-Amerika-studier ved Högskolan i Halmstad, sier det ikke er i Trumps interesse å stenge eller begrense Twitter.

– Trump må jo ha Twitter, det er hans megafon, sa hun til TT.
Stranne viste til at den amerikanske velgerbasen er polarisert og at Trump med denne ordren henvender seg til egne følgere.

Mange amerikanerne som er kritiske til presidenten, er allerede overbevist om at han undergraver demokratiet.

De som på den andre siden støtter Trump, deler ofte hans syn om at han stadig blir angrepet av etablissementet.

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen. Han skriver primært om Den katolske kirke - tradisjon og trender, ekteskap og abort, diskusjoner om liturgi og teologi og mer. Reymert dekker også Den nordisk-katolske kirke og Den ortodokse kirke. Han har seks års erfaring som journalist og bachelorgrad i statsvitenskap. Han er også avisens quizmaster og forvalter av Spørrebanken.

Mer fra: Nyheter