Nyheter

Unge dropper alkoholen

En ny undersøkelse viser at ungdom i større grad ser på alkohol som noe negativt. – Jeg føler ikke på noe drikkepress lenger, sier 18-åringen Åmund Harnes, som var russ i år.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

– Det er fullt mulig å ha det gøy på fest uten å drikke. Man trenger­ ikke drikke seg full på hver eneste­ fest heller, sier Åmund Harnes (18).

Han har nettopp vært russ, og var en av de som valgte å feire edru. En ny undersøkelse fra Folke­helseinstituttet, viser at det å ikke drikke alkohol, er den nye normalen blant norsk ungdom.

Ifølge ungdommen er det foreldre, samt konsekvenser av alko­holbruk på kort og lang sikt, som påvirker deres valg.

Foreldre

Folkehelseinstituttets nye undersøkelse viser at en majoritet av 15- og 16-åringer avstår fra å drikke alkohol. Av de 100 norske 15- og 16-åringene som er med i undersøkelsen, svarer 68 av 100 at de aldri har drukket alkohol.

Noen av forklaringene som går igjen er: alkoholbruk har lav status, den lovlige aldersgrensen, felles grensesetting av foreldre, samt konsekvenser av alkoholbruk på kort og lang sikt.

Undersøkelsen viser også at forholdet mellom ungdom og foreldre kan være avgjørende for god rusforebygging.

Selv om det er to år siden Åmund var i undersøkelsens målgruppe, kjenner han seg igjen i dette.

– Da vi var 15 og 16 år, hadde foreldrene våre alltid kontroll. De kunne reagere på at vi dro inn til byen. Alle visste at foreldrene­ kunne sette grenser sammen, sier Harnes.

– Hva gjør en slik foreldre­kultur med dere?

– De som drakk var alltid redde­ for å drikke så mye at foreldrene merket det. Før vi ble 18 var det aldri noen som drakk så mye at de sluknet eller fikk «blackouts».

Status

Ungdomsorganisasjonen Juvente, som driver en rekke forebyggende tiltak rettet mot ungdom, er fornøyde med ­undersøkelsens resultat.

– Undersøkelsen viser at ungdom tar gode og veloverveide valg om alkohol. Det er veldig positivt, særlig fordi dette skjer i et samfunn hvor voksne ofte normaliserer alkoholbruk på mange­ sosiale arenaer, sier Christina Babington, leder for Juvente.

Alkoholbruk har lav status. Slik forklarer flere av ungdommene i undersøkelsen at de ikke drikker. Noen svarer at de til og med kjenner på et slags omvendt drikkepress.

Naturlig energisk

– Er det status å ha kontroll?

– Det spørs litt. Folk synes det er kult at jeg ikke drikker, men det er kanskje fordi jeg er naturlig energisk. Hvis man ikke drikker­ og blir misforstått som kjedelig, så kan man kanskje ikke si at det gir noe status i seg selv å ikke drikke, svarer Åmund Harnes.

– Kan denne nye kulturen ses som et ungdomsopprør?

– Det er få jeg kjenner som har behov for å gjøre noe opprør. Jeg vet ikke hvem jeg skulle gjøre opprør mot. Så jeg tenker i alle fall ikke på det slik.

Harnes sier det skjer en forandring i drikkekulturen fra ungdomsskolen til videregående. Han peker på at etableringen av russegrupper fører gjerne til at de som tidligere ikke drakk ­alkohol, begynner å drikke.

– Det er forventet å drikke når man er russ. Samtidig er det ­ingen som reagerer på at jeg ikke drikker, sier 18-åringen.

Skremmende

Elise Hitland (15) er aktiv i Juvente. Hun kjenner seg også igjen i undersøkelsen:

– Før var drikking kult. Nå er det blitt mer skremmende.

– Hva er skremmende?

– Jeg har hørt historier hvor andre har måttet fjerne seg fra familien fordi noen har blitt fulle­. Det synes jeg er ødeleggende. Det er skremmende å tenke på at folk kan bli helt andre personer, sier Hitland.

– Noen snakker om at det er et press til ikke å drikke. Hva tenker du om det?

– Drikking er ikke noe det snakkes mye om. Jeg tror den nye kulturen handler mer om valg man har gjort. Å ikke drikke, er et moralsk valg for mange, sier 15-åringen.

Les også: 

• Fleire kristne organisasjonar i Sverige bryt også samarbeidet med TV-kanalen Visjon Norge

• Han har stått slalåm i LSD-rus og sonet for regnskapsrot. Dette er historien om Jan Hanvold

---

Fakta:

  • En ny undersøkelse viser at 68 av 100 norske 15- og 16-åringer aldri har drukket alkohol.
  • Hovedgrunnene som blir trukket fram er: At vennene­ ikke drikker og negative drikkenormer, den lovlige aldersgrensen og forhold til foreldre, å ikke drikke for å holde kontroll.
  • Mange av de som ikke drikker alkohol, sier at ­drikking har en lav status blant deres venner, noen ganger i en sånn grad at de føler et press til ikke å drikke.

---

---

Ungdom og alkohol

  • En ny undersøkelse viser at 68 av 100 norske 15- og 16-åringer aldri har drukket alkohol.
  • Hovedgrunnene som blir trukket fram er: At vennene­ ikke drikker og negative drikkenormer, den lovlige aldersgrensen og forhold til foreldre, å ikke drikke for å holde kontroll.
  • Mange av de som ikke drikker alkohol, sier at ­drikking har en lav status blant deres venner, noen ganger i en sånn grad at de føler et press til ikke å drikke.

---

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter