Nyheter

Norge oppretter ambassade i Kongo - landet trenger mye hjelp

Kongo herjes av sult og krig og nå truer koronapandemien. Utenriksdepartementet oppretter en ambassade i landet. – En strategisk satsing, sier utviklingsministeren.

Norge har 15 ambassader på det afrikanske kontinentet. Nå åpnes nummer 16, i Kongos hovedstad Kinshasa.

– Mener vi alvor med fattigdomsbekjempelsen, må vi samle kompetanse og midler for å følge opp noen land og regioner sterkere, sier Dag-Inge Ulstein (KrF) til Vårt Land.

I 2018 utarbeidet regjeringen og Utenriksdepartementet (UD) en egen strategi for norsk bistand til Sahel-regionen i Afrika. Da etablerte UD en norsk ambassade i Mali, som i tillegg følger opp Sahel-landene Mauritania, Burkina Faso, Tsjad og Niger.

Enormt land, enormt fattig

Den demokratiske republikken (DR) Kongo er det nest største landet i Afrika, størrelsen tilsvarer to tredjedeler av hele Vest-Europa. Tross store naturressurser er landet blant verdens fattigste. På den siste levekårsindeksen til FNs utviklingsfond kommer Kongo helt nede på 179. plass, og har med det kun ti land bak seg.

De ti siste årene, 2010-2019, har Norge gitt 2,1 milliarder kroner i bistand til landet, nesten halvparten som ren nødhjelp, resten til utviklingsprosjekt særlig innen helse, energi, fredsbygging, sivilt samfunn og klima- og skogsamarbeidet. Kongo ligger i Great Lakes-regionen, som Norge også bruker ekstra krefter på.

Flest internflyktninger i Afrika

Kongo har både kortsiktige og langsiktige problemer. Akkurat nå lever om lag fem millioner menneske som internt fordrevne i Kongo. Konflikten mellom regjeringshæren og væpnede grupper øst i landet har drevet hele 480.000 mennesker på flukt de siste to månedene, uten at omverden har viet dette mye oppmerksomhet:

– Mens folk blir tvunget på flukt og drept, så sitter mektige medlemmer i FNs sikkerhetsråd og krangler som om de var småbarn i en sandkasse, sier generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen.

Kongo topper årets liste over flest mennesker på flukt i eget hjemland i Afrika, og ligger på andreplass etter Syria globalt.

Tre millioner underernærte barn

– I tillegg sliter Kongo med store sultproblemer, sier Dag-Inge Ulstein.

En fersk kartlegging fra Flyktninghjelpen sier at 15 millioner går sultne og at 3 millioner barn er underernærte. Tallene forteller at kun et land herjes av en større sultkatastrofe enn Kongo, og det er Jemen.

Bak sulten, konfliktene og krigen lurer koronapandemien.

Styrke norsk innsats

Med dette som bakteppe samlet Ulstein mandag en lang rekke hjelpeorganisasjoner som jobber i Kongo gjennom lokale partnere. Kirkens Nødhjelp, Redd Barna, Flyktninghjelpen, Strømmestiftelsen, Regnskogfondet, CARE, WWF Norge, Digni og Caritas kom for å snakke om hvordan de opplever situasjonen på bakken nå og hvilke konsekvenser Kongo vil møte på noe lengre sikt.

Ved å åpne en ambassade i Kongo, vil UD styrke samarbeidet med de norske, frivillige organisasjonene, og med det styrke den norske innsatsen i Kongo, mener Ulstein.

Koronakonsekvenser

I vår har Ulstein vært særlig opptatt av å forsterke innsatsen i fattige land for å avhjelpe følgene av koronapandmien. På møtet med Ulstein rapporterte organisasjonene om økt sårbarhet i form av prekær matmangel, økt vold mot kvinner og jenter og mangelfullt helsevesen.

Samtidig skal de drive langsiktig utviklingsarbeid, noe som handler om utdanning, matsikkerhet, skog- og dyrevern og politisk stabilitet.

Kongobassenget er verdens nest største regnskog, og her bruker Norge betydelige bistandsressurser for både å bevare regnskog og støtte utviklingsprosjekter.

Lagt ned bygger opp ambassader

Skiftende utenriksministre har ulike politiske prioriteringer. Etter å ha styrt i tre år besluttet daværende utenriksminister Børge Brende (H), som også hadde ansvaret for utviklingspolitikken, å legge ned fem ambassader i 2015-2016.

Kasakhstan, Bulgaria, Zambia, Zimbabwe og Guatemala var ikke lenger viktige land, og ambassadene ble stengt ned.

– Norge skal ha en fleksibel og omstillingsdyktig utenrikstjeneste som ivaretar utenriks- og utviklingspolitiske oppgaver på en profesjonell og effektiv måte, forklarte Brende, og styrket Norges nærvær i India.

Da Stoltenberg-regjeringen styrte, valgte UD å særlig styrke det norske nærværet i Brasil, India, Indonesia, Kina og Russland; de såkalte fremvoksende økonomiene.

Ambassadene i Eritrea, Elfenbenskysten, Øst-Timor, Slovenia og Nicaragua ble lagt ned. Men en ny utenriksstasjon ble etablert i Afrika, i Ghana i 2011. Landet fant store mengder olje i 2007.

LES MER OM KONGO

Rapport om krigsforbrytelser i Kongo «råtner» hos FN

Min tro: Daglig forsøker Denis Mukwege å minimere skadene etter brutale gjengvoldtekter

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter