Nyheter

«Bibi» – den største ringreven av dem alle

Benjamin Netanyahus fallhøyde er ekstremt høy, men er det noen som kan komme seg ut av en knipe, er det ham, mener ekspert. Israels statsminister risikerer ti års fengsel.

17. mai ble Benjamin Netanyahu tatt i ed som Israels statsminister, for femte gang.

En uke senere ble den politiske ringreven plassert på tiltalebenken i en domstol i Jerusalem. Han er tiltalt for tre bedrageri, tillitsbrudd og for å ha mottatt bestikkelser. Han risikerer fengselsstraff.

– Sirkuset har nettopp begynt, skriver Jerusalem Post om den historiske rettsaken. Aldri før har en sittende statsminister i Israel måttet møte tiltalt i en straffesak.

Da Netanyhau kom til rettssalen, benyttet han anledningen til å lange ut mot politi, medier og påtalemyndighet før han gikk inn i rettsaslen. Han holdt han en 15 minutter lang enetale, som ble sendt direkte på fjernsyn. Utenfor demonstrerte tilhengere og motstandere.

Etter en dag ble rettssaken utsatt.

Redde eget skinn

Sammenfallet av saker er tydelig:

Neste rettsmøte i saken mot Israels statsminister, er i midten av juli.

Israel-ekspert Jørgen Jensehaugen tror Benjamin Netanyahu kan starte annekteringen for å samle støtte i opinionen mens rettssaken pågår.

– Han kan kalkulere med at det er verdt det, for å redde sitt eget skinn. I så fall endres de politiske spillereglene fullstendig, og det er svært alvorlig. Hvis grunnen er for egen vinnings del, og ikke landets interesser, er det et svært drøyt politisk grep å ta, sier han.

Jensehaugen peker på at Netanyahu er avhengig av støtte fra ytre høyre i nasjonalforsamlingen Knesset for å få gjennom lover som kan gi ham immunitet. Han trenger en ideologisk høyreside på sitt lag – den høyresida ønsker at Israel skal annektere.

Politisk teft

Jørgen Jensehaugen, som er forsker ved PRIO og er Israels-ekspert, sier fallhøyden for statsminister Netanyahu er ekstremt høy:

– Han er jo ingen vanlig politiker, men den lengstsittende statsministeren i landets historie.

En dom vil derfor være et utrolig nederlag; fra statsministerkontoret til fengselcellen.

– Men, understreker Jensehaugen, han er den største ringreven av dem alle. Er det noen som kan dra noe ut av hatten, så er det Netanyhau.

– Han har en helt unik, politisk teft som har reddet ham utallige ganger. Mange trodde tiden hans var over da Israel måtte gå til nyvalg i fjor. Men etter tre valg klarte han å danne regjering. Om den varer, er usikkert.

Sak henlagt

Jensehaugen sier det er florerer mange teorier om hva Netanyahu vil gjøre nå. Annektering for å flytte oppmerksomheten og sikre høyrestøtte, er en. En annen er at «Bibi», som han kalles, vil gå for presidentembedet. Presidenten i Israel har nemlig immunitet.

– At man i det hele tatt diskuterer slike scenarioer, viser hva man tenker om Netanyahus evner til å manøvrere seg ut av vanskeligheter og kriser. Og at alle mener Netanyahu er villig til å gå ganske langt, sier han.

Målet for forsvaret er å få hele saken henlagt. Netanyahu nekter all skyld. Hele tre ganger måtte israelsk politi, etter lang og grundig etterforskning, be påtalemyndigheten om å ta ut tiltale, før riksadvokat Avichai Mandelblit, som selv er utnevnt av Netanyahu, ga etter.

Presses politisk

I Israel har man vent seg til at Netanyahu blir på post, «uansett». Han klarer alltid å få til en koalisjon eller en ordning som gjør at han blir sittende på toppen. Men Jørgen Jensehaugen påpeker at Netanyahu aldri har vært så trengt inn i et hjørne som nå.

Han presses politisk, for han sitter i en skjør samlingsregjering med Benny Gantz, mannen han skal dele statsminister jobben med, i vippeposisjon, og han presses juridisk gjennom rettssaken.

I vanære for 100 dollar

Én gang tidligere har en israelsk statsminister gått av i vanære.

Yitzhak Rabin trakk seg i 1977 da det ble avslørt at kona Leah hadde en amerikansk bankkonto.

– Det var snakk om hundre dollar og alle visste at det var en ren forglemmelse. Han hadde nettopp vært ambassadør i USA, og de hadde glemt å stenge kontoen før de kom tilbake til Israel. Likevel, israelsk lov sa at utenlandske bankkonti var ulovlig. Han gikk over den formelle streken, uansett hvor rigid den var. Slik er det ikke nå, sier Prio-forsker Jensehaugen.

Vil du lese mer om Israel? Her forslag til tre saker fra Vårt Land.

For svært mange israelere virker det uforståelig at landet deres skal stemples som apartheidstat, og utsettes for internasjonale trusler om boikott, mens mange diktaturlignende land i regionen slipper billigere unna, skriver Geir Ove Fonn i denne kommentaren.

De ultraortodokse miljøene fikk skarp kritikk for å holde synagogene åpne for lenge

• En dag i året skal de ultraortodokse ­jødene drikke alkohol til de ikke vet ­forskjell på det gode og det onde. I alle fall de unge mennene. Her kan du lese Vårt Lands reportasje fra bydelen Mea Sharim i Jerusalem - et år før korona-pandemien. Vi var med på den jødiske festen Purim.

---

Korrupsjonstiltalen

  • * Israels statsminister Benjamin Netanyahu er tiltalt for bestikkelser, bedrageri og tillitsbrudd i tre separate saker, kalt sak 1.000, sak 2.000 og sak 4.000.
  • * Sak 1000: Dyre gaver
  • Netanyahu og hans familie skal ha mottatt gaver til en verdi av over 2 millioner kroner fra den australske milliardæren James Packer og Hollywood-produsenten Arnon Milchan i bytte mot politiske og økonomiske tjenester.
  • * Sak 2000: Hemmelig avtale med aviseier
  • Netanyahu skal ha inngått en avtale med eieren av den israelske storavisen Yedioth Ahronoth, Arnon Mozes, for å få positiv medieomtale. Som motytelse skulle han legge politiske hindringer i veien for den konkurrerende avisen Israel Hayom.
  • * Sak 4000: Avtale med Bezeq
  • Netanyahu skal ha forhandlet med Shaul Elovich, en av hovedeierne av den israelske telegiganten Bezeq, for å få positiv omtale på hans nettavis Walla. Som motytelse skal han ha lovet Bezeq gunstige betingelser. (NTB)

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter