Nyheter

MDG støtter liberalisering av bioteknologiloven

Miljøpartiet De Grønne kommer til å støtte alle forslagene om å liberalisere bioteknologiloven. Rødt sier nei til kommersiell eggdonasjon.

Det besluttet MDGs sentralstyre søndag, skriver Aftenposten.

Dermed slutter partiet opp om forslagene som er lagt fram av Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og SV:

Eggdonasjon blir lovlig.

Enslige får rett til assistert befruktning.

Gravide tilbys tidlig ultralyd.

Blodprøven NIPT gjøres tilgjengelig for alle gravide.

Flertall med knapp margin

Ap, Frp og SV har til sammen 86 mandater og flertall på Stortinget, men med knappest mulig margin. Det kan gjøre MDGs ene stemme i saken avgjørende. Partiets ene representant på Stortinget er partileder Une Bastholm.

KrF har nemlig mobilisert kraftig for å få stanset lovendringene, blant annet ved å forsøke å få Frp-representanter til å stemme mot forslagene av samvittighetsgrunner. KrF har også sørget for at det blir full sal når saken behandles tirsdag.

– Det er fordi vi tror det blir jevnt og at vi har en reell sjanse til å vippe flertallet i vår retning, har Kjell Ingolf Ropstad sagt til Vårt Land.

Senterpartiet og regjeringspartiene går mot endringene. Høyre og Venstre stemmer mot liberalisering fordi partiene har lovet dette i Granavollen-erklæringen.

Rødt avviser eggdonasjon

Rødt sier søndag nei til forslaget om kommersiell eggdonasjon.

– Vi sier ja til eggdonasjon, men bare av overskuddsegg. Vi vil derfor fremme et eget forslag på Stortinget om en frivillig ordning for donasjon av overskuddsegg etter prøverørsbehandling, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til NTB etter at partiets sentralstyre hadde sittet i møte det meste av søndagen.

– Det må da skje under den forutsetningen Bioteknologirådet tidligere har lagt til grunn, om at det ikke åpnes for eggdonasjon på kommersiell basis, understreker han.

Dette betyr i klartekst at Rødt kommer til å si nei til forslaget om eggdonasjon slik det er formulert fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og SV, understreker Moxnes.

LES MER

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter