Nyheter

Samlet inn nærmere én million kroner i kollekt på Grandhagen-stevne

Under det digitale Kristi himmelfart-stevnet til nå avdøde Egil Grandhagen, la folk igjen 950.000 kroner i kollekt til NLMs misjonsarbeid i Mongolia. – Dette er i overkant av det vi hadde tenkt var mulig, sier NLM-general Øyvind Åsland.

– Vi tenkte jo at det kom til å bli god respons på programmet, men dette er i overkant av det vi hadde tenkt var mulig. Dette er første gang vi har samlet inn så mye på nett. Vi er overveldet av takknemlighet, sier Øyvind Åsland, generalsekretær i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM).

Til sammen 950.000 kroner ble i går samlet inn i Vipps-kollekt under det digitale Kristi himmelfartsstevnet med biskop emeritus i Den norske kirke Per Arne Dahl og den tidligere NLM-toppen Egil Grandhagen. Da er ikke gaver satt over til NLMs kontonummer tatt med. Disse beløpene tar lengre tid å registrere.

Grandhagen var generalsekretær i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) gjennom 19 år på 1980- og 90-tallet. For om lag tre år siden fikk han diagnosen kreft. Dagen før stevnet ble sendt blant annet på Facebook-siden til Dahl, kom den triste nyheten: Grandhagen døde natt til onsdag klokken 03.30, 20 mai, på Hovly Sykehjem i Hov.

Den tidligere NLM-toppen hadde et ønske om at pengene fra kollekten skulle gå til NLMs misjonsarbeid i Mongolia, som han sammen med kona Solveig i sin tid var med på å starte opp.

– Levde som de lærte

Det seneste halvåret satt sykdommen stadig sterkere preg på hverdagen til Grandhagen. Tross kreftsykdommen klarte han for bare to uker siden å samle krefter til å spille inn et digitalt Kristi Himmelfartsstevne sammen med Per Arne Dahl.

Der snakker han ut om et rikt liv dedikert til misjon, men også hans opplevelse av Gud som fraværende i sykdommen.

– Det er cirka tre år siden jeg fikk diagnosen. Da skjønte vi at det er de små stundene som teller, og det har vi prøvd å praktisere gjennom disse årene, sier Egil Grandhagen i intervjuet med Dahl, som både Vårt Land og Dagen har gjengitt utdrag fra.

Stevnet ble sendt på torsdag på Facebook-siden til Per Arne Dahl og NLM, samt på nettsiden til Vårt Land og Dagen. NLM-general Øyvind Åsland anslår at mellom 3.000 og 4.000 personer har sett det digitale stevnet på nett.

– Hva tenker du den store kollektsummen et uttrykk for?

– Jeg tenker det er et uttrykk for takknemlighet til både Solveig og Egil, og det de har stått for og betydd opp gjennom årene – både før, under og etter tiden hans som generalsekretær. De har vært noen helstøpte mennesker som har levd som de lærte. Helt til det siste var Egil av at mennesker skulle få møte Guds kjærlighet, sier Åsland.

Har strømmet på med kondolanser

Ekteparet Grandhagen var innforstått med at det var en risiko for at Egil kunne dø før Kristi himmelfartsdag. De hadde likevel et ønske om at intervjuet skulle bli sendt som planlagt dersom det skulle skje.

– At programmet kom dagen etter at Egil døde, var virkelig sterkt. Det strømmer inn gode meldinger fra hele landet fra folk som har behov for å uttrykke det Egil har betydd for dem, både personlig, som forkynner og leder og medarbeider. Egil var mye på reise, og vi har fått inn mange kondolansebrev fra kirker og partnerorganisasjoner i både Afrika og Asia, sier Åsland.

Også Per Arne Dahl er overveldet over responsen på Kristi himmelfartsstevnet. Facebook registrerte at 12.000 var innom sendingen på siden hans, og 3.200 av disse så på i minst ett minutt.

– Over inngangen på en kirke i England så jeg for noen år siden uttrykket «Think, thank and rejoyce». Når jeg tenker på hvor mange seere som fulgt stevnet den dagen, tenker jeg at dette er en frukt av en trofast, forpliktet, real og samlende misjonsleder, som sammen med kona si, rett og slett har betydd mye for mange.

Dahl forteller at den første responsen han fikk på sendingen kom fra den nye preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit. I en tekstmelding uttrykte han takknemlighet for programmet og ga Grandhagen honnør. Den andre meldingen tikket inn fra Anna Sæther, mangeårig Taiwan-misjonær for NLM.

– Når både Den norske kirkes preses og NLMs «biskop» i Taiwan er takknemlige og uttrykker stor ære og takk på denne måten, da har vi også med programmet fått gitt et troverdig møte med Egil rett før han døde, sier Dahl.

LES MER:

Etter mange år i misjonssambandets ­tjeneste, flyttet Solveig og Egil ­Grandhagen til stillhet, tidebønn og sagbruk på en ­skogsgård i Oppland

Egil Grandhagen ved livets slutt: – Jeg har kjempet litt med Gud

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter