Nyheter

Pinsemenighetens bruktbutikk er konkurs etter koronakrise

Da de frivillige var i risikosone, måtte Skattekista bruktbutikk i Holmestrand stenge dørene. Nå er de slått konkurs. Generalsekretæren i Frivillighet Norge mener frivillige organisasjoner får for lite hjelp.

– Det oppleves tungt, sier Sjur Holt, styreleder for Skattekista bruktbutikk i Holmestrand.

Mandag åpnet Vestfold tingrett konkurs i boet til bruktbutikken. Holt forklarer at butikken måtte stenge som følge av koronakrisen, og dermed mistet de alle inntektene sine. Siden de frivillige er i risikosonen for smitte, har de ikke klart å åpne igjen.

– De faste utgiftene har fortsatt å løpe, dermed ble det ikke lenger mulig å drive, sier han.

Overskudd skulle gå til Evangeliesenteret og pinsekirke

Skattekista bruktbutikk er eid av foreningen «Filadelfiakirken Holmestrand og Evangeliesenterets støtteforening», hvor både pinsemenigheten og Evangeliesenteret er medlemmer. Den ble startet i 2018 og overskuddet skulle gå til Evangeliesenteret og Filadelfiakirkens barne- og ungdomsarbeid.

Holt forteller at det har vært vanskelig å drive butikken med overskudd, men at de har hatt mulighet til å gi arbeidstrening til folk som faller utenfor i arbeidslivet. Da koronakrisen skjedde, var de klare for å signere en avtale med Nav som skulle dekke en stilling for hjelp til arbeidstrening, sier Holt.

– Det hadde gjort det lettere å drive og kunne betydd mye positivt for folk som faller utenfor i arbeidslivet.

– Hvilke beløp skylder dere nå som dere har gått konkurs?

– Det vil jeg ikke si noe om akkurat nå. Det kommet nok mer frem etter hvert, svarer Holt.

Holt forteller at foreningen har undersøkt om de kan få hjelp til å dekke de faste utgiftene sine, men at verken regjeringens kultur- eller næringslivspakke har gitt dem kompensasjon.

Opplever det som forskjellsbehandling

– Det er en dramatisk situasjon for mange. Det er en forskjellsbehandling mellom frivillige organisasjoner og næringsvirksomhet som bør stoppe, sier Stian Slotterøy Johnsen, generalsekretær i Frivillighet Norge.

Mens skattepliktige organisasjoner kan få dekket en andel av de faste, uunngåelige kostnadene sine, gjelder ikke dette for foreninger som ikke er skattepliktige, forteller Slotterøy Johnsen.

– Det betyr at bruktbutikker tilknyttet frivillige organisasjoner faller utenfor, siden de ikke er skattepliktige.

Frivillighet Norge har tidligere bedt regjeringen om en ordning som også gjelder for frivillige organisasjoner.

– Foreløpig er ikke dette gjort. Om det blir mulighet for dette fremover er usikkert. Vi håper Stortinget vil følge opp dette i behandlingen av revidert nasjonalbudsjett.

– Tror du man får se flere konkurser blant frivillige organisasjoner?

– Det tror jeg. En kartlegging av våre medlemsorganisasjoner viser at 50 prosent er bekymret for at noen av underleddene deres ikke har økonomiske muskler til å komme gjennom krisen. Det betyr ikke at alle vil gå konkurs, men vi er bekymret for at det får ut over aktiviteten, svarer Slotterøy Johnsen.

– Blitt innhentet av en virkelighet utenfor vår kontroll

John Ivar Trannum er pastor i Filadelfiakirken Holmestrand. Han mener Skattekista har bidratt med mye godt i lokalsamfunnet.

– Folk har opplevd det som en positiv plass å komme til. For flere har det vært en god hjelp for å komme i gang med arbeidslivet. Mange mennesker har funnet mening i hverdagen ved å delta aktivt og bidra ved Skattekista. Som menighet gleder vi oss over å ha vært med på det, sier Trannum.

Han synes det er leit at bruktbutikken nå har gått konkurs.

– Vi har blitt innhentet av en virkelighet utenfor vår kontroll, men er glad for at det er ryddige forhold og relasjoner i avviklingsprosessen.

LES OGSÅ:

• Evangeliesenteret kutter samarbeid med Visjon Norge

• Koronakrisen: Fra juni vil det koste penger å strømme gudstjenester

• Bjørn Øyvind Fjell: – Kirken bør frykte verdslighet mer enn brann og iver

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter