Nyheter

KrF presser frem bio-drama – Ropstad og toppene tvinger frem full stortingssal

I siste forsøk på å stoppe omstridte endringer i bioloven, presser KrF alle andre partier til å møte fulltallig ved avstemningen. KrF-topper har drevet krisejobbing i det stille.

Selv inn i 17 mai-helgen har både partileder Kjell Ingolf Ropstad og andre KrF-topper vært i aksjon: Kartlagt mulig støtte og få sjekket ut om enkeltrepresentanter spesielt i Frp kan stemme mot flere av de omstridte endringene i bioteknologiloven neste tirsdag.

Nå mandag kveld viser KrF kortene – og tvinger frem full stortingssal når eggdonasjon, assistert befruktning til enslige kvinner og tilbud om tidlig ultralyd skal avgjøres.

– Vi vil be om full sal når Stortinget skal ta stilling til denne saken. Det er fordi vi tror det blir jevnt og at vi har en reell sjanse til å vippe flertallet i vår retning, sier Kjell Ingolf Ropstad til Vårt Land.

Ap, Frp og SV har i utgangspunktet mange nok til å overkjøre KrF og regjeringen, men flertallet er skjørt:

Ropstads forklaring: Mulig å stoppe «disse radikale endringene»

De tre partiene mønstrer 87 representanter – to flere enn det trengs for flertall. Bruker flere av Frps representanter den fristillingsretten de har i programmet, kan enkeltforslag hos Ap, Frp og SV veltes.

– Vi gjør dette fordi det er en så viktig sak for oss. Det Frp, SV og Ap her gjør, er å åpne opp for et sorteringssamfunn der det systematisk letes etter barn som er annerledes før de blir født. Vi tror på at det skal være mulig å få med nok representanter i Stortinget med oss mot disse radikale endringene, sier Ropstad

KrF-aktører: «Kan ikke ha det på seg» at ikke alle midler brukes i biokampen

Sentralt i KrF opplyses det fra flere at man «ikke kan ha det på seg» at ikke alle muligheter til å stoppe lovendringene blir brukt. Vårt Land kjenner til at toppene i KrF den siste uken i lukkede rom la planene for å kreve full stortingssal den 26. mai.

I praksis er KrFs opplegg ingen komplisert sak. Partiet kan melde fra til stortingspresidenten og de andre partiene om at de selv stiller med full stortingsgruppe. Da må de andre også gjøre det samme – ellers spoleres den utbyttingsordningen som sikrer maktbalanse mellom partiene.

Tiden tikker: Skal KrF presse frem full stortingssal?

Selv om Stortinget under koronasituasjonen til daglig settes med minimumsbemanning – 87 representanter – opplyses det fra administrativt hold at en situasjon med full sal – 169 representanter – likevel kan håndteres.

Men KrFs strateger har på bakrommet gjort nøye vurderinger: De ville ikke presse frem full sal uten at de øynet at seire kunne være innen rekkevidde, på ett eller flere av punktene i loven.

Driver geriljaarbeid i det stille for å kartlegge støtte fra andre

Derfor har man i KrF gjort sine egne kartlegginger og drevet stille «geriljaarbeid». I noen tilfeller skal enkelrepresentanter i andre partier ha blitt kontaktet.

Avisen Dagen skrev for ikke lenge siden at flere av Frps representanter var mot både eggdonasjon og assistert befruktning til enslige kvinner. Overfor Vårt Land mener KrF-aktører at de også har kjennskap til flere Frp-ere med motsatt syn av stortingsgruppens linje.

– Dersom jeg selv er til stede, vil jeg stemme mot i disse to spørsmålene, sa Frp-representant Per-Willy Amundsen til Vårt Land i forrige uke.

Til avisen Norge IDAG opplyste også Christian Tybring-Gjedde og Frp-nestleder Sylvi Listhaug mandag at de ville stemme mot eggdonasjon og assistert befruktning dersom de selv er til stede i stortingssalen neste tirsdag.

Det går mot thrillermøte i Stortinget neste tirsdag

Spenningsmomentet ligger i så fall i om Ap, Frp og SV kan redde lovpakken sin med støtte fra enkeltrepresentanter i Rødt, MDG og Sp. Men i sistnevnte parti antar man at det trolig bare gjelder i spørsmålet om ja til eggdonasjon. Om å utvide assistert befruktning til single kvinner og innføre fullt offentlig tilbud om tidlig ultralyd antas Sps representanter å ligge på linje med KrF.

Den siste saken er kanskje den viktigste for KrF: Tidlig ultralyd til alle gravide vil ifølge partiet gi skritt i retning «sorteringssamfunnet».

Håpet er å vinne et eller flere slag

Når Ap, Frp og SVs forslag kommer til votering, skjer det enkeltvis. Det øker KrFs håp om at de kan få inn delseire i stortingsrunden neste tirsdag.

Det vil i så fall ikke bety fullt nederlag på feltet som var en av de store triumfene i Granavolden-plattformen: De fikk veto mot bioteknologi partiet var imot – som eggdonasjon – og tidlig ultralyd.

Slik provoserte Ropstad Frps liberale leir

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad provoserte liberale deler av Frp da han for to uker siden i Vårt Land oppfordret partiets stortingsrepresentanter til å bruke fristillingen og støtte KrFs linje:

– Frp stiller representanter fritt i «liv og død-spørsmål». Det er flere enkeltrepresentanter i Frp som er enige med KrF. Så jeg håper det kan bli flertall mot direkte lovendringer nå. I alle fall for å få en utredning først.

Frps parlamentariske nestleder Hans Andreas Limi sa noen dager etterpå til Vårt Land at han ikke trodde Frp-ere ville bidra til tap under biovedtakene.

– Noen har varslet at de ikke vil stemme for alle forslagene. Men når denne dagen kommer, tror jeg det meste går igjennom Stortinget uten problemer.

LES OGSÅ:

Fosteret kunne ha Downs: – Legen tok abort for gitt, sier mor

• Striden om eggdonasjon snart over - Senterpartiets fristilte representanter avgjør

Omstridte detaljer om eggdonasjon og ny bioteknologi og lansert: Dette vil Ap, SV og Frp gjøre

---

Fakta:

---

VL anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter