Nyheter

Kronprinsparet deltok på markering på Skaugum

Ingen barnetog kunne hilse kronprinsparet, men det ble en liten markering likevel. – En mer stille og ettertenksom 17. mai, sa stortingspresidenten i sin tale.

Presis klokka 11 kom kronprinsparet og barna nedover alleen ved Skaugum til en mottakelse med musikk, russ, faner og blomsterbarn.

Asker musikkorps og seks sangere fra Asker kulturskole sto for musikken, før Asker-ordfører Lene Conradi (H) holdt en tale.

Asker 20200517. 
Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus under 17. mai feiringen utenfor Skaugum i Asker. Nasjonaldagen feires i år på en ny og annerledes måte på grunn av koronoaviruset. POOL
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Fanene fra alle skolene i Asker kommune var til stede på markeringen på Skaugum. Foto: Lise Åserud/NTB scanpix

Minimarkering fremfor barnetog forbi Skaugum

Fanene fra samtlige skoler i Asker kommune var til stede, sammen med en håndfull skolebarn og russepresidentene fra kommunens fire videregående skoler. Vanligvis ville hele barnetoget passert forbi Skaugum.

Blomsterbarna Philip Wessel Neraal og Vilde Elise Vestveit, som begge fyller 7 år søndag, ble presentert for kronprinsfamilien.

Kronprins Haakon og prinsesse Ingrid Alexandra bar Askerbunad, mens kronprinsesse Mette-Marit hadde på seg en bunad fra Vest-Agder. Prins Sverre Magnus gikk i mørk dress.

Asker 20200517. 
Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus under 17. mai feiringen utenfor Skaugum i Asker. Nasjonaldagen feires i år på en ny og annerledes måte på grunn av koronoaviruset. POOL
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Kronprinsparet i en av sine to ikoniske veteranbiler. Foto: Lise Åserud/NTB scanpix

Besøkte eldresenter i ikoniske biler

Derfra kjørte familien i sine ikoniske biler A1 og A5, fra henholdsvis 1939 og 1966, til Solgården eldresenter, som ligger i nærheten av Skaugum. De fikk et kongelig overraskelsesbesøk.

LES OGSÅ: Prøv deg på vår 17. mai-quiz: Fullfør linja «Norske mann i hus og hytte...»?

Stortingspresidenten: – En mer stille og ettertenksom 17. mai

I år er det 150 år siden det første gang gikk barnetog gjennom Oslos gater. Sånn blir det ikke i år, sa stortingspresident Tone Trøen i sin 17. mai-tale.

– Årets 17. mai blir mer stille og ettertenksom, kanskje. Men det betyr ikke at den er mindre verdifull, sa stortingspresidenten da hun talte til elever fra Vålerenga skole på Eidsvolls plass utenfor Stortinget søndag morgen.

Hun pekte på at mange i år vil feire med bare sine nærmeste. Vi får en anledning til å tenke litt mer enn vi pleier på hva vi faktisk feirer, tilføyde hun.

###
Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H) med Grunnloven i Eidsvollsgalleriet på Stortinget. Foto: Stortinget/NTB scanpix

Første gang siden 2. verdenskrig

Siste gang det ikke var barnetog på 17. mai, var under andre verdenskrig.

Trøen trakk fram at det i år er 75 år siden frigjøringen. I 1945 gjorde freden som nettopp var vunnet at det ble ekstra fint å feire 17. mai, påpekte hun.

– Vi kan også glede oss til neste 17. mai, når alle kan gå i barnetog som vanlig igjen. Vi får i hvert fall lov til å feire i år, selv om det blir annerledes, sa hun.

Grunnloven har vært fundamentet

Trøen viste til at Grunnloven har vært fundamentet for det norske samfunnet og har gitt oss retning både i gode og mindre gode dager.

– Det gjelder også i år, under arbeidet med å håndtere koronakrisen. Grunnloven har vært rettesnoren i jakten på fungerende politiske løsninger, og garantisten for at det demokratiske systemet fungerer, og alles rettigheter er intakt, sa hun.

LES OGSÅ:

• SV ville ha slutt på at kongen skal få be om hjelp fra Gud. Massivt flertall sikret fortsatt kirke og tro i Grunnloven

• Han har stått slalåm i LSD-rus og sonet for regnskapsrot. Dette er historien om TV Visjon Norges Jan Hanvold

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter