Nyheter

Tikker mot Moria-frist – uløst drama kan vare inn i stortingssalen

Sp og Ap øynet håp for Moria-barna da regjeringen ba om pause og tenketid. Men nå setter Høyre bremsene på.

Forrige tirsdag tok regjeringen partier som kjemper for Moria-løsning i Stortinget på senga: Fra høyt hold ba de komitépolitikere som jobbet med forslaget om å hente sårbare barn fra greske leire om to ukers utsettelse.

Tirsdag som kommer er stortingsfristen for avklaring ute. Og i går skulle alle partier ha meldt inn posisjonene sine. Men etter det Vårt Land kjenner til har ikke Høyre, KrF og Venstre noen samlende løsning.

LES SAKEN: Regjeringen tok opposisjonen på senga med Moria-grep: Skrur forventningene opp

Høyre mener siste nytt fra EU-hold ikke innfrir

SV og Sp – som vil arbeide frem en norsk løsning for Moria-barn festet lit til forklaringen bak utsettelsen: Regjeringen ville avvente nye møter på EU-nivå, der det kunne komme det regjeringen har omtalt som «standardprosedyrer» for å hente asylsøkere.

Høyres stortingstalsmann, Ove Trellevik, bekrefter nå overfor Vårt Land at avklaringene de ventet på er kommet. Men de er ikke noe Høyre kan godta.

– Kriteriene er slik at det er greske myndigheter som selv skal fordele barn og mottakerland har ikke handlefrihet. Vi kan ikke selv vurdere om barna har et reelt beskyttelsesbehov og om de er sårbare. Prosedyrene treffer ikke forventningene.

Høyres Trellevik: «Ikke i stand til å jobbe videre med saken på dette grunnlaget»

Da blir situasjonen vanskelig for Høyre – og deltakelse i en stortingsenighet:

– Det blir en umulig oppgave å bli med på en relokalisering av folk fra leirene nå, slik jeg oppfatter retningslinjene. Jeg er ikke i stand til å jobbe videre med saken på dette grunnlaget, sier Høyres nøkkelmann i saken.

Trellevik er klar: Høyres spor blir en bredere europeisk løsning for Moria-barna.

Da havner KrF og Venstre igjen i Moria-klemme

Dermed settes regjeringspartnerne KrF og Venstre i klemme. For begge partier er fortsatt målet at de på regjeringsnivå skal vinne en seier – og få hentet en gruppe Moria-barn til Norge. Men før det avgjørende stortingsmøtet 26. mai trues de av trøbbel.

Uten et fellesforslag fra regjeringspartiene denne dagen, kan Venstre og KrF måtte stemme mot å hente Moria-barn. Det er noe både partiene – og ikke minst landsstyrene deres er for.

SV med forslag – KrF er egentlig for innholdet

SVs originalforslag handlet om å hente 1.500 fra Moria-leirene til Norge. Men partiet vil uansett legge frem en bearbeidet versjon: Et forslag som er i tråd med oppfordringen fra 19 tidligere statsråder og statsministre – inkludert Kjell Magne Bondevik – om at Norge skal ta del i et større europeisk initiativ.

Dessuten vil Senterpartiet også fremme modellen sin for å hente barn, et forslag inviterte til bred stortingssamling om.

KrFs talskvinne har ikke gitt opp – jobber frem til stortingsdrama

KrFs talskvinne, Torhild Bransdal, opplyser at partiet på flere nivåer jobber med en løsning før stortingsfristen tirsdag. Noe utvikling er det, ifølge Bransdal.

– Jeg konstaterer at det var regjeringen som ba om utsettelsen. Den kom ikke fra oss i Stortinget, poengterer hun, og legger til:

– Det er ikke til å stikke under en stol at denne saken er svært viktig for KrF og skaper et stort engasjement lokalt.

– Venter du en snarlig avklaring?

– I praksis kan vi jobbe helt frem til stortingsmøtet med avstemningen den 26. mai, svarer hun, og legger til:

Portugal henter – og EU-krefter er i gang

Dermed kan også dramaet vare nærmest inn i stortingssalen. Det er nemlig fullt mulig å fremme såkalte «løse forslag» før møtet. Slik har splittede regjeringspartier fortsatt tid til arbeid. Men knipen fører til møter helt til topps på regjeringssiden.

Utenfor Norges grenser er tiltak på gang: Ifølge Reuters skal Portugal ta imot 500 sårbare barn fra greske leire. Og ifølge NTB har EUs asylbyrå EASO og greske myndigheter nå begynt arbeidet med å finne nye hjem til 1.600 enslige, mindreårige asylsøkere som skal hentes ut av Hellas.

Asylbarna skal etter planen overføres fra Hellas til andre EU-land som har sagt seg villige til å ta imot noen av dem.

LES OGSÅ:

Derfor havner unge afghanske gutter i flyktningleir

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter