Nyheter

Mener Trump er «Guds utvalgte»

Kristne i USA mener Donald Trump er utvalgt av Gud til å være president, viser undersøkelse.

Bilde 1 av 2

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Så mange som halvparten av de spurte mener at Trump er «salvet av Gud til å bli USAs president.». Rundt 40 prosent mener dette gjelder alle presidenter, ikke bare Trump.

Rapporten «Trump the anointed» er publisert av «Religion in Public». Forskerne Paul Djupe og Ryan Burge spurte et utvalg hvite protestanter om det samme i mars 2019. Da svarte tre av ti i utvalget på 1.000 det samme.

Politiske pastorer påvirker

Det er de aktive kristne, som går i kirka en eller flere ganger i uka, som skiller seg ut i denne undersøkelsen,. Og det gjelder heller ikke bare de evangelikale som jo ga Trump overveldende støtte i 2016-valget.

Undersøkelsen viser også at jo mer pastoren eller presten i kirka de går i snakker om politiske spørsmål, dess mer heller de mot at presidenten er salvet – spesielt utvalgt. Politiske temaer i denne sammenhengene kan være immigrasjon, våpenrettigheter, riksrettsaken, likekjønnede ekteskap, islam og våpen. Og i år; håndteringen av koronakrisen.

President Donald Trump stands with first lady Melania Trump as White House spiritual adviser Paula White, left foreground, raises her hands in praise during a White House National Day of Prayer Service in the Rose Garden of the White House, Thursday, May 7, 2020, in Washington. (AP Photo/Alex Brandon)

Republikanske kristne

Utslagene viser seg ikke hos demokrater eller uavhengige, men hos de som stemmer på det republikanske partiet.

– Vi finner en dramatisk økning i de som tror Trump er utvalgt når troen deres er koblet til politikk, Når truslene, både de reelle og de innbilte øker, virker det som den religiøse betydningen i presidentskapet også vokser, sier Paul Djupe og Ryan Burge om sine funn.

At folk lar seg påvirke av «politiske prekener», som undersøkelsen viser, dokumenterer at politiske kirker spesielt blant kristne, republikanske velgere, er med på å underbygge og styrke det de får høre fra høyrevridde medier. De får høre det samme fra grasrota – som er kirka – som de får høre på Fox News.

Attendees stand for a prayer during a campaign rally for President Donald Trump, Friday, Feb. 28, 2020, in North Charleston, S.C. (AP Photo/Patrick Semansky)

«Åndelig krig»

Da Donald Trump i fjor høst lanserte at han ville stille til gjenvalg, holdt Paula White Bibelen fram på TV-skjermen og sa at Gud vil holde dem ansvarlig som ikke stemmer på Trump. White er presidentens åndelige rådgiver, og har også sagt at landet er i« åndelig krig», og har offentlig bedt om at alle demoniske krefter som har reist seg mot president Trumps kall skal rives ned i Jesu navn.

Hun er en av de mange evangelikale kristne som mener det er Gud som har innsatt Donald Trump for å bringe USA tilbake til Guds vilje.

– De viser til Bibelens beretning om den hedenske kong Kyros, som Gud kalte som sitt redskap for å bringe Israel tilbake fra fangenskap, skriver Vårt Lands kommentator Erling Rimehaug i denne kommentaren.

Det var etter flere lignende uttalelser at Paul Djupe og Ryan Burge ville finne ut om det var vanlig blant protestanter å mene at Trump er Guds utvalgte. At mange evangelikale mener det, er ikke uvanlig.

Djupe er statsviter ved Denison University, og ekspert på religion og politikk. Burge er professor ved Eastern Illinois University. Han er også pastor i American Baptist Church.

– Å si nei til Trump, er å si nei til Gud

I august i fjor var det mange som lurte da Trump så opp mot himmelen og sa han var den utvalgte da han forsvarte administrasjonens tiltak i den pågående handelskrigen med Kina:

– Det var sarkasme. Det var en spøk. Vi smilte alle sammen. Og et sprøsmål som det er akkurat som fake news, sa Trump da han ble spurt om hva han mente da han sa han var «utvalgt».

Tidligere energiminister, guvernør Rick Perry, har sagt Donald Trump er Guds utvalgte til å lede USA, slik som Gud valgte konger til å lede Israel.

Perry mener det samme gjelder Barack Obama, han kom heller ikke til Det hvite hus uten Gud. I et intervju på Fox and Friends fortalte han at han ga Trump en liste over Israels konger.

Paula White gikk lenger da hun uttalte at hun ikke kunne si nei til å tjene presidenten. – Å si nei til Trump vil være det samme om å si nei til Gud, og det gjør jeg ikke, sa hun.

Evangelisten Franklin Graham, sønn av Billy Graham, en ihuga Trump-tilhenger og leder av Billy Graham Evangelistic Association, har sagt at han tror Gud sto bak valget. Andre har kalt Trump kongen av Israel.

– Jeg tror Gud kaller oss til ulike roller til ulike tider, og jeg tror han ønsket at Donald Trump skulle bli president, sa tidligere pressekretær Sarah Huckabee Sanders i Det hvite hus.

Så da nettverket Evangelicals for Trump ble lansert i megakirken El Rey Jésus Global i Miami i januar, var Trump en selvskreven gjest.

LES OGSÅ:

– Donald Trumps retorikk har endret hvordan hundrevis av barn blir mobbet

Trumps tiltak for å beskytte elevers rett til å be på offentlige skoler gir trolig mange kristne nok en grunn til å stemme på ham i 2020, skriver religionsviter

Hvem er USAs evangelikale? Det handler om tro, forbruk og rase

Send meg gjerne mail (uneb@vl.no) med tips og forslag til saker du er interessert i foran det amerikanske valget i november

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter