Nyheter

Regjeringen myker igjen opp alkolov – flaskesalg fra mikrobryggerienes små puber

Helseministeren lar småprodusenter av alkohol selge egen vare i flasker direkte fra lokaler der det skjenkes. Sp: – Liberaliseringen pinlig for KrF

Før helgen fremmet Solberg-regjeringen et varslet forslag om å forskyve åpningstiden på Vinmonopolet til klokken 16.00 lørdager. Men i samme dokument mykes også regler for salg av øl fra mikrobryggerier og sider fra gårdsutsalg opp.

– Små endringer, som ikke vil påvirke det norske alkoholforbruket i stor grad, fastslår Bent Høies departement i innledningen til forslaget.

Men samtidig viser regjeringen til bekymringen fra organisasjoner på rusfeltet: At «justeringer i alkohollovgivningen i liberaliserende retning de siste årene samlet sett bidrar til økt tilgjengelighet og alkoholforbruk».

– Et Frp-gjennomslag, sier Sps Kjersti Toppe om det nye fremstøtet.

I trange lokaler kan ølflasker selges fra skjenkestedet

Forskyvningen av åpningstiden på polet, fra 10-16 på lørdager, var avtalt i Granavolden-plattformen. Justeringen av salg direkte fra produsenter, har derimot ventet på innhold.

Hittil har alkoholloven hatt forbud mot å gi bevilling til både salg og skjenking fra samme lokale. Slikt skal være atskilt.

Regjeringen gjør nå tilpasninger for små bryggerier for sider og øl – produsenter som i utgangspunktet har trange lokaler. Grepet er å innføre et unntak fra alkoholloven, for dem som «har begrenset plass til rådighet».

Her er eksemplene regjeringen bruker:

Departementet gir i proposisjonen to typiske eksempler:

• «Der et produksjonslokale med tilvirkningsbevilling opptar deler av et industribygg, og det opprettes et lokale for salg og skjenking i et rom ved siden av der tilvirkningen foregår.

• «Et annet eksempel kan være der et mindre bryggeri holder til i kjelleren eller bakgården til en bygård, og man kan se for seg at salg og skjenking kan skje fra bygårdens første etasje».

Et ønske fra næringen selv

Alkoholen som omsettes skal ikke være sterkere enn vanlig butikkøl. Og flaskesalget må følge kommunenes åpningstider ølsalg i butikk. Men også små gårdsprodusenter som produserer sterkere ««eplevin, pærevin og mjød» skal få selge i slike kombinerte lokaler.

Helsedepartementet skriver at «det er et ønske fra næringen selv at forbrukere skal kunne gå innom for eksempel et mikrobryggeri, smake på de ulike drikkene, og kjøpe med seg en flaske eller to hjem».

Sp-talskvinne: «Dette begynner å bli pinlig for KrF»

Da KrF gikk inn i Solberg-regjeringen i 2019, måtte partiet godta flytting av Vinmonopolets salgstid på lørdager og lettere kår for produsenter av lokalt øl.

Men samtidig fikk KrF gjennomslag om at en ny, nasjonal alkoholstrategi «for å følge opp gjeldende målsetning om reduksjon i skadelig alkoholkonsum».

– Om den strategien står det tydeligvis stille. Det burde kommet en slik nasjonal strategi først, før man foreslår enda flere oppmykninger av alkoholpolitikken. Dette begynner å bli litt pinlig for KrF, sier Sps helsetalskvinne, Kjersti Toppe.

Frp gikk ut – men forslaget kommer likevel

Sp har selv ønsket oppmykninger for gårdssalg av alkohol. Men Toppe reagerer på summen av skrittvise avreguleringer de seneste årene – også det siste fremstøtet.

– KrF burde satt bremsene på i regjering, sier hun.

Toppe stempler forsalgene fra før helgen som «Frp-gjennomslag» – paradoksalt nok etter at Frp er ute av regjering og fristilt fra samarbeidet.

KrF-talsmannen: «Dette er ikke dramatisk og alkoholpolitikken ligger fast»

KrFs helsetalsmann, Geir Jørgen Bekkevold, sier KrF lenge har visst om endringene for Vinmonopolet og mikrobryggerier.

– Dette er ikke dramatisk og alkoholpolitikken ligger fast. Jeg skjønner at det er opportunt for Sp å kritisere KrF her, men en nasjonal alkoholstrategi kommer. Jeg er glad regjeringen trenger tid på noe som kan gjøre en forskjell i alkoholpolitikken, sier han.

Reagerer mot at bryggerinæringen får gehør

Generalsekretær Pernille Huseby i rusfeltets samarbeidsorganisasjon Actis ser ikke endringen i salgstid for polet på lørdagene og oppmykningen for småbryggerier som dramatiske isolert sett.

– Men de føyer seg inn i rekken av flere endringer i liberaliserende retning gjort av Solberg-regjeringen, som samlet sett kan true konsistensen i alkoholpolitikken, skriver hun i en e-post.

Rusfeltets organisasjon advarer: «En dag raser det»

Hun viser til at utviklingen i alkoholpolitikken siden 2013 har gått i liberal retning, bort fra folkehelsehensyn:

– En dag raser det. Da har vi salg av alkohol på bensinstasjoner og kiosker og vin i butikk, med tilhørende økte alkoholskader og dårligere folkehelse. Vi håper alkoholstrategien, som regjeringen har varslet, vil komme med tiltak som gjør vinmonopolordningen mer robust for framtida, uttaler Huseby.

LES OGSÅ:

---

Alkohol-endringer

  • Da Solberg-regjeringen ble dannet, fikk KrF inn formuleringen om at alkoholpolitikken «skulle ligge fast» i samarbeidsavtalen. Likevel har det kommet en rekke oppmykninger etter høsten 2013:
  • • Nye åpningstider på Vinmonopolet – med unntak av julaften er det blitt åpent nyttårsaften, påskeaften og pinseaften.
  • • Gårdssalg av øl og sider.
  • • Utvidet taxfree-kvote fra tre til 4,5 liter vin i bytte mot tobakkskvoten.
  • • Oppmykning av reklameforbud – tillatt med «nøktern informasjon» og bilder på nettsider forbrukere selv oppsøker.

---

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter