Nyheter

Økokrimforsker Petter Gottschalk tviler på at Nicolai Tangen vil få tillit som sjef for Oljefondet

Nicolai Tangen har ingenting i offentlig forvaltning å gjøre, mener økokrimforsker Petter Gottschalk: – Han kommer fra en annen planet.

– Nicolai Tangens liv og virke, omgangskrets og handlinger er fullstendig fjernt fra hverdagen for nordmenn flest, sier Petter Gottschalk.

Gottschalk er økokrimforsker og jobber som professor ved Handelshøyskolen BI. Han mener Nicolai Tangen har vist seg uegnet til stillingen som sjef for Norges oljefond.

– Tangen kommer allerede fra en annen planet når det kommer til livsstil, og så kommer denne smøreturen som forsterker inntrykket av at han ingenting å gjøre i offentlig forvaltning.

Forvaltet fond i skatteparadis

Turen Gottschalk snakker om, er det mye omtalte seminaret hvor Tangen brukte flere millioner på USA-reise for en rekke norske samfunnstopper, blant annet nåværende Oljefond-sjef Yngve Slyngstad.

Peter Gottschalk, professor ved BI.

Petter Gottschalk, økokrimforsker og professor ved BI.

Flere av samfunnstoppene som var med på USA-turen, var oppført som referanser for Tangen under ansettelsen.

USA-turen og det at Tangen fikk jobben som Oljefond-sjef uten å stå oppført på den offentliggjorte søkerlisten, har fått en rekke samfunnsaktører til å kritisere ansettelsen.

Sentralbanksjef Øystein Olsen har også måtte forsvare ansettelsen med tanke på at Tangen har hatt egne penger i og forvaltet fond registrert i skatteparadiset Caymanøyene.

LES OGSÅ: Vårt Lands eksklusive intervju med påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen

Dette er noen av grepene Tangen kan ta

Blant andre Fellesforbundet og Tax Justice Network Norway har sagt at de ikke har tillit til Tangen.

– Hvis Tangen har lite tillit blant befolkningen, hva kan han gjøre for å få det, Gottschalk?

– Han må fortelle hvor pengene hans er investert, han må kutte alle bånd til skatteparadiser, og så fremstå på en måte som virker mest mulig folkelig, sier Gottschalk.

Krever tillit til kompetanse og tillit til personlig integritet

I forrige uke skrev økonomi-ekspert Aksel Mjøs en kronikk i Aftenposten hvor han tok Tangen i forsvar.

Han sier til Vårt Land at jobben som oljefondssjef krever to typer tillit: Tillit til kompetanse og tillit til personlig integritet.

– En sjef for Oljefondet må ha tillit til at han har kompetansen som trengs til å gjøre jobben. Men Tangen trenger også at nordmenn har tillit til hans personlige integritet i en posisjon hvor han forvalter store midler for fellesskapet, samtidig som han personlig er rikt investert i kapitalmarkedet, sier Mjøs, som er førsteamanuensis ved Norges Handelshøyskole.

Tangen hadde i 2019 en anslått formue på 5,5 milliarder kroner, ifølge Kapital. Formuen kommer hovedsakelig fra hedgefondet Ako Capital, som Tangen har vært toppsjef og investeringsdirektør for.

Ako Capital forvalter rundt 16,4 milliarder dollar, inkludert penger fra veldedige stiftelser og familieselskaper, ifølge E24.

– Vi må ha tillit til hans intensjon om ikke å blande privat økonomi og Oljefondets, forklarer Mjøs.

– Mener du Tangen har på plass både tilliten til å gjøre en god jobb og personlig integritet?

– Ut fra det jeg vet og som er kommet fram, ja. Det er likevel viktig å avvente svarene på spørsmålene som Norges Banks kontrollorgan, representantskapet, har stilt.

Fristen Norges Bank har for å sende inn sine svar til representantskapet er i dag, onsdag.

KOMMENTAR: «Diskusjonen om Nicolai Tangens konferanse viser hvor snevert og mistenksomt vi tenker»

PR-ekspert: Ansettelsen av Tangen vil gi PR-løft på sikt

Kommunikasjonsrådgiveren Ole Christian Apeland tror derimot at ansettelsen av Tangen vil gi et PR-løft for Oljefondet.

– Jeg tror ikke denne tillitsdebatten vil gjøre noe med nordmenns tillit til Oljefondet. Det vil nok heller være positivt på sikt at man får en så viktig og anerkjent person som leder, sier kommunikasjonsrådgiveren Ole Christian Apeland.

Hans selskap Apeland, står bak den årlige undersøkelsen RepTrak Norge, som viser omdømmet til Norges 50 mest synlige virksomheter.

– Gjør dere undersøkelser på omdømmet til offentlige institusjoner som Oljefondet?

– Nei, det har vi ikke målt, men det hadde vært spennende å gjøre, vedkjenner Apeland.

Mener norske myndigheter legitimerer skatteparadiser

Generalsekretær i Publish What You Pay Norge (PWYP), Mona Thowsen håper debatten om Tangen vil sette søkelys på skatteparadiser nok en gang.

PWYP er en gruppe sivile samfunnsorganisasjoner som kjemper for økonomisk åpenhet i utvinningsindustrien.

På spørsmålet om Tangens historie med aksjeforvalting på Caymanøyene, sier Thowsen at det finnes to kontrasterende hovedsynspunkt på skatteparadiser:

– Noen mener det er bra for den globale økonomien, og andre mener det er ødeleggende. De som har bygget sin kapital med det første synet, vil nok ha lite forståelse for det andre synet, forklarer Thowsen.

Hun mener norske myndigheter legitimerer skatteparadiser.

– Norske myndigheter bruker skatteparadiser. Norfund har stor støtte fra norske myndigheter i bruk av skatteparadiser selv om de vet at utviklingsland taper omlag 500 milliarder kroner til skatteparadiser.

Norfund har i over et tiår blitt kritisert for å investere via skatteparadis som blant annet Caymanøyene. I 2019 hadde fondet minst 5 milliarder kroner investert i slike land, ifølge Bistandsaktuelt.

– Ingen kan leve lenge med en langdryg debatt om Tangens egnethet

Kommunikasjonsrådgiver Per Valebrokk håper spørsmålene rundt Tangens egnethet blir avklart raskt.

Er bakgrunnen som hedgefondforvalter med base i cayman islands, noe som i seg selv burde utelukke en fra jobben som oljefondsjef?

– Nei, overhodet ikke. Men det betyr at kvalitetssikringen av kandidaten må være ekstra grundig. Det ser ikke ut til å ha vært tilfellet med Nicolai Tangen. Forarbeidet til ansettelsen virker for dårlig, og det er underlig at det ikke ble informert om seminaret samtidig med at ansettelsen ble offentliggjort, sier Valebrokk, som hver uke leder podkasten Stormkast sammen med Petter Stordalen.

– Er det viktig å ha tilliten til det norske folk i jobben som oljefondsjef? Hva om Tangen gjør en fremragende jobb f. eks.

– Det spiller ingen rolle hvor flink Tangen er til å forvalte penger, hvis han ikke har tillit i det norske folk. Hverken han eller sentralbanken kan leve med en langdryg og bred offentlig debatt om han er riktig leder av Oljefondet.

---

Nicolai Tangen

  • Ble 26. mars utnevnt til ny sjef i Oljefondet. Starter i jobben i september.
  • Fra Kristiansand. Født i 1966.
  • Kommer fra jobben som leder i hedgefondet Ako Capital, som han stiftet i 2005.
  • Er på 41. plass på Kapitals liste over de 400 rikeste nordmennene, med en anslått nettoformue på 5,5 milliarder kroner.
  • Han tar over etter Yngve Slyngstad, som har ledet oljefondet de siste tolv årene.
  • Tangen blir fondets tredje sjef noensinne. Yngve Slyngstad har ledet fondet siden 2008. Før ham ble fondet ledet av Knut Kjær.

---

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter