Nyheter

50 millioner mennesker på flukt i eget land

Et rekordhøyt antall mennesker er internt fordrevne, og de er særlig sårbare overfor koronapandemien.

«Internt fordrevne er ofte svært sårbare mennesker som bor i overbefolkede leirer, nødly og slumområder, med lite eller ingen tilgang til helsehjelp,» sier direktør Alexandra Bilak for Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC) i en uttalelse.

I 2019 ble 33,4 millioner mennesker drevet på flukt i eget land, og ifølge en rapport fra IDMC og Flyktninghjelpen ligger det totale antallet nå på 50,8 millioner.

8,5 millioner mennesker ble internt fordrevne på grunn av krig og konflikt i 2019, mens 25 millioner måtte rømme på grunn av naturkatastrofer. Drøyt 5,1 millioner av sistnevnte bodde fortsatt i flyktningleirer ved utgangen av 2019.

33 millioner er det høyeste tallet på mennesker som ble internt fordrevet på ett år siden 2012, ifølge IDMC. Bilak sier imidlertid at mange som ble fordrevet av sykloner i India, Bangladesh og Mosambik, samt orkanen Dorian i Bahamas, rømte under forebyggende evakueringer fra myndighetenes side, og kunne dra hjem når uværet var over.

Samtidig advarer IDMC-sjefen om at slike evakueringer kan bli vanskeligere under koronaviruspandemien, fordi man ikke kan samle tusenvis av evakuerte på ett sted.

I en uttalelse sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland at politisk vold og undertrykkelse er «fullstendig meningsløst» i koronavirusets tid.

«Vi svikter kollektivt i et enormt omfang i arbeidet med å beskytte verdens mest sårbare,» uttaler Egeland.

(©NTB)

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter