Dagens minilandsmøte i Miljøpartiet De Grønne har et aldri så lite historisk sus over seg:
• Som første parti avholder MDG landsmøtet digitalt, etter at koronaviruset satt en stopper for store samlinger.
• Partiet går bort fra modellen med to talspersoner, som har særpreget den grønne bevegelsen i Europa, og velger en tradisjonell partiledertrio i stedet.
Klapper i hender digitalt
Dermed vanker det ikke rungende applaus og klemmer, men et hav av digitale klappehender, når Une Aina Bastholm velges til partileder lørdag ettermiddag.
Heller ikke den politiske situasjonen gir grunn til høylytt feiring i MDG. Partiet fløt på en klimabølge, som forsvant med koronapandemien. I stedet tar de store partiene regien – og oppmerksomheten – i krisehåndteringen.
– Hva skal dere gjøre?
– Jeg er ikke så bekymret for det. Nå har vi et grunnfjell i velgermassen. Vi har ligget over sperregrensen på snittet av målingene, selv etter de spesielle ukene vi har lagt bak oss, der også jeg har vært opptatt av å sikre inntektene til folk, sier Une Aina Bastholm til Vårt Land.
LES OGSÅ: Berit Aalborg: «Ingen bør undervurdere MDG»
«Stortinget ofrer miljøet»
Forskjellene på partiene vil tre fram igjen når debatten nå skal handle om hvordan Norge skal få fart på økonomi og industri, mener hun.
– MDG vil fortsatt være partiet som krever at koronakrisen ikke løses ved å forsterke klimakrisen, sier Bastholm.
Her har de andre partiene sviktet allerede, mener hun: Et samlet storting utenom MDG har blitt enige om fritak for CO2-avgift i fire år for metallurgisk industri.
– Det viser hvor lett partiene på Stortinget ofrer miljøpolitikken fortsatt, hvis de tror det trengs for å beholde arbeidsplasser. Det er veldig gammeldags, sier Bastholm, som mener saken kunne blitt løst gjennom kompensasjon av utgifter i stedet.
Samtidig presser også en hardt rammet oljenæring på for mer statlig hjelp.
Ønsker en aktiv stat
Det eneste politiske dokumentet som skal behandles på det korte landsmøtet, en hasteresolusjon om «grønn politikk under koronakrisen», gir en pekepinn på MDGs ståsted:
• Nei til statlige lånegarantier som bidrar til nye investeringer i fossil energi.
• Store, statlige midler til rådighet for en aktiv, grønn næringspolitikk rettet mot havvind og karbonfangst og lagring.
Resolusjonen inneholder gammel MDG-politikk, men også nyheter: en midlertidig «koronaskatt» på fem prosent for inntekt over 700.000 kroner.
– MDG kaller seg blokkuavhengige. Men en aktiv stat og «koronaskatt» klinger vel mer som venstreside?
– Aktiv næringspolitikk er typisk norsk. Vi har lagt bak oss tiår der nærings- og teknologinøytralitet ble sett på som viktig. Vi mener det er urealistisk i en tid der vi skal kutte store utslipp og omstille industri på kort tid. Norge er et lite land. Da må vi peke ut noe. Vi ble gode på olje, fordi vi hadde forutsetninger for det og pekte det ut, svarer Bastholm.
Det er en kjent sak at MDGs skattepolitikk ligner mer på Aps og SVs enn Høyres, påpeker hun.
Lan Marie Nguyen Berg trakk seg
Med seg i ledelsen får Bastholm ventelig Arild Hermstad som 1. nestleder og Kriss Rokkan Iversen som 2. nestleder.
Iversen overtar plassen etter Lan Marie Nguyen Berg, som mandag trakk sitt kandidatur av hensyn til rollen som småbarnsmor.
Før det var det ventet at Iversen fra Nordland eller Toine C. Sannes fra Troms ville utfordre Berg om nestlederplassen. De var kritiske til en hel ledertrio med tilhold i Oslo.
– Var det egentlig derfor Berg trakk seg?
– Jeg opplever det som et valg Lan har gjort etter en helhetsvurdering. Det har jeg veldig respekt for. Så synes jeg det er bra med kamp om viktige politiske verv – uavhengig av postadresse på kandidatene, svarer Bastholm.
LES OGSÅ:
• Ropstad og Rotevatn fikk kjempet iskanten sørover – nå skal de takle grønne kritikere
• Kristne folkehøgskoler er splittet om homofilt samlevende. Vårt Land har spurt hva skolene mener
---
Fakta:
- I dag avholder Miljøpartiet De Grønne (MDG) sitt landsmøte. Det vil foregå digitalt, som følge av koronaviruset.
- Av samme grunn er MDG første, og trolig eneste, parti som avholder landsmøte denne våren. Dagsorden er kort.
- Partiets nasjonale talspersoner skal tale. I tillegg skal det velges ny ledertrio. MDG går med det bort fra modellen med to nasjonale talspersoner. Une Aina Bastholm er innstilt som leder.
- Det eneste politiske dokumentet som skal behandles, er en hasteresolusjon om «grønn politikk under koronakrisen». Den samler gammel og ny politikk om beredskap (medisin, mat, klimatilpasning), grønn omstilling og fordeling.
---