Nyheter

Korpsmusikantene kan samles og øve til 17. mai – smittevernveileder godkjent

Helsedirektoratet har gitt klarsignal til at kor, korps, orkestre og andre musikklag kan få spille sammen igjen.

Direktoratet har godkjent Norsk musikkråds smittevernveileder for trygge musikkøvelser.

Den sier at det skal være 2 meters avstand mellom hver person og maksimalt 30 personer samlet. Man skal heller ikke berøre andres instrumenter eller utstyr, og øvingslokalet må være stort nok.

Sist fredag fortalte kulturminister Abid Raja på en pressekonferanse at musikkorpsene får tillatelse til å spille på 17. mai – såframt de holder rikelig avstand mellom rekkene. Da ble de oppfordret til å øve i små grupper på inntil fem personer.

Jubler

Nå jubler styreleder Bjørgulv Vinje Borgundvaag i Norsk musikkråd over å få grønt lys til større øvelser, tre og en halv uke før nasjonaldagen.

– En ting er at kor og korps nå kan stille bedre rustet til årets 17. mai-markering. Men dette er også helt avgjørende for fremtiden til det frivillige musikklivet. Om vi hadde mistet denne øvingsmuligheten vi nå har fått godkjent, ville det skadet kor- og korpsbevegelsen. Vi må ikke glemme at vi skal ha både 17. mai og andre begivenheter der kor og korps er sentrale aktører også i årene fremover, sier han.

Han sier mange har brukt kreative løsninger for digitalt samspill, men lydforsinkelser og boksklang gjør ofte internett til en dårlig erstatning for musikerne.

– Det å møtes er avgjørende både musikalsk og sosialt. Det er god folkehelse i hver eneste tone, en hel vår uten normal aktivitet ville svekket kontinuiteten i korpsbevegelsen. Nå får vi et møtested som gjør at vi kan komme oss helskinnet og sterke gjennom koronakrisen, sier Borgundvaag.

Kulturminister Abid Raja er også svært glad over at situasjonen gradvis kan normaliseres.

– Det er helt supert at kor, korps og orkestre nå kan gjenoppta sin aktivitet. Vi nærmer oss 17. mai, og jeg håper at vi kan få gleden av å oppleve både kor og korps på nasjonaldagen. Det er en bærebjelke i Kultur-Norge, og noe av det som setter selve stemningen på nasjonaldagen, så denne nyheten er jeg oppglødd over, sier Raja.

Desinfisere utstyr

Smittevernveilederen slår fast at syke personer ikke skal delta på øvelser, og det må være tilgang til håndvask ved øvingslokalet.

Pianotangenter, slagverksutstyr og lignende skal desinfiseres, og det må sikres forsvarlig håndtering av kondens fra blåseinstrumenter.

Når det gjelder utstyr som vanligvis deles og brukes av flere, som piano, sanganlegg, miksepult eller lignende, skal man bli enige om hvem som bruker det. Stoler og utstyr bør settes fram før øvelsen.

Det kan fortsatt ikke arrangeres konserter, stevner eller mesterskap som samler mange.

Musikkøvelser må ikke gjennomføres med mindre man er helt trygge på at aktiviteten ikke bidrar til økt smitterisiko og at den kan gjennomføres i samsvar med anbefalingene i veilederen.

LES OGSÅ:

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter