– Vi har ikke fått bevist at det er noe galt her. Men det er koblinger her som ikke er tillitvekkende. For eksempel at mange av de som ga referanse i ansettelsesprosessen hadde vært på et påkostet seminar med kandidaten like i forkant, sier Tina Søreide ved Norges Handelshøyskole.
Hun har korrupsjon som et av sine forskningsområder.
Ansettelsen av Nicolai Tangen som ny oljefondssjef har fått mye oppmerksomhet. Spesielt seminaret han arrangerte i USA for samfunns- og næringslivstopper har skapt mye oppmerksomhet i etterkant av ansettelsen.
– Det må ikke bli sånn at det må være korrupsjon for at en sak er viktig. Hvis folk med makt ikke har reglene om gaver nok i mente, men utnytter for slapp regulering av interessekonflikter, kan det utvikle seg en holdning om at «det du ikke kan straffes for er greit», sier Søreide.
Hvor går grensen mellom privat og jobb?
Statsråd Torbjørn Røe Isaksen innrømmet tirsdag at han hadde gjort dårlige vurderinger knyttet til seminaret. Noe av det som har fått mest oppmerksomhet er uklarheten i hvem som egentlig har betalt for hva. Flere har i etterkant sagt at organisasjonen de representerte skal betale for restaurantregninger og flyreiser.
Blant andre Isaksen og FN-ambassadør Mona Juul har sagt at de var der i kraft av sitt embete. NUPIs Ulf Sverdrup har sagt til VG at han var der både som venn av Tangen og som NUPI-direktør. Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted sier på sin side at han deltok på turen som privatperson.
– At flere av de som var på tur ikke visste om de var det som privatperson eller i kraft av sin stilling fremstår som rotete, sier Søreide.
Norge er lite
Rotet knyttet til posisjoner og deltagelse på seminaret har fått flere til å stille spørsmål ved om det kan være en sammenheng med seminaret og ansettelsen av Tangen. Men det åpner også for en bredere diskusjon om sammenhengen mellom nettverk og i ansettelsen av personer i toppstillinger.
– Utlendinger i Norge kommenterer gjerne at det er små forhold i Norge, og at få personer møtes i mange forskjellige fora. Det er vanlig at folk i viktige posisjoner kjenner hverandre, sier Søreide.
Hun mener at små miljøer kan preges av at folk opplever det som risikofylt å kritisere andre.
– For å beskytte det gode samarbeidet og dialogen, så vegrer folk seg for å si ifra om det de kanskje burde si fra om, sier hun.
Samtidig mener hun at omtalen av Tangen-seminaret viser at norsk ytringsfrihet fungerer godt.
Regulering av gråsoner
Søreide mener det er galt hvis maktpersoner kun skal kunne kritiseres hvis det er snakk om straffbare handlinger, som korrupsjon.
– Det er en grunn til at vi har mange andre regler for å hindre korrupsjon utover det som er regulert i straffeloven. Dette er en del av et system vi har på plass for at folk skal ha tillit til statsadministrasjon. Det er et problem hvis deler av det ikke respekteres, sier hun.
I spennet av gråsoner mellom skyldig og uskyldig mener Søreide at det kan være behov for flere sanksjonsmuligheter.
– Vi skulle kanskje hatt tydeligere regulering og håndheving av det som kan oppfattes som gråsonepraksis, sier Søreide.
Trenger hurtig avklaring
Søreide mener det er svært viktig at Norges befolkning har tillit til at ansettelsen av en av de viktigste stillingene i Norge har foregått på riktig måte.
Hun mener det er avgjørende å få alt avklart nå. Særlig for Tangen og for Oljefondets del.
– Ellers vil dette hefte ved han i utøvelsen av stillingen sin, sier hun.
Les mer:
• Henrik Syse var på reiselista til Oljefondets nye sjef. Syse kaller problemstillingen konstruert: – Det er så absurd at man kan gråte
• Nyhetsredaktør Veslemøy Østrem kommenterer: Det er ikke nok å anta at Oljefond-sjefen gjør alt etter boken. Vi må vite.
---
Nicolai Tangen
- Ble 26. mars utnevnt til ny sjef i Oljefondet. Starter i jobben i september.
- Fra Kristiansand. Født i 1966.
- Kommer fra jobben som leder i hedgefondet Ako Capital, som han stiftet i 2005.
- Er på 41. plass på Kapitals liste over de 400 rikeste nordmennene, med en anslått nettoformue på 5,5 milliarder kroner.
- Han tar over etter Yngve Slyngstad, som har ledet oljefondet de siste tolv årene.
---