Nyheter

– Folket vil noe annet enn de folkevalgte

Initiativtaker bak redningsaksjonen av barna i Moria-leiren er lei av diskusjoner om langsiktige løsninger.

– Det å si at vi leter etter langsiktige løsninger er som å stå foran et hus i full fyr og si at vi må diskutere brannforskrifter, sier Katrin Glatz Brubakk.

Hun er blant initiativtakerne bak aksjonen EvakuerMoria. Målet med aksjonen er at europeiske land skal hente ut 1.600 barn som befinner seg i leiren på den greske øya Lesvos.

– Det er viktig med brannforskrifter, men mens barn henger ut av vinduene i et brennende hus, er det som er viktigst å diskutere da? De aller fleste vil tenke at vi må hente brannslangen og redde barn, og så kan vi diskutere brannforskrifter.

LES OGSÅ: AUF taler Ap-ledelsen midt imot

Folket og de folkevalgte

Som feltarbeider for Leger Uten Grenser har Katrin Glatz Brubakk besøkt Moria-leiren mange ganger. Oppropet om å evakuere barna fra leiren har engasjert det norske folk. Mandag forrige uke overleverte Leger Uten Grenser 46.000 signaturer til regjeringen, og engasjementet har fortsatt. 21 kommuner har sagt at de støtter oppropet, ifølge Brubak.

– Dette engasjementet viser at vi har truffet en nerve som har ligget der lenge. Dette har blitt en sak som berører folk over hele landet, og mange vil at Norge skal bidra, sier Brubakk.

Tirsdag ble Moria-barna og flyktningsituasjonen i Hellas diskutert under Debatten på NRK. Brubakk synes diskrepansen mellom det folkelige engasjementet og politikernes diskusjoner, er påfallende.

– Basert på all responsen er det tydelig at folket ønsker en litt annen kurs enn de folkevalgte, sier hun.

LES OGSÅ: – Vi er en del på KrF-grasrota som har begynt å se oss kraftig lei

Brubakk mener det er faglig og storpolitisk enighet om at noe må gjøres, og synes derfor det er underlig at Høyre først vil bidra dersom en felleseuropeisk løsning foreligger. Hun ble irritert da hun sa den NRK-sendte debatten.

– Jeg blir provosert av å høre på at vi må finne langsiktige løsninger. Jeg har vært der jevnt og trutt de siste fem årene, og det er det samme svaret som for fem år siden. Når er langsiktige løsninger på plass? Er det løsninger som kommer om veldig lenge, er det det som ligger det?

LES OGSÅ: Folket engasjerer seg – 7499 par sko på en strand og ett foran Stortinget

– På vår dørstokk

I slutten av påsken tok 19 tidligere statsråder fra de fleste politiske partier til orde for at Norge må hente ut flyktningbarn fra Moria-leiren. Brubakk forteller at verken hun eller noen av de andre initiativtakerne bak kampanjen tok del i mobiliseringen av de tidligere ministrene.

– Vi har mobilisert blant folket, og ikke direkte oppfordret politikere. Så dette ble satt i gang uavhengig av oss, og det viser at det folkelige engasjementet er stort, sier hun.

Under NRK-debatten tirsdag kveld påpekte Arbeiderpartiets Masud Gharahkhani at andre barn og flyktninger har mer behov for norsk hjelp enn akkurat Moria-barna.

– Hvorfor skal akkurat Moria-barna prioriteres? Finnes det ikke andre som har mer behov for hjelp?

– Det er ikke tvil om at det er mange barn som lider. Dette handler ikke om å forfordele noen, men å ta ansvar i en krise som skjer på vår dørstokk. Jeg sier «ja, takk» til at man også hjelper barn andre steder, men mener at i motsetning til krigen i Syria og sultkatastrofer i flere land, er dette mindre komplisert å finne en midlertidig løsninger på, sier Brubakk.

LES OGSÅ: Venstre-press for å redde barn fra Moria

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter