Nyheter

– Vi er en del nå på KrF-grasrota som har begynt å se oss kraftig lei

Det burde ikke vært nødvendig for tidligere KrF-statsråder å be regjeringen hente barn hjem fra Moria-leiren, mener Geir Jørgen Bekkevold. Lokallagsleder Magne Berg synes partiet svikter egne verdier.

Det var søndag kveld at KrFs stortingsrepresentant, Geir Jørgen Bekkevold, luftet sin frustrasjon over egen regjering i et Facebook-innlegg:

«Hvorfor må 19 eksstatsråder be om dette? Burde ikke våre sittende statsråder på eget initiativ handle slik flere andre europeiske land nå gjør?»

Presset øker mot regjerings-KrF om Moria-barna

Nå øker presset fra egne partifeller mot regjerings-KrF om å hente Moria-barn til Norge.

Søndag skrev Aftenposten at 19 tidligere statsråder og statsministere ber regjeringen ta imot enslige mindreårige og barnefamilier fra flyktningleiren Moria i Hellas. Fra KrF har Kjell Magne Bondevik, Knut Vollebæk, Laila Dåvøy og Hilde Frafjord Johnson underskrevet oppropet.

Andre på lista er Victor Norman fra Høyre og Magnhild Meltveit Kleppa og Anne Enger fra Senterpartiet. Initiativtaker er Odd Einar Dørum (V), Vollebæk har vært koordinator.

Skjærtorsdag meldte nyhetsbyrået AFP at ti EU-land – deriblant Tyskland, Finland og Frankrike – vil hente ut barn fra overfylte greske leire, som nå også trues av koronaviruset.

«Slik jeg ser det må den sittende regjering komme til Stortinget nå og fortelle hvordan Norge vil delta i denne europeiske dugnaden for de mest sårbare barna», skriver Bekkevold på Facebook.

Hvorfor må 19 eksstatsråder be om dette? Burde ikke våre sittende statsråder på eget initiativ handle slik flere andre...

Posted by  Geir Jørgen Bekkevold on  Sunday, April 12, 2020

Blant dem som har likt Bekkevolds innlegg er en rekke profiler på «rød» side i KrFs retningsstrid. For eksempel tidligere Hareide-rådgiver Emil André Erstad, tidligere KrFU-topp Simen Bondevik og tidligere fylkesleder i Hordaland, Dag Sele.

LES OGSÅ: Ropstad svarer: Norge bør hjelpe foreldreløse barn ut av Moria, uavhengig av hva EU gjør

Lokallagsleder: – Vi har begynt å se oss kraftig lei

Også fra grasrotplan i KrF kommer det nå kritikk mot egen regjering. Magne Berg, lokallagsleder i Elverum KrF, fortviler over at Norge ikke vil hente sin andel av barn fra leirene i Hellas.

– Vi er en del nå på KrF-grasrota som har begynt å se oss kraftig lei. Vi har større krav og forventninger til eget parti enn det vi har sett det siste året, spesielt når det kommer til innvandring, flyktninger og papirløse, og nå de mindreårige i flyktningleir, sier Berg, som blant annet er soldat i Frelsesarmeen.

– Jeg kjenner at jeg opprøres fra dypet av hjertet mitt, sier han.

LES MER: Tidligere statsråder ber Norge hente flyktningbarn fra Hellas

Vollebæk: Det er ikke nok med penger

Knut Vollebæk, som har koordinert oppropet fra de tidligere statsrådene, mener det ikke holder å gi penger til Hellas:

– Regjeringen viser til at Norge har sendt penger. Det ikke nok å sende penger. Problemet er at disse leirene ikke har helsepersonell, ikke utstyr og ikke plass. Alt dette gjør det nødvendig å lette på trykket ved å få ut folk derfra, sier den tidligere utenriksministeren.

Vollebæk har selv å ha vært syk av koronaviruset. Men det er en helt annen skål å bli syk i en flyktningsleir uten god nok helsehjelp.

– En del land har sagt at de er villige til å starte arbeidet med å få mennesker ut fra leirene. Da mener vi at det både er i norsk tradisjon og en del av Norges internasjonale ansvar at vi tar vår andel av dette, sier han.

Oslo  20151005.
Tidligere ambassadør og utenriksminister Knut Vollebæk holdt mandag et foredrag i Oslo Militære Samfund.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Tidligere utenriksminister Knut Vollebæk sier penger ikke er nok for flyktningbarna. Foto: NTB scanpix

Mener KrF burde være i førersetet: – Vi har noen forventninger å leve opp til

Lokallagsleder Magne Berg hadde i likhet med Geir Jørgen Bekkevold helst sett at oppropet ikke var nødvendig.

– KrF burde vært i førersetet for lenge siden. Men jeg er glad for at tidligere politikere og ministre setter ord på dette nå. De kan ta høyde for hvor kompliserte saker dette er, sier han.

Selv om KrF-toppene jobber hardt, synes Berg han ser for lite engasjement, opprør og opprop på vegne av svake grupper.

– KrF sitter med både bistandsministeren og barneministeren. Så langt jeg kan se, har det vært rimelig stille fra våre ministre og stortingspolitikere. KrF har noen forventninger å leve opp til når vi i valgkamp etter valgkamp flagger verdifanen vår så til de grader. Da er det pussig at KrF er ganske lavmælt om flyktninger og innvandring. Vi er kanskje mer delt innad i partiet enn vi liker å innrømme utad, sier Berg, som også står bak Facebook-gruppa «KrF fram mot 2021».

– Mange mennesker i verden har det vanskelig. Hvorfor bør regjeringen hjelpe akkurat disse i flyktningleirene?

– Norge har mulighet til mange tanker i hodet samtidig. Men disse menneskene i leirene er internert. De har det verre enn i mange fengsler i Europa. Må Gud forby at et koronavirus kommer inn i de leirene, der det er luksus å få vasket hendene, sier Berg, og legger til:

– Jeg kjenner på en kvalme når jeg hører at vi må først fikse problemene våre i Norge, forteller Berg.

In this Thursday, Oct. 3, 2019 photo, people use the public wash area, in front of a pile of garbage bags at a makeshift refugee and migrant camp next to the overcrowded Moria camp on the Greek island of Lesbos. (AP Photo/Petros Giannakouris)
Det ligger et berg av søppel ved vaskeområdet i den midlertidige flyktningleiren, som ligger rett utenfor Moria-leiren. Foto: Petros Giannakouris / AP Photo / NTB scanpix

Vollebæk mener 20-30 barn er et realistisk antall

Knut Vollebæk sier til Vårt Land at kravene som hans gruppe tidligere ministre fremmer er mindre omfattende enn folkeoppropet om samme sak.

Han forteller at ministergruppen erkjenner at det ikke er helt realistisk å ta imot en større gruppe i dagens situasjon med koronaviruset, men at Norge må kunne klare å ta imot en mindre gruppe som tilsvarer Norges andel, som kanskje utgjør 20-30 barn og/eller voksne.

Nyhetsbyrået AFP skrev skjærtorsdag at ti EU-land er enige om å delta et program som skal hente opp til 1.600 sårbare mindreårige fra sterkt overfylte leire på de greske øyene. Tyskland vil hente mellom 350 og 500 enslige barn under 14 år de neste ukene. Utenriksminister Heiko Maas ba andre land gjøre det samme.

– Jeg forventer at toppene i partiet mitt går foran og fører ordet tydelig og synlig

Magne Berg forstår at felles koordinering fra et samlet EU hadde vært en fordel, slik regjeringen har vist til, men mener det ikke holder som begrunnelse for å la være å handle.

– Det er gode grunner til at jeg har valgt KrF som mitt parti. Det skal jo være partiet for de svakeste i samfunnet, partiet med politikk for de som trenger politikk. Derfor er mine forventninger i en slik situasjon skyhøye. Jeg forventer at ledelsen og statsrådene i mitt eget parti KrF går foran og fører ordet tydelig og synlig, sier Berg.

LES MER:

• Knut Vollebæk og 18 norske eksstatsråder og eksstatsministre ber regjeringen hente sin andel mindreårige og barnefamilier fra Moria-leiren

• Røde Kors ber Norge hente sin andel av enslige mindreårige fra leirer i Hellas

• EU-parlamentet krever: Evakuér greske flyktningleire. Norge sier nei

---

Greske flyktningleire

  • I slutten av mars oversendte borgerrettighetskomiteen i EU-parlamentet et brev til EUs kommissær for krisehåndtering, Janez Lenarcic. Der viser komiteen til at de greske flyktningleirene ble bygd for 6.000 mennesker, men nå huser 42.000.
  • De som befinner seg i de overfylte leirene, vil ikke ha noen mulighet til å holde nødvendig distanse til andre ved et smitteutbrudd.
  • Hellas har etablert leirer for asylsøkere på øyene Lesvos, Samos, Chios, Leros og Kos. Moria-leiren på Lesvos var bygd for 3.000 mennesker, men huser 19.000.
  • Kilde: NTB

---

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter