Nyheter

Koronaviruset har nådd det hellige fjellet Athos

19. mars ble munkenes fjell Athos i Hellas stengt for besøkende. Men før stengingen kom en munk hjem fra reise. Han er nå innlagt på sykehus.

Munken er 55 år og tilhører klosteret Xenophontos, et av de 20 klostrene på Athos-fjellet. Han er nå innlagt på sykehus i Tessaloniki, og har testet positivt på koronaviruset, ifølge nettstedet Orthodox Christianity. Athos er en egen halvøy på halvøya Chalkidiki utenfor Tessaloniki. Athos var lenge et senter for ortodoks teologi og hesykasmen, en form for kristen mystikk der det å be Jesusbønnen gjentagende står sentralt.

Kom fra England

Den 55-årige munken hadde vært i Storbritannia med en delegasjon fra klosteret. Etter hjemkomst har han hatt kontakt med to munker, som nå er satt i karantene i klosteret. I tillegg var 50 pilegrimer ombord i båten fra Ouranoupolis til Daphne på Athos da munken var på hjemvei 19. mars. Disse personene har blitt kontaktet og fått karantene.

Stengte klosteret i håp om å unngå smitte

Uten å vite at munken var smittet, vedtok rådet av munker som styrer Athos 19. mars at ingen besøkende fikk komme til dit fra da av, for å unngå at smitten kom til det hellige fjellet og bidra til å stoppe spredningen av viruset. Besøksforbudet gjaldt til 30. mars, men har blitt forlenget til 11. april.

---

Athos-fjellet

  • Athos er en selvstendig munkerepublikk på Athos-halvøya som er en del av halvøya Chalkidiki i Hellas.
  • Athos blir ofte kalt det hellige fjellet, og tilhører Den ortodokse kirke. På halvøya finnes 20 klostre med rundt 2.000 munker og lekbrødre. De fleste er grekere, russere, serbere og bulgarere. I tillegg til klostrene finnes det også mindre munkesamfunn og eneboere.
  • Athos styres av et råd på 20 munker, én fra hvert kloster. Siden det første kloster ble opprettet på 900-tallet, har samfunnet hatt selvstyre under bysantinske keisere, tyrkiske sultaner og andre makthavere.
  • Kilde: Store norske leksikon

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter