Nyheter

EU-parlamentet krever: Evakuér greske leirer – Norge sier nei

Mange liv kan gå tapt hvis koronaen rammer flyktningleirer, mener borgerrettskomite i EU-parlamentet.

De folkevalgte i EU-parlamentet ber om at asylsøkere straks blir evakuert fra de overfylte leirene i Hellas, av fare for et koronautbrudd.

– Dersom EU ikke straks gjør noe, kan situasjonen på de greske øyer komme ut av kontroll og mange liv gå tapt, ifølge lederen i borgerrettighetskomiteen i EU-parlamentet, Juan Fernando Lopez Aguilar.

Juan Fernando Lopez Aguilar leder EUs komité for borgerretiigheter. Han har nå slått alarm og har oppfordret til å evakuere barn fra flyktningleiren Moria. Foto: Nicolas Bouvy/NTB scanpix/AP

Lever for tett i leirene

Tirsdag oversendte komiteen et brev til EUs kommissær for krisehåndtering, Janez Lenarcic. Der vises det blant annet til at de greske leirene ble bygd for 6.000 mennesker, men at de nå huser 42.000.

De som befinner seg i de overfylte leirene, vil ikke ha noen mulighet til å holde nødvendig distanse til andre ved et smitteutbrudd, påpeker Lopez Aguilar.

Hellas har etablert leirer for asylsøkere på øyene Lesvos, Samos, Chios, Leros og Kos. Det er ikke påvist koronasmitte i noen av leirene, men Hellas har registrert 695 smittetilfeller og 17 døde.

Lesvos, Hellas 20190901
Psykolog Katrin Glatz Brubakk er Mental Health Activity Manager for Leger Uten Grenser i Moria-leiren.Det er sjuende gang hun er her, men aldri har pasientene vært dårligere enn nå, og mange får ikke hjelp: - Det er dypt smertefullt å måtte avvise pasienter som i ethvert annet europeisk land ville fått akutt hjelp, sier hun.

Foto: Ann Fredriksen / NTB scanpix

Psykolog Katrin Glatz Brubakk i Leger Uten Grenser mener at Norges nei til å evakuere barn, er en dødsdom mot dem. Foto: Ann Fredriksen/NTB scanpx

Flere av barna i leirene er alvorlig syke

– De sårbare barna står i akutt fare for å dø hvis koronaviruset sprer seg i Moria-leiren, sier Katrin Glatz Brubakk.

Hun er barnepsykolog og har med egne øyne sett hvordan forholdene er i den gigantiske flyktningleiren Moria på øyen Lesvos i Hellas.

Her bor det rundt 20.000 flyktninger i en leir beregnet på en brøkdel.

Norge sier nei til evakuering: Ikke nå

Som vi skrev forrige uke, har Leger Uten Grenser i Norge bedt regjeringen om å bidra til å evakuere de alvorlig syke barna fra skrekkleiren på Lesvos.

Norges regjering sier nei til evakuering.

– I lys av den pågående, ekstraordinære situasjonen, kan ikke Norge respondere på forespørsler om relokalisering av asylsøkere fra Hellas nå. Et eventuelt tilbud om relokalisering må vurderes når situasjonen har stabilisert seg, skriver statssekretær Hilde Barstad (H) i Justis- og beredskapsdepartementet i en e-post til Dagsavisen, med henvisning til koronautbruddet i Norge og resten av Europa.

Norge vil ikke ta imot barn fra Moria-leiren nå, ifølge Hilde Barstad, statssekretær i UD.
Norge vil ikke ta imot barn fra Moria-leiren nå, ifølge Hilde Barstad, statssekretær i UD. Foto: Utenriksdepartementet

Barstad skriver at regjeringen følger situasjonen i Hellas tett og viser til at Norge bidrar til å bygge opp asylsystemet i Hellas gjennom EØS-midlene, samt gir bidrag gjennom det europeiske grense- og kystvaktbyrået Frontex og i form av tilbud om telt, senger og madrasser.

«Regjeringen søker europeiske løsninger på europeiske utfordringer», skriver Barstad videre.

– Vi følger derfor diskusjonene om reform av det felleseuropeiske asylsystemet tett, også diskusjonene knyttet til spørsmål om relokalisering.

Kronisk syke. Rundt en fjerdedel er barn og flere av disse er alvorlig syke. Å si nei til å evakuere disse barna er nærmest som en dødsdom å regne, sier Brubakk.

– Disse barna er så syke og har så dårlig immunforsvar at vi må forvente at noen av dem dør.

Leger Uten Grenser har et barnehelsesenter på Lesvos som tar seg av 107 barn med kroniske og til dels kompliserte tilstander, som epilepsi og andre nevrologiske tilstander, astma, brannskader, hjertesykdom, diabetes, og medfødte misdannelser. 32 av disse barna har potensielt livstruende tilstander.

I snitt får Leger Uten Grenser inn ett nytt barn med en kronisk og komplisert helsetilstand hver eneste dag, har organisasjonens norske avdeling tidligere opplyst.

Protective masks made by migrants at the Moria camp, on the northeastern Aegean island of Lesbos, Greece, Sunday, March 15, 2020. The initiative came from an NGO, Stand by me Lesvos, that is active at the camp. The vast majority of people recover from the new coronavirus. According to the World Health Organization, most people recover in about two to six weeks, depending on the severity of the illness. (AP Photo/Aggelos Barai)
Dette er beskyttelsesmasker laget av migranter i Morialeiren på Lesvos. Den overfylte flyktningleiren kommer til å bli hard rammet av koronaviruset fordi folk bor så tett, mener helsearbeidere. Foto: Aggelos Barai/NTB scanpx/AP

Ekstra akutt nå når koronaen truer

Brubakk sier til Dagsavisen at hun forstår at regjeringen har mye å henge fingrene i for tiden, men påpeker at Leger Uten Grenser lenge har bedt om evakuering av barna i Moria.

– Det er nettopp nå, når korona truer leirene, at situasjonen er ekstra akutt.

Brubakk mener at det bare er et spørsmål om tid før smitten rammer leirene.

– Betingelsene i disse leirene er helt optimale for smitte. Det er fuktig og rått om natta og mange er forkjølet etter en kald vinter, så lungeviruset har gode forhold for å feste seg. I tillegg er det trangt og sanitærforholdene er dårlige.

SV og Rødt ba om hastebehandling

Både SV og Rødt har fremmet forslag i Stortinget om å hente barn ut av de greske flyktningleirene, men koronakrisen gjør at det er usikkert når de vil bli behandlet. SV har derfor foreslått å hastebehandle disse forslagene, men ble nedstemt i kommunal- og forvaltningskomiteen, forteller stortingsrepresentant Lars Haltbrekken i SV.

Det er trist, mener han.

– Selv om vi står i en helt spesiell situasjon på grunn av koronaviruset, er dette snakk om flyktninger som er i livsfare hver eneste dag. Vi kunne gjort et prinsippvedtak og sluttet oss til det tyske initiativet om å ta imot sårbare barn. Vi skjønner situasjonen gjør dette vanskeligere nå, men verdens flyktninger forsvinner ikke selv om koronaviruset herjer. Tvert imot er de mer utsatte enn de fleste.

Migrants walk past makeshift tents outside the perimeter of the overcrowded Moria refugee camp on the northeastern Aegean island of Lesbos, Greece, Wednesday, March 11, 2020. Camps on Lesbos and other islands of the eastern Aegean are already overcrowded and operating above their capacity. (AP Photo/Aggelos Barai)
Leveforholdene for de 42.000 migrantene som bor i Moria-leiren er elendige. Foto: Aggelos Barai/NTB scanpx/AP

LES FLERE AV VÅRE ARTIKLER OM FLYKTNINGER I HELLAS:

MDG krever: Evakuér asylsøkere fra Lesvos

Vårt Land besøkte Moria-leiren for et år siden

Frivillige blir truet, reiser hjem

---

Fakta:

---

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter