Nyheter

Korona-stopp i arbeidet med eggdonasjon og ny biolov

Arbeid med ny bioteknologilov er på vent. Helsepolitikere på Stortinget har foreløpig parkert jobbing med endringer.

I forrige uke jobbet både deler av departementsapparatet og sentrale stortingspolitikere dag og natt med å få på plass krisepakker og hastegrep mot koronakrisen for å trygge liv og helse.

Nå er Stortingets plan for møter om alt annet enn koronatiltak og noen andre utvalgte saker rensket ut april. Og i stortingskomiteene som forbereder vedtak, er det brems på arbeid med saker som trenger lovhjelp fra statsapparatet.

Det gjelder blant annet bioteknologiloven, som skulle vært behandlet i stortingsmøte i slutten av april.

– Vi utsetter behandlingen. Dette er en sak der vi trenger bistand også fra departementet, skriver lederen av Helse- og omsorgskomiteen, KrFs Geir Jørgen Bekkevold, i en tekstmelding til Vårt Land.

Kurs for oppmykninger – før koronakrisen

I Helse- og omsorgsdepartementet tar nemlig utfordringer i helsevesen og tiltak mot smittesituasjonen all den kraften departementets juridiske ekspertise har.

Før koronakrisen eskalerte, var flere politiske avklaringer om bioteknologi på plass: Frp ville støtte en lovendring for snarlig adgang til eggdonasjon – og dermed bidra til flertall. Frp ville også støtte en rekke andre oppmykninger av dagens lovverk.

Men stemmene til SV er avgjørende for hva slags form for eggdonasjon som til slutt blir vedtatt. Partiet er også nøkkelparti for flertall for andre endringer.

Omstridte spørsmål må vente – til kapasiteten er der

Inntil videre er det ikke ordinære møter i Helsekomiteen. Men enkelte andre stortingskomiteer jobber videre med saker som ikke krever omfattende korrespondanse med departementer som håndterer koronakrisen.

– Arbeidet med bioteknologiloven er stilt i bero, men når Helsedepartementet igjen får kapasitet, vil saken ha høy prioritet fra vår side, sier Tuva Moflag, Ap-representant i Helsekomiteen.

Endringene i bioteknologiloven skulle opprinnelig vært debattert og behandlet av Stortinget 23. april.

Tros- og livssynslov i rute – men en rekke andre av vårens saker på vent

I Familie- og kulturkomiteen fortsetter arbeidet med den nye tros- og livssynsloven. Saksordfører Jorunn Gleditsch Lossius (KrF) opplyser at de aktuelle fagpolitikerne på Stortinget jobber sammen via telefon og skype fra hjemmekontor.

– Det avgjørende for fremdriften og ferdiggjøring av ny lov er om Stortinget får behandlet saken i møte i vår, sier hun til Vårt Land.

Ved Stortingets kontor får Vårt Land opplyst at fagkomiteene nå går igjennom sakene sine, og vurderer nå hva som kan utsettes til høsten. Det gjelder spesielt saker som krever bistand fra sentrale departementer, men også en rekke såkalte representantforslag og stortingsmeldinger om tematikk som ikke har hast.

LES OGSÅ:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter