Nyheter

President med munnbind ene dagen, og håndtrykk den neste

På en pressekonferanse om koronaviruset før helgen var Brasils president Jair Bolsonaro iført munnbind, men han har også gått rundt i folkemengder og hilst på tilhengere.

Den høyrepopulistiske presidenten har flere ganger snakket ned faren ved koronaviruset, som han til og med har karakterisert som en medieskapt fantasi. Det til tross for at 17 medlemmer av Bolsonaros delegasjon som møtte president Donald Trump i Florida 7. mars, har testet positivt for viruset.

Bolsonaro selv sier han har testet negativt, etter at det først ble meldt det motsatte, med hans egen sønn som kilde. Så sent som for en uke siden oppsøkte den nasjonalistiske presidenten tilhengere som demonstrerte i gatene, der han velvillig tok imot folks mobiler for å knipse selfier.

Lav tillit, Misjonsalliansen advarer

Generalsekretær Andreas Andersen i Misjonsalliansen er bekymret for smittespredning i Brasil, og i andre latinamerikanske og afrikanske land der de driver virksomhet. Han påpeker at folk i disse landene har liten tillit til sannhetsgehalten i informasjon fra myndighetene, og håper religiøse ledere med sin høyere troverdighet kan bli en viktig kanal til å spre kunnskap om smittefaren og tiltak mot spredning.

– Vi får tilbakemelding fra Brasil om at mange oppfatter korona som en «rikmannssykdom», der de som har råd til å reise er de som er smittet. Det første meldte dødsfallet i Rio de Janeiro var imidlertid en hushjelp som var smittet av arbeidsgiver, etter å ha blitt tvunget til å gå på jobb. Det på tross av at arbeidsgiver hadde kommet fra Italia og var syk, sier Andersen.

Han er spesielt bekymret for spredning i slumområder i Rio og andre storbyer, både på grunn av elendige hygieniske forhold og svakt helsetilbud, men også på grunn av mangelen på entydig og troverdig informasjon.

Brasiliansk avis: Landet mangler styring

På lederplass i den brasilianske kritiserer avisen Estado de São Paulo mangelen på troverdig brasiliansk lederskap i en krevende tid:

– Den store krisen Brasil nå står overfor er ikke nedgangen i økonomien eller koronatrusselen. Den virkelige krisen er at vi mangler en regjering når vi trenger det mest.

Lenger nord på kontinentet ba Mexicos venstrepopulistiske president Andrés Manuel López Obrador først i forrige uke mexicanerne holde seg unna store arrangementer. Et par dager tidligere, samtidig som myndighetene kunngjorde at skoler ville bli suspendert til minst 20. april, twitret presidenten en video av seg selv der han klemte tilhengere, poserte på bilder, og til og med kysset et lite barn.

Vinglete Trump om «kinessik virus»

Nord for Mexico-grensen har president Donald Trump i kjent stil kommet med både «fake news» og fullstendig motstridende meldinger om viruset. Først ble faren tonet helt ned, før Trump etter hvert stilte til jevnlige pressekonferanser, tett omgitt av helsefaglige og andre aktører.

Nå ynder han å betegne Covid-19 som «det kinesiske viruset», noe som er blitt stemplet som rasistisk og en ansvarsfraskrivelse fra USAs svake håndtering av helsetrusselen.

I en meningsmåling fra Pew svarer 52 prosent av amerikanerne at Trump har underspilt koronarisikoen. Igjen viser det seg at én gruppe mer enn noen andre slutter ukritisk opp om presidenten: I gruppen hvite evangelikale kristne, svarer hele 77 prosent at de er helt eller ganske sikre på at Trump gjør en god jobb mot koronautbruddet.

Alvorlig Merkel versus avslappet Johnson

I Europa har Tysklands Angela Merkel vært skånselløst ærlig om alvoret i situasjonen og antallet som i verste fall kan bli smittet, der hun har karakterisert det som Tysklands verste krise siden 2. verdenskrig.

I Storbritannia har statsminister Boris Johnson valgt en atskillig løsere tilnærming, selv om han er presset fra skanse til skanse i å innføre mer restriktive tiltak for å begrense smitteoverføring. Han nølte lenge før han fredag omsider innførte forbud mot å samles på puben.

LES OGSÅ:

---

Latin-Amerika

  • Brasil stengte torsdag grensene mot alle naboland bortsett fra Uruguay, for å forhindre spredning av koronaviruset.
  • Peru, Panama og Bolivia innførte onsdag nattlig portforbud, som politi og militære skal passe på at blir respektert.
  • Ecuador, som var første land i Sør-Amerika der viruset ble oppdaget, forbyr folk å være ute mellom klokka 21 og 5.
  • Mexico og Peru registrerte fredag sine første dødsfall knyttet til covid-19.

---

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter