Nyheter

Utsetter oppstart av folkehøgskole – avviser sammenheng med verdidokument-bråk

Negativ medieomtale har svekket omdømmet til Indremisjonsforbundets planlagte folkehøgskole i Ålesund, mener styret. Det er imidlertid andre årsaker til at oppstarten til Sjøholt folkehøgskole nå utsettes ett år.

Oppstarten av Sjøholt Folkehøgskole i Ålesund skulle egentlig skje høsten 2020. Nå må renoveringen av Indremisjonsforbundets (ImF) planlagte skole stanses midlertidig, melder Imf-nettstedet Sambåndet.

– Jeg konstaterte med en gang at tidsrammen, med oppstart høsten 2020, var stram. Etter hvert fikk jeg samme signal fra flere av aktørene vi engasjerte. Da bestemte styret seg for å søke Kunnskapsdepartementet om ett års utsetting av oppstarten. På toppen av dette kom så koronaviruset, og da var det helt umulig å tenke seg oppstart til høsten, sier Odd Christian Stenerud, styreleder for Sjøholt Folkehøgskole til nettstedet.

Dermed blir skolestart utsatt til august 2021.

Ingen sammenheng med mediebråk

Selv om skolen ikke har startet opp, har den allerede vært i hardt vær etter at flere medier i januar satte søkelyset på folkehøgskolens verdidokument. «Det livslange, monogame ekteskap mellom mann og kvinne er rammen for det seksuelle samliv, og det forventes at alle lever i samsvar med dette,» heter det i verdidokumentet som nyansatte lærere og rektor må skrive under på.

Samlivssynet, som de begrunner ut fra Bibelen, ligger til grunn for samtlige 25 skoler som ImF er eier eller deleier av. Et liknende verdidokument har også NLM og Normisjon ved sine skoler. Etter at Bygdebladet først omtalte saken, har likevel flere politikere reagert, og noen av dem også tatt til orde for en lovendring.

I dag støtter skolene seg blant annet til en unntaksbestemmelse i Likestillings- og diskrimineringsloven når de stiller verdikrav til sine ansatte.

Den foreløpige byggestansen har ingen sammenheng med verdidokument-bråket, ifølge styreleder Stenerud.

– Byggestoppen er begrunnet i det vi har vi har gjort rede for. Generelt kan vi si at medieomtalen har svekket omdømmet til skolen. Vi vil arbeide med å bygge det opp igjen, sier han til Sambåndet.

Beklager utsettelsen

Sjøholt Folkehøgskole retter seg mot ungdom i alderen 16 til 18 år, og er godkjent for inntil 100 elever. Stenerud sier at det til nå har vært «en del» som har søkt i det løpende opptaket, men oppgir ikke noe eksakt tall. Foruten rektor er ikke annet personell ansatt.

I en pressemelding fredag morgen skriver styret at de «sier seg lei for utsettingen av skolestart og beklager ulempen dette har for alle samarbeidspartnere».

– Styret beklager også overfor elever som ønsker å gå på skolen, at det ikke blir oppstart denne høsten.

Får fortsatt midler

I oktober i fjor ble det kjent at Sjøholt folkehøgskole får 4,2 millioner i statsbudsjettet. Pengene kom etter budsjettforhandlinger med blant andre KrF. Nylig ga Kunnskapsdepartementet sin tillatelse til utsatt skolestart for folkehøgskolen. Millionene som var satt av til skolen på statsbudsjettet for 2020, vil følge med over i 2021, ifølge ImF-nettstedet.

LES MER:

Frykter Indremisjonsforbundets samlivskrav gir omdømmetap for kristne folkehøgskoler

NLM-topp reagerer på Amnesty-kampanje mot kristen folkehøgskole

Raja gir ImF-skole støtte: Kan stille verdikrav til ansatte

---

Indremisjonsforbundet

  • Stiftet av en rekke utsendinger fra ulike steder på Vestlandet den 19. oktober 1898 i Bergen.
  • Bekjenner seg til den evangelisk lutherske lære, og driver indremisjonsarbeid i om lag 450 bedehus på Sørlandet, Vestlandet og i Finnmark.
  • Driver et variert misjons- og diakonalt arbeid gjennom for eksempel leirer, bokhandler, rusbehandling og aldershjem.
  • Består av til sammen ni kretser med om lag 850 underliggende forsamlinger, foreninger og lag.
  • Ledes av Forbundsstyret som velges av generalforsamlingen hvert tredje år.
  • Kilde: ImF

---

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter