Nyheter

Ny krise-enighet trygger utsatte barn

Stortingspolitikerne parkerer igjen egenmarkeringer og la frem ny kriseenighet torsdag. Nav og sykehus får mer midler og utrygge barn mer sikkerhet.

Etter nye nattlige forhandlinger helt til avgjørende stortingsmøte, la finanspolitikerne frem ny enighet tidlig torsdag morgen. Blant store summer for å sikre samfunnsliv og helsestell, bevilges det også til ekstrainnsats for barn som sliter.

Blant annet skal hjelpetelefoner, barne- og ungdomspsykiatriske poliklinikker (BUP), krisesentre trygges og forsterkes under koronakrisen.

– Krisen handler også at det er barn der ute, som med de strenge reguleringene akkurat nå går hjem til et hjem som ikke er trygt. Hverdagen deres blir vanskeligere. Vi må sikre at disse barna får hjelp, både fra barnevern og andre tiltak, sa Aps Hadia Tajik da Finanskomiteen presenterte tiltakene i Vandrehallen.

Kommuner og fylker skal settes i stand til dette. Eksempelvis skal barn som har barnehageplass som tiltak i barnevernet, sikres også under pandemien. Det skal også sikres avlastingstiltak for familier med stor omsorgsbelastning.

– Det er viktig at kommunene har midler som kan sikre tjenester gi hjelp til barn, sa KrFs parlamentariske topp, Hans Fredrik Grøvan.

Her er de nye tiltakene – helsevesen styrkes. Og studenter uten inntekt skal få hjelp.

Som i forrige krisepakke mandag, står altså samtlige stortingspartier bak enigheten. Det viktigste har vært å sikre Nav, bedrifter og sykehusstell. Dette er blant hovedpunktene:

• Arbeidsgiveravgiften senkes med 4 prosentpoeng i to måneder.

• Nav, kommuner og helsevesenet skal altså få kompensasjon for ekstrakostnader under pandemien.

• Regjeringen skal jobbe frem tiltak i Lånekassen som sikrer studenter mot inntektsbortfall.

De rødgrønne fikk ikke flertall for ønsket om nei til krisehjelp kan ta utbytte. Frp motsatte seg dette. Og i stortingsdebatten var det replikkvekslinger mellom Ap og regjeringen om hvor nødvendig dette er.

«Det er som å skyte på levende mål» – Krisen endrer seg dag for dag

Finanspolitikerne og parlamentariske topper jobbet med detaljer helt til stortingsmøtet startet. Men de fleste talsfolkene la stor vekt på at stortingspartiene alle legger kjepphester til side i krisetiden. Dessuten har også krisen i næringsliv og samfunn bare forsterket seg de siste dagene de har forhandlet:

– Det er nå vi ser norsk politikk på sitt beste. Når det gjelder, så står vi sammen, sa Høyres parlamentariske nestleder, Svein Harberg og la til:

– Dette er litt som å skyte på levende mål. For betingelser i samfunnet endrer seg dag for dag. Det vi var mest sikre på i går, har behov for en annen innpakning i dag,

Frp-Listhaug: Glad for at det ikke er penger det står på

Frps Sylvi Listhaug sa dette om enigheten under det påfølgende møtet i Stortingssalen:

– Jeg er glad for at alle de som står på der ute, er trygge på at det ikke er penger det står på.

Stortinget skal i dagene fremover behandle nye koronatiltak, nærmest på løpende bånd. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum oppfordret politikerne til å holde fast ved det gode samarbeidsklimaet over blokkgrenser.

– Så får vi heller rydde bort de små markeringsmulighetene. De får vi heller ta om et år, oppfordret han fra talerstolen.

LES OGSÅ OM POLITIKK:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter