ASYL:

Stopper utsendelser av asylsøkere – og slipper folk fri

Politiets utlendingsenhet (PU) har sluppet ut noe over ti personer fra Politiets utlendingsinternat på Trandum. De skulle blitt tvangsutsendt fra Norge.

PU opplyser at man ikke ønsker å oppgi det nøyaktige tallet, men forteller at de første personene ble løslatt tirsdag 17. mars, og flere personer blir løslatt i løpet av denne uka

– PU har ikke tatt endelig stilling til om ytterligere personer ved utlendingsinternatet kommer til å bli løslatt. Ved eventuelle fremtidige løslatelser vil vi blant annet vektlegge graden av unndragelsesfare, utlendingenes straffehistorikk, mulighetene for ID-verifisering og gjennomføring av tvangsreturer, opplyser seksjonsleder Kristel Lee Høgslett ved PUs juridiske seksjon.

PU ønsker ikke å oppgi et konkret antall, fordi man løpende vurderer hvor mange som kan sendes ut, og fordi det kan komme endringer underveis.

Alle personene som løslates denne uka har ulovlig opphold i Norge og har plikt til å forlate landet på egen hånd.

Endelig avslag

På den fengselslignende institusjonen på Trandum sitter asylsøkere som har fått endelig avslag på asylsøknaden, og som ikke forlater Norge frivillig, slik de er pålagt.

Dermed blir de pågrepet av politiet, som så organiserer tvangsutsendelser til hjemlandene.

PU forteller at det ikke har vært mulig å sende personene som nå er løslatt ut av Norge. Blant annet på grunn av et begrenset antall flyvninger og innreiserestriksjoner i mange land. De løslates også fordi de har det PU omtaler som «liten eller ingen straffehistorikk».

Fremdeles noen internert

Vårt Land får opplyst at Politiets utlendingsinternat ikke tømmes, men PU ønsker ikke å opplyse hvor mange som sitter internert på Trandum.

PU sier de gjør fortløpende vurderinger i hver enkelt sak, og grunnlaget for fortsatt internering vurderes i lys av at det nå er en midlertidig stans i ledsagede uttransporteringer.

LES MER:

• Skulle bli tvangsreturnert - får søkje opphald

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter