Nyheter

Veganere vil bli livssynssamfunn

– For oss handler det om et etikken bak handlingene, sier Samuel Rostøl i Norsk vegansamfunn.

Norsk vegansamfunn melder på Facebook at de ønsker å bli et livssynssamfunn:

«Norsk vegansamfunn vedtok på årsmøtet 2020 at vi skal opprette Norsk vegansamfunn (NVS) som et livssynssamfunn», skriver de, og vil nå starte søkeprosessen med å bli offentlig godkjent.

Nestleder Samuel Rostøl i Norsk vegansamfunn sier han er trygg på at de får godkjent søknaden. Han sier at veganisme allerede er «anerkjent juridisk» i Norge, og begrunner dette med at veganere er dekket av diskrimineringsloven.

– Hvis man ser på hva veganisme er og på etikken rundt det, blir det bekrefta som et livssyn av mange, sier han.

Etisk overbevisning

Rostøl sier at veganisme er basert på empati og kjærlighet, og at opprettelsen av et eget livssynssamfunn vil gi mer anerkjennelse og beskyttelse til veganere.

Hva tror dere på?

– Norsk vegansamfunn mener mennesker i Norge ikke lenger behøver å spise dyr for å overleve. Når vi ikke behøver å spise dyr, bør vi ikke gjøre det. For oss er det et moralsk valg og et moralsk ansvar. Det handler om empati og kjærlighet, sier Rostøl.

Er veganisme en livsstil eller et livssyn?

– Livsstil er mer hvordan man velger å handle. Livssyn er hvorfor man velger å gjøre de handlingene. Det handler om verdier og hva du legger til grunn for handlingene.

Klingende mynt

Norsk vegansamfunn melder at beslutningen om å søke anerkjennelse som livssyn i stor grad er økonomisk motivert:

«Blir vi mer enn 500 medlemmer vil det innebære ca. 600 kr i støtte per medlem - eller nesten 300 000 kroner i statsstøtte - penger som kommer til å gå til arbeidet vårt for å fremme veganisme og dyrs rettigheter», skriver de på Facebook. De sier at de blant annet ønsker å bruke eventuelle midler på opplysningsarbeid på skoler.

Kan det regnes som forkynnelse hvis en representant fra et livssyn skal fremme veganisme på en skole?

– Det er avhengig av hvordan man legger det frem. Vi ser på det som opplysningsarbeid. Det hadde vært en annen ting om vi skulle komme for å helbrede de syke og overbevise om at det er det eneste rette, sier Rostøl.

Reaksjoner

Responsen har ikke vært udelt positiv. Flere kommentarer på Facebook stiller seg kritiske til planene til Norsk vegansamfunn:

«Eg som er kristen og medlem av ein menighet kjenner eg får lyst til å distansere meg frå denne organisasjonen om dette blir gjort.»

En annen skriver: «Jeg støtter budskapet deres, men mener absolutt ikke dette er en statlig oppgave.»

En definisjonssak

Barne- og familiedepartementet har tidligere uttalt til Vårt Land at lovverket ikke definerer faste kriterier for hva som kan regnes som et livssynssamfunn, men at hvert tilfelle vurderes individuelt.

Norsk vegansamfunn viser til at Likestillings- og Diskrimineringsombudet tidligere har konkludert med at det er ulovlig å si opp ansatte på grunnlag av at de er veganere, fordi dette vil være «diskriminering på grunn av livssyn».

Norsk vegansamfunn mener dette betyr at de bør kunne defineres som et livssynssamfunn.

LES MER:

---

Norsk veganersamfunn

  • Forening for veganere og veganinteresserte i Norge.
  • Har som formål å fremme dyrs rettigheter og interesser.
  • Utvikler informasjonsmateriell, oversetter og skriver artikler om dyrs stilling i Norge og resten av verden.
  • Skal søke om å bli et livssynssamfunn.
  • Kilde: vegansamfunnet.no

---

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter