TESTET POSITIVT:

Psykiatriske pasienter ble sendt hjem etter koronasmitte på Lovisenberg Diakonale Sykehus

En psykiatrisk pasient på Lovisenberg testet fredag positivt på koronasmitte.

En pasient ved døgnavdelingen på Lovisenberg Disktrikpsykiatriske Senter (DPS) testet fredag positivt på koronasmitte.

På torsdag hadde tre pasienter ved avdelingen luftveissymoptomer. De ble testet og sendt i permisjon for å skjerme resten for smitte. På fredag viste det seg at en av de hadde testet positivt. Da ble de resterende pasientene på avdelingen utskrevet.

I etterkant ble hele avdelingen utskrevet og personalet som hadde hatt nærkontakt med smittede er satt i to ukers karantene.

– De var ikke ferdige med sin behandling. Men de har ikke et akutt behov. Samtidig fikk de avbrutt en planlagt behandling som de har ventet på og sett frem til å ta, sier Tone Hærem, kommunikasjonsdirektør på Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo.

Sykehuset er et av Oslos fire sektorsykehus innen psykiatri og indremedisin.

Ikke oppdatert på nett

På Lovisenberg Diakonale Sykehus sine nettsider er det ikke informert om at de har hatt koronasmitte på sin psykiatriske avdeling.

– Det er problematisk at det ikke står noe på nettsiden om at det er smitte på sykehuset, sier en pasient ved avdelingen til Vårt Land.

Rapporterer ikke til pressen

Hærem forteller at de ikke kommer til å oppdatere løpende om koronasmitte på sin nettside.

– Vi oppdaterer til Helse Sør-Øst. Det vil hele tiden være pasienter som har forskjellige sykdommer og som i tillegg har koronasmitte.

– Når ble dette rapportert videre?

– Avdelingen fant ut om det på fredag, jeg regner med at det ble tatt i neste rapportering fredag eller lørdag, sier Hærem.

Skulle utsettes uansett

Hun forteller at det var planen at de skulle utsette den planlagte behandlingen av psykiatriske pasienter. Akutte psykiatriske pasienter skal fortsatt behandles.

– 17 døgnplasser utsettes så lenge som koronaviruset krever det, sier hun.

Problem ellers i landet

Stavanger universitetssykehus har også skrevet ut psykiatriske pasienter etter at en medarbeider på en akuttpost på psykiatrisk avdeling testet positivt for koronasmitte torsdag kveld. Det skriver Stavanger Aftenblad.

Det var en ansatt ved akuttposten som testet positivt på koronaviruset. 20 medarbeidere ble umiddelbart satt i karantene.

Karl Olaf Sundfør, som er ansatt i rusmisbrukeres interesseorganisasjon (RIO) og styremedlem i Mental Helse, frykter for de utskrevne pasientenes sikkerhet.

De siste dagene har han fått telefoner fra pasienter fra hele landet som er fortvilte etter å ha blitt skrevet ut, forteller han til Stavanger Aftenblad.

1000 sykehusansatte i karantene i Oslo

1.081 ansatte ved Oslo universitetssykehus er i karantene på grunn av enten nærkontakt med en koronasmittet eller reise i utlandet. Det meldte sykehuset i en pressemelding søndag.

Det betyr at siden fredag har over 400 ansatte ved Oslo universitetssykehus, som omfatter Aker sykehus, Rikshospitalet, Radiumhospitalet og Ullevål sykehus, blitt satt i karantene. Da opplyste sykehuset at litt over 600 ansatte var i karantene.

Totalt jobber om lag 23.000 personer ved sykehuset.

14 ansatte ved sykehuset er smittet.

– Det store antallet ansatte i karantene utgjør en stor utfordring for driften av sykehuset og vår evne til å yte forsvarlig helsehjelp. Vi må regne med at antallet ansatte som er smittet eller i karantene, vil stige, sier administrerende direktør Bjørn Atle Bjørnbeth.

---

Fakta:

---

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen er tidligere journalist i Vårt Land, og jobbet med et bredt stoffområde innen religion, etikk og politikk.

Hans-Olav Rise

Hans-Olav Rise

Hans-Olav er vaktsjef i Vårt Land, og har i fleire år vore frontsjef med ansvar for digital publisering.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter