Nyheter

Guri Melby inn i regjeringen og ut mot anonyme Venstre-kilder: – Glemmer hvor viktig Trine har vært

Venstres Guri Melby overtar som kunnskaps- og integreringsminister etter Trine Skei Grandes dramatiske avgang. – Det er veldig leit at det ble slik, sier hun.

Ingenting var normalt da Guri Melby (V) ble utnevnt til ny kunnskaps- og integreringsminister fredag formiddag. Både Norge og Venstre er i unntakstilstand.

Slottsplassen var glissen da hun spaserte ut fra Slottet sammen statsminister Erna Solberg (H), etter å ha blitt utnevnt av en karantenefast Kong Harald per telefon. Og hun erstatter Trine Skei Grande, som onsdag brått varslet sin avgang etter uker med tilspisset lederstrid i Venstre.

Midt i alt dette tok Melby seg tid til et intervju med Vårt Land – per SMS.

Melby: – I alt bråket glemmer vi hvor viktig Trine har vært for Venstre

– Hvordan kjennes det å overta etter en så dramatisk avgang fra en person som du har jobbet så tett med?

– Det er veldig leit at det ble slik. Trine er den tøffeste dama jeg kjenner, men hun har dessverre måttet stå i flere mediestormer enn de fleste. Vi er fortsatt gode venner og vil samarbeide godt også fremover, skriver Melby.

– Hva synes du om partiets behandling av Grande?

– Anonyme kilder har jeg veldig lite til overs for, det må vi bare få en slutt på, svarer den ferske statsråden.

Grandes exit kom rett etter en VG-sak, basert på anonyme kilder, om spill i kulissene som skal ha sikret henne renominasjon som Venstre-leder, tross for svak støtte i valgkomiteen.

– I alt bråket tror jeg man glemmer hvor viktig Trine faktisk har vært for Venstre. Hun fikk oss over sperregrensa to valg på rad og tok oss inn i regjering. Hun er en vanvittig debattant, sterk taler og et medmenneske av rang. Det er synd at det endte slik, fortsetter Melby.

Hun ønsker ikke å svare på om hun selv er kandidat til plass i ledelsen, nå som Venstres valgkomité må tre sammen på ny. Det viktigste er samling i bånn og økt oppslutning, mener Melby.

Oslo 20200313. 
Pressefolk og noen få pårørende ser at Guri Melby (V) ny kunnskaps- og integreringsminister og Odd Emil Ingebrigtsen (H) ny fiskeriminister blir presentert på Slottsplassen etter statsråd på Slottet fredag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Det var nær folketomt da de nye statsrådene ble presentert fredag på Slottsplassen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Overtar ansvaret for et av Venstres kjernefelt: Vil ha «frihetsreform»

Nå overtar lektoren ansvaret for norsk skolepolitikk, et av Venstres kjernefelt. Dette sier ministeren om hvordan hun vil sette sitt stempel på norsk skole:

– Mitt ærend blir å skape mest mulig frihet og muligheter for alle. Jeg ønsker ikke å ta ta valg på vegne av folk, men å sette folk i stand til å ta egne, frie valg. Den norske skolen er ikke godt nok tilpasset et samfunn i rask endring, derfor vil Venstre ha en frihetsreform i skolen, som flytter makten fra politikerne på stortingsbenken og ned til elevene på skolebenken.

Trønderen har representert Oslo Venstre på Stortinget i nettopp Trine Skei Grandes sted. Der har hun blant annet sittet i Utdanningskomiteen.

– Allle skal ha samme frihet og mulihet. uavhengig om de er fra Orkdal, Oslo, eller utenfor landets grenser, sa Melby da hun møtte pressen etter utnevnelsen.

For å oppnå det trengs «kloke og kunnskapsrike lærere», mer kompetanseheving, økt status for læreryrket og flere lærere, var budskapet.

Oslo  20190604.
Guri Melby fotografert på Stortinget tirsdag.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Venstres nye statsråd, Guri Melby, er kritisk til partikollegaer som har uttalt seg anonymt til pressen. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix 

Ideologisk politiker: Nektet adgang til Stortinget under Kina-protest

Nå får Melby også ansvar for integreringspolitikken. Som tidligere innvandringspolitisk talsperson for Venstre har hun stått for en asylliberal linje. Hun har stått hardt på at Norge må etterleve menneskerettigheter vi har forpliktet oss på.

Det kom til uttrykk senest da Vårt Land intervjuet henne på Arendalsuka i fjor. Da var temaet hard kritikk fra FNs høykommissær for flyktninger mot Norges strenge praksis for familiegjenforening for flyktninger.

– Bakteppet er skremmende. Det eneste som diskuteres er innstramminger. Når FN kommer med en så alvorlig kritikk som her, må vi følge opp, sa Melby den gang.

På pressekonferansen etter utnevnelsen løftet Melby fram regjeringens satsinger på gratis kjernetid i barnehagen og billigere SFO for lavinntekstfamilier, som viktige for å inkludere alle i fellesskapet.

Ny fiskeriminister fra Nordland

Regjeringen fikk nok en ny statsråd fredag. Odd Emil Ingebrigtsen (H) overtar som ny fiskeri- og sjømatminister etter Geir Inge Sivertsen (H), som gikk av som følge av rot med etterlønn og styreverv. Ingebrigtsen, som er fra Bodø, har vært statssekretær i Olje- og energidepartementet siden januar i år.

LES MER OM DRAMATIKKEN I VENSTRE:

• Analyse: Etter Grande-exit har Venstre kurs mot opprivende kamp

• Slik var Grandes tiår på toppen: Arven etter Sponheim, brunt bråk og regjering

• Vårt Land mener: «Lite ærerik sorti for Grande»

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter