Nyheter

Utenriksdepartementet forsvarer omstridt veistøtte

Utenriksdepartementet forsvarer at norske midler går til veibygging i Eritrea, for prosjektet finansierer bare materialer og utstyr, ikke lønninger.

Vårt Land ba om svar på Norges støtte til veiprosjektet i Eritrea fra politisk ledelse i Utenriksdepartementet, som har frontet de norske bevilgningene til EUs Afrika-fond:

– Norge deltar aktivt i det europeiske samarbeidet om utfordringene med migrasjon og mennesker som er på flukt. Vi vil sammen med EU-landene videreføre innsatsen med å bistå sårbare migranter. Innsatsen vår bidrar også til å redusere de bakenforliggende årsakene til migrasjon, som fattigdom, mangel på inntektsgivende arbeid og dårlig styresett, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) da hun i fjor sommer bevilget de siste 60 av de 200 norske millionene til EU Emergency Trust Fund for Africa (EUTF), som regjeringen var med å etablere i 2015.

Norge sitter i fondsstyret

Kommunikasjonsrådgiver Siri R. Svendsen i Utenriksdepartementet svarer i en epost til Vårt Land på hvorfor regjeringen støtter det kontroversielle Eritrea-prosjektet som får penger fra EUTF:

– Vi deltar i EUTFs styre og har i diskusjonen om dette prosjektet vektlagt at støtten ikke må bryte med menneskerettighetene. EUTF-prosjektet finansierer anskaffelser av materialer og utstyr som trengs for å rehabilitere en av hovedveiene mellom Etiopia og Eritrea. Arbeid er ikke del av prosjektet.

Svendsen opplyser at det FNs kontor for prosjekttjenester (UNOPS) som overvåker prosjektet og det er dette kontoret som jevnlig sender fremdriftsrapporter til EU-kommisjonen.

Hun skriver videre at Norge deltar i EUTFs styrende organer og får med det «jevnlig oppdatering på fremdriften av prosjektet og på EUs dialog med myndighetene i Eritrea».

Norge har dialog med Eritrea

På spørsmålet om hvordan Norge håndterer Eritreas bruk av menn og kvinner som blir tvunget til å arbeide i bygg- og anleggssektoren som en del av den tiår lange samfunnstjenesten, svarer UDs talsperson:

– Norge har hatt et engasjement for eritreerne i flere tiår. Fra norsk side er dialog med myndighetene om menneskerettighetene sentralt og at eritreiske myndigheter må vise vei og ta ansvar for egen utvikling. Vi har tatt opp de alvorlige bekymringene rundt nasjonaltjenesten i FNs menneskerettighetsråd og med myndighetene i Eritrea.

LES MER

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter